Acasă » România » Cultură
Publicat: Vineri, 22 Martie 2013 - Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013

Cărţile - o altă imagine a României

Salon du Livre, pavilionul României (Foto Andra Bădulescu)
Salon du Livre, pavilionul României (Foto Andra Bădulescu)

De cîţi ani aştepta oare literatura română să aibă acest statut de invitat de onoare la Paris? Cel puţin de o sută de ani, aş spune…

Literatura română, care a intrat tîrziu în arena culturală europeană, a privit mereu spre Occident şi mai ales spre Franţa cu un aer uşor complexat, aşteptînd mereu dinspre Paris sau Berlin acel brevet de recunoaştere a maturităţii de gîndire şi de creaţie. Poate că acest Salon al Cărţii de la Paris unde România este invitatul de onoare să însemne şi decomplexarea literară a românilor. Un lucru este sigur, comentatorii francezi au observat în sfîrşit că în România cel puţin trei generaţii de romancieri de mare talent analizează şi scrutează fără menajamente istoria recentă a României, dar şi prezentul ei, problemele societăţii româneşti şi contradicţiile ei, dramele tranziţiei spre democraţie şi grotescul capitalismului sălbatic, pentru a nu mai vorbi de comedia politică românească. Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Răzvan Rădulescu, Radu Aldulescu, Savatie Baştovoi, Florina Ilis, Mircea Cărtărescu, cărora li se adaugă Gabriela Adameşteanu sau Norman Manea, au avut cronici extrem de elogioase în presa franceză. Numele lui Norman Manea şi numele lui Mircea Cărtărescu au fost citate ca posibili nobelizabili.

Mai multe publicaţii franceze au dedicat dosare substanţiale României şi creatorilor români cu o notă de simpatie pe care nu am mai remarcat-o demult. În sfîrşit, au dispărut, cel puţin pentru moment, acele imagini teribile pe care mediile de informare franceze le-au vehiculat abundent, în special imaginea României reprezentată de o căruţă pe un drum de ţară desfundat sau de o familie de romi în pragul unei case din care emană sărăcia.

Revista Muze, mai puţin cunoscută decît Lire sau Magazine Littéraire, consacră României un dosar cu totul şi cu totul special pentru că este dedicat unor femei care au înnobilat imaginea României, sau mai bine spus a creativităţii româneşti. Revista publică interviuri cu scriitoarele Gabriela Adameşteanu şi Herta Müller, cu actriţa Medeea Marinescu, cu actriţa şi cîntăreaţa Rona Hartener precum şi cu cineasta Ioana Uricaru care trăieşte la Los Angeles. Un articol dedicat sopranei Angela Gheorghiu se intitulează "Absolue diva", iar într-un alt articol este evocată personalitatea lui Elvire Popesco, actriţă de teatru de bulevard care a electrizat publicul francez timp de mai multe decenii în secolul trecut. Mai semnalez în acest dosar un poem de Marta Petreu, un fragment de nuvelă de Gabriela Adameşteanu precum şi un articol despre francofonia românească semnat de scriitoarea Liliana Lazăr, născută în Moldova, stabilită în Franţa şi devenită scriitoare de limba franceză.

Acest dosar este un frumos omagiu adus femeilor artiste, care nu sunt numai "muze" pentru bărbaţi, ci veritabile talente şi energii culturale.

Pentru a rezuma, pot spune că datorită scriitorilor, România prezintă în străinătate o altă imagine… Mai rămîne întrebarea: vor înţelege într-o bună zi oamenii politici din Românie că domeniul culturii trebuie sprijinit într-o logică prioritară fiind pentru moment singurul "brand" veritabil de ţară? Vor conştientiza ei faptul că investiţiile în cultură nu sunt de natură să aducă "rezultate" imdiat, şi că aceste investiţii structurează de fapt civilizaţia românească şi formează generaţiile viitoare? Vor mai fi ei capabili, oamenii politici, să asigure în România o atmosferă favorabilă creaţiei şi circulaţiei ideilor? Vor renunţa ei la strategia de divizare şi de politizare excesivă a lumii artistice cu scopuri oportuniste, fără viziune de viitor şi fără a fi luate în calcul interesele pe termen lung ale României, cele europene, şi cele legate de transformarea libertăţii în civilizaţie? Iată întrebările care emană din această participare a României la Salonul de carte de Paris, cu o delegaţie impresionantă de scriitori şi editori, critici şi eseişti, istorici şi oameni de cultură. Joi seară, la standul românesc, am avut ocazia să strîng zeci şi zeci de mîini, mîinile unor oameni pe care îi preţuiesc de multe decenii, mîinile unor oameni care au scris pagini memorabile şi cărţi esenţiale pentru cultura română. Ar trebui oare, înainte de a le aprecia contribuţia şi meritele culturale, să-i întreb din ce tabără politică fac parte? Oare cîţi oameni şi-ar mai da mîna dacă politica ar reuşi să ucidă chiar şi bunul simţ? 

Un articol de: Matei Vişniec

16.03.2015 - Eveniment

România va fi prezentă la Salon du Livre, desfășurat la Paris în perioada 20-23 martie 2015, cu un stand național și un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Român. Tema programului românesc de la această ediție a Salonului Cărții este La litérature féminine, le féminin de la littérature.

28.03.2013 - Franţa / Special Paris

La recent încheiatul Salon al Cărţii de la Paris, salon la care România a fost invitată de onoare, pe standul revistei Courrier International au fost expuse o serie de fotografii. Fotografii realizate de un grup de studenţi francezi de la Sorbona plecaţi pe urmele unor scriitori români după ce le-au citit operele.

26.03.2013 - România / Reportaj RFI

Pentru prima dată, la această a 33-a ediţie a Salonului Cărţii de la Paris a existat şi un spaţiu de 600 de metri pătraţi rezervat cărţilor de bucate, cu un spaţiu destinat demonstraţiilor.

25.03.2013 - România / Cultură

Legea ce reglementează activitatea Institutului Cultural Român ar trebui schimbată până la sfârşitul acestui an ori la începutul anului viitor, spune, pentru RFI, Georgică Severin, şeful Comisiei de Cultură din Senat. Prezent la Salonul de Carte de la Paris, Georgică Severin consideră că evenimentul cultural din capitala franceză a fost  "o reuşită".

25.03.2013 - Franţa / Cultură

Preşedintele Centre National du Livre, Jean-François Colosimo, crede că Salonul de Carte a fost un succes pentru România și că va crea o reacție în lanț pentru cartea românească, așa cum s-a întâmplat și pentru filmul românesc după Festivalul de la Cannes. Preşedintele Centre National du Livre a stat de vorbă cu Luca Niculescu.

25.03.2013 - Cultură

La finalul Salonului de Carte de la Paris, RFI l-a intervievat pe directorul Institutului Cultural Român. Andrei Marga a vorbit despre refuzul anumitor scriitori de a veni la Paris, despre bilanţul acestui eveniment la care România a fost invitatul de onoare, dar şi despre viitoarea strategie a ICR.

25.03.2013 - Cultură

Matei Vişniec în dialog cu Henri Paul, fost ambasador al Franţei în România şi Philippe Guilet, director artistic al asociaţiei 100% RO, unul dintre cei care au contribuit la realizarea artistică a standului românesc.

25.03.2013 - Cultură

Despre prietenia franco-româna, o prietenie a bibliotecilor şi bibliotecarilor.

25.03.2013 - Cultură

„Un fel” pentru că Salonul de Carte nu s-a terminat, continuă și luni, dar eu am avion dimineață, deci nu am cum să particip la final.

24.03.2013 - Cultură

Invitati in studioul RFI Romania de la Salonul de Carte sunt Fabienne Reuter, Jean-Francois Peres şi Iulia Badea Guerite.

24.03.2013 - Cultură

Bogdan Suceavă este invitat în studioul RFI România de la Salonul de carte.

24.03.2013 - Cultură

Mihaela Dedeoglu moderează dezbaterea din studioul RFI România de la Salonul de carte.

23.03.2013 - Cultură

Când văd ce se întâmplă în România, cu ruperea PDL-ului și mesajul de adio al lui Traian Basescu, îmi și imaginez ecranele de televiziune îngălbenite de breaking news-uri și exclusivități mai mult sau mai puțin exclusive și nu știu pe cine mai interesează actualitatea de la salonul de carte. Continui totuși jurnalul, dupa o zi care, ca și la congresul PDL, a fost plină, chiar dacă altfel.

23.03.2013 - Cultură

Istoricul și scriitorul Lucian Boia a anunțat în studioul RFI de la Salonul de Carte că pregătește o continuare la "De ce e România altfel?" Apare in mai.

23.03.2013 - Cultură

Scriitorul Varujan Vosganian este o revelație a salonului. El are parte de cronici bune pentru Cartea Șoaptelor.

23.03.2013 - Cultură

În studioul RFI România de la Salonul de Carte sunt invitați traducători din limba română.

23.03.2013 - Cultură

Cu mult umor, despre exil, viitorul literaturii, francofonia americană și americanofobia franceză.

23.03.2013 - Cultură

Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez din România și consilier de cooperare și acțiune culturală în studioul RFI România de la Salonul de Carte

23.03.2013 - Cultură

Dacă spun că a fost o zi plină, mi-e teamă că nu mai găsesc epitet pentru ce urmează să se întample mâine...

22.03.2013 - Emisiunile RFI RO

Art cultura, ediţie specială de la Salonul de Carte.

22.03.2013 - Franţa / Societate

Irina Pavlovici nu face parte dintre cei 27 de autori români invitaţi special la Paris cu ocazia Salonului de Carte, o ediţie care onorează România în acest an. Primul ei roman, "Cu dragoste despre un popor de cuci", apărut recent la editura Vremea, s-a bucurat de o serie de critici pozitive.

22.03.2013 - Franţa / Cultură

Ileana Surducan nu are decât 26 de ani. O vârstă fragedă ce nu i-a închis însă drumul spre Salonul de carte de la Paris. Ba dimpotrivă, clujeanca este cel mai tânăr membru al listei de 27 de autori invitaţi oficial la manifestarea pariziană.

22.03.2013 - România / Cultură

Invitat în studioul RFI de la Salonul de Carte de la Paris, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a precizat că invitaţia pentru scriitorii români a venit din partea Franţei şi că nu doreşte să le facă publicitate.

22.03.2013 - Ascultă la RFI RO

Interviu cu Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei în România şi Bogdan Mazuru, Ambasadorul României in Franţa la Salonul de carte de la Paris.

22.03.2013 - Cultură

Ieri a fost o seară agitată. Vizita lui Hollande în Salonul de carte agita pavilion după pavilion, oamenii parcă îl aşteptau pe Moş Crăciun.

22.03.2013 - Franţa / Cultură

Salonul de carte de la Paris a fost inaugurat joi 21 martie, iar momentul simbolic al serii a fost prezenţa la Salon a preşedintelui francez. Inconjurat de responsabili culturali şi de notabilităţi, urmărit de o cohortă de ziarişti, fotografiat de zeci de ori pe secundă, François Hollande a vizitat mai multe standuri şi s-a oprit şi la standul României.

22.03.2013 - Franţa / Cultură

A 33-a ediţie a Salonului Cărţii de la Paris şi-a dechis porţile oficial joi seară, în prezenţa preşedintelui francez, François Hollande. Invitaţi de onoare anul acesta sunt România şi oraşul spaniol Barcelona. În aşteptarea celor circa 200 de mii de vizitatori care vor veni la salon până luni, seara de joi a fost rezervată autorilor, editorilor şi presei.

21.03.2013 - Franţa / Cultură

Salonul de carte de la Paris a iniţiat doar în urmă cu trei ani această formulă, de a  acorda statutul de invitat de onoare nu doar unei ţări ci şi unui oraş avînd o mare tradiţie culturală şi literară.

21.03.2013 - Franţa / Cultură

Salonul de Carte de la Paris este inaugurat, joi seară, literatura română fiind invitată de onoare a acestei ediţii. Prin urmare, România are aşteptări mari. Matei Vişniec transmite cu doar câteva ore înainte de deschiderea oficială a manifestării. (audio)

20.03.2013 - Cultură

Timp de cinci zile, vă dau întâlnire aici pentru impresii de la Salonul de Carte. Voi vorbi despre scriitorii pe care îi întâlnesc, cărţile pe care le văd, disputele despre care aud, emisiunile pe care le pregătim împreuna cu Mihaela Dedeoglu, Matei Vişniec şi Vasile Damian. 

19.03.2013 - Franţa / Special Paris

La Salonul de carte de la Paris care se deschide în mod oficial pe 21 martie şi-a anunţat prezenţa şeful statului francez, François Hollande. Iar marţi 19 martie Palatul Elysée a oferit o recepţie la care au fost invitaţi numeroşi scriitori, directori de edituri, directori de librării, critici precum şi alţi profesionişti din domeniul editorial şi al difuzării cărţii. Şeful statului francez a promis cu această ocazie că guvernul va sprijini creaţia literară şi domeniul editorial.

19.03.2013 - Cultură

RFI România îşi mută studioul  la Salonul de Carte din Paris, unde România este invitată de onoare. Din studioul instalat în standul Centre National du Livre (CNL), jurnaliştii RFI vor realiza emisiuni speciale, reportaje şi interviuri.

18.03.2013 - Cultură

Când am ajuns la Paris, în septembrie 1987, Monica Lovinescu era pentru mine, ca şi pentru toţi românii care ascultau Europa Liberă, o voce extrem de familiară dar fără chip.

14.03.2013 - Cultură

Călătorind prin lume mi se întâmplă să dau uneori peste neaşteptate fragmente ale sufletului românesc. Aşa mi s-a întâmplat acum câţiva ani la Avignon, oraş în care mi-am petrecut multe zile datorită în special celebrului festival de teatru.

14.03.2013 - Franţa / Special Paris

Joia viitoare se inaugurează la Paris a 33-a ediţie a salonului de carte, o ediţie la care România este invitat de onoare. "Dracula, ridică-te!" e titlul cronicii literare din revista Le Point consacrată culegerii de nouă poveşti inedite despre vampiri apărută recent pe piaţa franceză.

13.03.2013 - Cultură

Emil Cioran este un filozof pe care şi-l revendicǎ în egalǎ mǎsurǎ atît cultura românǎ cît şi cultura francezǎ. Cǎrţile care i-au adus celebritatea au fost scrise însǎ, dupǎ al doilea rǎzboi mondial, în limba lui Voltaire, iar pe mapamond Emil Cioran este considerat un mare scriitor de limbǎ francezǎ, deşi îşi are rǎdǎcinile în România. 

03.03.2013 - Franţa / Special Paris

Un program extrem de dens îi aşteaptă pe scriitorii români invitaţi la ediţia de anul acesta a Salonului de carte de la Paris. In jur de 70 de evenimente sunt prevăzute, cuprinzînd întîlniri, dezbateri, prezentări de carte, lecturi şi bineînţeles momente cînd autorii vor acorda autografe.

02.03.2013 - România / Cultură

RFI România  în direct de la Salon du Livre Paris. « Les lettres roumaines à l’honneur à Paris »  din 22 în 25 martie 2013.

25.02.2013 - Franţa / Special Paris

Principalele două reviste literare franceze, Lire şi Le Magazine Littéraire publică, în ultimele lor numele, dosare substanţiale despre literatura română, în contextul în care aceasta din urmă este invitata de onoare la Salonul Cărţii de la Paris. Numeroase cărţi semnate de autori din România, dar şi din Moldova, sunt recenzate cu această ocazie.

20.02.2013 - Franţa / Special Paris

In contextul Salonului de carte de la Paris de anul acesta, unde literatura română este invitatul de onoare, evocăm astăzi o pagină specială dedicată lui Tristan Tzara, de numele căruia este legat un curent care nu încetează să-i intrige pe cercetători dar şi pe artişti, dadaismul. Matei Vişniec ne vorbeşte despre această "revoluţia dada" care, în 1916, a avut printre promotori mai mulţi artişti veniţi din România.

19.02.2013 - Diverse

MIRA TELECOM se implică în evenimente culturale de anvergură internațională. Compania va sponsoriza participarea postului de radio RFI România la Salonul Internațional de Carte de la Paris, care va avea loc în perioada 22 - 25 martie 2013. RFI România va transmite în zilele respective, informații despre derularea evenimentului, chiar din pavilionul expoziţional de la Porte de Versailles, Paris.

24.01.2013 - Franţa / Special Paris

La editura pariziană Denoël a apărut recent romanul “Groapa” de Eugen Barbu, traducerea fiind semnată de Laure Hinckel. Intr-un scurt avertisment adresat cititorilor, editorul şi traducătoarea subliniază că Eugen Barbu a fost o figură publică şi un scriitor controversat în România, dar că acest roman rămîne una dintre operele cele mai importante ale literaturii române.

17.01.2013 - Franţa / Special Paris

In perspectiva ediţiei de anul acesta a Salonului Internaţional al cărţii de la Paris, unde literatura română este invitata de onoare, asistăm la o anumită febrilitate în materie de noi traduceri şi noi publicaţii ale unor autori români sau de origine română sau franco-români. O febrilitate benefică de natură să sporească „vizibilitatea” culturii române în Franţa. Evocăm în continuare apariţia la Editura Non Lieu a unui volum semnat de Benjamin Fondane.

11.01.2013 - România / Cultură

Pregătirile României pentru participarea la Salonul de Carte de la Paris sunt "în termen", declară la RFI preşedintele ICR, Andrei Marga. România este invitată de onoare la evenimentul ce va avea loc între 22 şi 25 martie. Marga mai precizează că vor fi "multe dezbateri în legătură cu evoluţiile din România, care au avut loc în ultimul an ori recent".

07.01.2013 - Franţa / Special Paris

Anul acesta este unul fast pentru promovarea culturii române în străinătate întrucît literatura română este invitat de onoare a Salonului Internaţional al Cărţii de la Paris organziat între 22 şi 25 martie. Ne propunem în săptămînile care urmează să evocăm ceva mai des, de la Paris, modul în care numeroşi romancieri, poeţi, dramaturgi şi eseişti români şi-au găsit drumul spre publicul francez, fie scriind direct în limba franceză fie prin intermediul mai multor generaţii de excelenţi traducători.

05.10.2012 - Franţa / Ascultă la RFI RO

Discuţiile dintre Franţa şi România pe tema participării ţării noastre la Salonul de Carte de la Paris au fost puţin întârziate, dar nu perturbate de schimbările de la vârful ICR, a explicat, la RFI, Laure Hinckel, consilier literar.

16.03.2012 - Franţa / Cultură

Salonul Cărţii de la Paris este în plină desfăşurare până luni. În jur de 3000 de autori originari din Franţa şi din lumea întreagă figurează în catalogul salonului, mulţi dau şi dedicaţii pe cărţile lor, cu mai mai mult sau mai puţin succes. Matei Vişniec ne propune în continuare să luăm pulsul acestui important târg de carte.

16.03.2012 - Franţa / Cultură

Salonul Cărtii de la Paris este în plină desfăşurare până luni. În jur de trei mii de autori originari din Franţa şi din lumea întreagă figurează în catalogul salonului, mulţi dau şi dedicaţii pe cărţile lor, cu mai mult sau mai puţin succes.

14.03.2012 - Franţa / Cultură

Tradiționalul Salon Internațional de Carte de la Paris a ajuns la a 32-a ediție, care își deschide porțile joi, având doi invitați de onoare: Japonia și orașul Moscova.

Comentarii
Publică un comentariu nou
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Ascultă RFI România

Jurnalul de luni 30 martie: 17h00 - 17h10 TU

Jurnal de ştiri cu Samuel Stan

Ascultă
30.03.2015 - Presa românească

Tăriceanu a preluat steagul USL de luptă împotriva statului de drept (România Liberă) - Tablourile  lui Vâlcov, în atenţia Senatului (Adevărul) - Nicolas Maure, şeful Dacia: România are nevoie de mai multe „nave-amiral“ pentru a creşte, uzina Dacia nu poate fi singura (Ziarul financiar) - „Școala altfel“ schimbă fața învățământului românesc (România Liberă) - Fără abandon şi mai multă citire (Jurnalul naţional)

30.03.2015 - Franţa / Special Paris

O nouă palmă electorală pentru stânga, o victorie clară pentru dreapta şi un pariu ratat pentru extrema dreaptă. Iată cum se poate rezuma rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor departamentale desfăşurat ieri în Franţa. Uniunea dreptei şi a centrului – adică tandemul UMP-UDI – va conduce 67 de departamente franceze iar stânga condusă de socialişti doar 34. Un raport de forte complet inversat faţă de ceea ce arăta harta Franţei până acum. Cu doi ani înaintea alegerilor prezidenţiale, ex-preşedintele conservator Nicolas Sarkozy are motive să fie încrezător în timp ce actualul şef de stat , socialistul François Hollande, nu poate fi decât îngrijorat pentru viitorul său.

30.03.2015 - România / Sport

Jucătoarea Simona Halep (locul 3 WTA) o va întâlni pe italianca Flavia Pennetta (28 WTA) în optimile turneului de tenis de la Miami. Meciul va avea loc marţi dimineaţă, după ora patru.

30.03.2015 - R. Moldova / Politică

Polițistul moldovean, Ion Perju, acuzat că l-ar fi ucis pe tânărul Valeriu Boboc în Piața Mari Adunări Naționale, în noapte de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai decis ca inculpatul să fie privat de dreptul de a activa în organele Ministerului Afacerilor Interne timp de 5 ani.

Login
Conţinut popular
Soluţie implementată de Tremend
SATI