Acasă » România » Cultură
Publicat: Joi, 9 Septembrie 2010 - Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010

Diavolul este politic corect

Savatie Baştovoi, Diavolul este politic corect, Cathisma, Bucureşti, 2010
Savatie Baştovoi, Diavolul este politic corect, Cathisma, Bucureşti, 2010

Este o imagine de coşmar ce se desprinde din romanul lui Savatie Baştovoi, roman intitulat Diavolul este politic corect. Este un roman tezist şi schematic al unui monah din Moldova.

Romanul autorului din Republica Moldova scris în stilul cărţilor de science fiction a apărut la editura Cathisma din Bucureşti şi s-a bucurat de o campanie publicitară (televizuală şi publicistică) neobişnuită.

Din punct de vedere al scriiturii, romanul suferă de un deficit estetic evident. Mesajul transparent acoperă acest deficit, venind în întîmpinarea celor care consideră globalizarea drept o pacoste, un rău care trebuie combătut cu mijoacele unui militantism clerical-etnicist.

Pentru realizarea acestui demers, literatura, îmbrăcată în straiele unei ficţiuni apocaliptice, este transformată într-un simplu instrument de difuzare a unor idei anti-moderniste, anti-mondialiste şi eurosceptice, amestecate cu prejudecăţile împrumutate din scrierile conspiraţioniste clasice.

Personajele principale ale romanului, Jacob Kohner şi Vik (Alexandru) trec printr-un proces de transformare, depăşind starea lor de alienare datorită descoperirii mîntuirii prin religia ortodoxă. Ei trăiesc într-o societate în care oamenii sunt eutanasiaţi cînd împlinesc vîrsta de 65 de ani.

Societatea este uniformizată şi dominată de către un guvern mondial cinic, inuman şi crud, care acţionează în conformitate cu regulamentele francmasoneriei, despre care se sugerează că ar fi un instrument politic al evreilor.

Pînă şi familia tradiţională a fost distrusă cu scopul de a reduce numărul populaţei mondiale, ceea ce asigură guvernului global dominaţia absolută şi reduce riscurile unei răzmeriţe.

Controlul demografic absolut este asigurat printr-o legislaţie aspră care prevede nu doar stimularea cuplurilor homosexuale, ci şi penalizarea şi castrarea unor categorii de oameni care îndrăznesc să aibă mai mulţi copii.

Suspuşii acestui sistem putred şi decadent şi-au creat un paradis al pensionarilor privilegiaţi, scutiţi de moarte violentă.

Jacob, personajul central, care este evreu, urmează exemplul mamei sale, care înainte de eutanasiere este botezată. Prin acest act, sugerează autorul-monah al acestui roman cu tendinţă străvezie, Jacob devine portrdarapelul simbolic al ideii principale, exprimată într-o scenă semnificativă, gîndită ca o replică polemică la „corectitudinea politică“.

Aceasta este descrisă drept ideologia diavolului care a pus stăpînire pe această lume şi culminează în constatarea tipică pentru fundamentaliştii care pledează pentru biruinţa unei singure idei, urmărind convertirea acelora pe care îi consideră necredincioşi. În cazul de faţă, Baştovoi afirmă negru pe alb că mîntuirea evreilor poate avea loc doar atunci cînd „se întorc la Hristos“.

În consecinţă, romanul, Diavolul este politic corect, este o scriere cu puternice accente anti-ecumenice. Avînd tendinţe clerical-exclusiviste, îndreptate împotriva liberalismului, împotriva sistemului democratic pluralist şi împotriva lumii moderne, romanul abuzează de libertatea gîndirii, garantată tocmai de sistemul pe care-l combate.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Ascultă interviul Descarca interviul in format MP3

Un articol de: William Totok

Comentarii

TIME Magazine promoveaza o agenda a mortii in noul sau numar

Ce a scris Parintele Bastovoi in cartea "Diavolul este politic corect" este cat se poate de actual - din pacate:

(NaturalNews) TIME Magazine promoveaza o agenda a mortii in noul sau numar, care titreaza aceste cuvinte pe coperta: “HOW TO DIE.” („cum sa mori”)

In paginile sale, revista promoveaza o agenda a mortii prin care se pot realiza economii importante, incurajand cititorii sa decupleze efectiv tuburile de alimentare de la parintii lor aflati pe moarte, provocandu-le deshidratarea si apoi moartea. Acest lucru este explicat ca o noua masura de reducere a cheltuielilor, care scade drastic numarul de re-internari ale batranilor…. desigur, deoarece oamenii morti nu se pot re-interna in spitale.
Ucide-o pe bunicuta, obtine un bonus cash!

Acest articol este parte a noii agende de ucidere care este promovata cu metode blande de catre mass-media principala, infatisata si in alt articol din Newsweek Magazine intitulat “The Case for Killing Granny” – „Cazul uciderii bunicutei” .

(http://lookintoit.org/Euthanasia-%28The-Case-For-Killing-Granny%29.ht…)
Coperta revistei declara: „Reducerea ingrijirii excesive de la sfarsitul vietii este buna pentru America”

La fel ca si TIME Magazine, Newsweek promoveaza insistent o agenda a mortii care devalorizeaza vietile cetatenilor in varsta si chiar ii incurajeaza pe oameni sa accepte sa le fie ucisi parintii pentru a reduce costurile medicale. De fapt, dupa cum spune TIME Magazine, organizatiile care imbratiseaza aceste sisteme ale mortii „bazate pe rezultate” primesc bonusuri cash atunci cand economisesc si mai multi bani tragand din priza aparatele de supravietuire ale bunicii!
Acesta este raspunsul la nevoile de ingrijire a sanatatii in America, dupa cum vedeti! Nu se pune problema de terapie nutritionala, folosind minerale pentru a preveni bolile, evitand organismele modificate genetic GMO si chimicalele toxice. Nu! Este vorba de a trage din priza aparatele si a va ucide batranii si apoi de a va convinge ca sunteti plini de compasiune atunci cand va asigurati ca ei mor mai bine mai devreme decat mai tarziu.

Este modern sa va ucideti parintii, stiati? Este bine pentru economie! Si este bine pentru societate! Moarte bunicii! Pentru numele lui Dumnezeu, nu-i dati apa nici tatalui vostru pe moarte, pentru ca este mai bine sa-l lasati sa moara pur si simplu de insuficienta renala. Dap, iata un citat exact din povestea publicata in TIME Magazine: „Insuficienta renala este un mod bun de a muri”, spune textul. Deshidratati-i pana la moarte si ziceti ca este modern!
Cand vei imbatrani, te vor ucide si pe tine

Aveti grija ce va doriti, voi toti modernistii, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, si voi veti fi batrani! Si daca ati creat o societate in care a trage aparatele din priza este un mod social-acceptabil de a ucide „oamenii batrani si nefolositori”, atunci sa nu fiti surprinsi cand va vor „taia” si tubul vostru de alimentare si veti suferi o moarte lenta si dureroasa in timp ce proprii vostri copii se vor lauda despre cat de responsabili social sunti ei.

o carte care iti deschide ochii si te face sa gandesti

Romanul "Diavolul este politic corect" a Parintelui Savatie este o carte care iti deschide ochii si te face sa gandesti. Recenzia de mai sus este una de natura manipulativa si rau intentata. Parca as citi un articol din "Scanteia" comunista. Autorul traieste din plin realitatea romanului... se vede in oglinda... nu ii place ceea ce vede, si de aceea ia o pozitie pseudo-obiectiva sub spoiala academica a limbajului. Doamne miluieste!

nu e prima carte

Nu este prima carte ce arata satanismul civilizatiei zis democratice de astazi. In unele ne salveaza extraterestrii, in altele super-eroii, in altele nimeni, in aceasta credinta in Hristos. Aceasta este unica deosebire esentiala intre ele. Rasism anti-hristic la scena deschisa.

Chiar asa Kuffar... de ce nu

Chiar asa Kuffar... de ce nu se fac penticostalii, iehovisti? Evaluarea critica a cartii e slabuta si subiectiva... Doamne Ajuta!

@catalin Si care-i adevarata

@catalin
Si care-i adevarata "credinta apostolica"? Cumva penticostalismul, adventismul, mormonismul, baptismul, yehovismul sau scientologia? Hai, baga poanta aia cu "nu conteaza denominatiune", spune tu lumii despre pseudocredinta ta libera si neafiliata. Dar inainte de orice, explica de ce yehovistii nu se fac penticostali sau baptisti, daca tot nu conteaza religia?

Nu este deloc vizibila in

Nu este deloc vizibila in acest articol nici cea mai marunta urma de obiectivism jurnalistic.

Astfel de opinii ca ale dumneavoastra, cu rezontanta propagandista, sunt menite sa implementeze o forma de "common sense" care dizolva spiritul critic si libertatea de gandire, aceeasi pe care o garanteaza sistemul pe care il aparati.

problema e ca domnul Savastie

problema e ca domnul Savastie in acesta carte ca si in celelalte carti ale dansului il face pe Iisus Hristos Domnul "tuturor celor ce il primesc" , un monopol al Biserici Ortodoxe, accent pus pe religie nu pe credinta apostolica...

Ce sa mai zici , iti vine sa

Ce sa mai zici , iti vine sa pleci pe Luna ",romanul abuzează de libertatea gîndirii, garantată tocmai de sistemul pe care-l combate "Concluzia mea este urmatoarea-pazaste-te de anormalul care a devenit normal pentru W Totok.

...carevasăzică monşer

...carevasăzică monşer Willy, dacă-şi exprimi o opinie critică asupra societăţii, a establishmentului, se cheamă că abuzezi ca un nesimţit de libertatea de gândire. Adică ce dacă eşti antiecumenic, antiliberal, antidemocratic şi împotriva "lumii moderne"? Sau când e vorba de lucrurile acestea, se comite un abuz, dar dacă-ţi baţi joc de credinţa unor oameni luînd-o în deriziune prin caricaturi sau arzând cărţile lor sfinte ostentativ, ori când toţi destrăbălaţii defilează exhibându-şi perversiunile în faţa copiilor şi a bătrânilor noştri, atunci nu mai este abuz, ci o perfectă normalitate. Mersi, eşti foarte obiectiv!

Publică un comentariu nou
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Ascultă RFI România

Jurnalul de vineri 27 martie: 16h00 - 16h10 TU

Jurnal de ştiri cu Samuel Stan

Ascultă
26.03.2015 - Europa / Social

Copilotul suspectat că a prăbuşit intenţionat avionul Germanwings a avut depresie şi epuizare în anul 2009, acesta fiind motivul pentru care întrerupsese cursurile pentru licenţa de pilot comercial, afirmă cunoscuţi ai acestuia citaţi de presa germană.

27.03.2015 - România / Politică

Majoritatea contestatarilor sunt oameni care în viața lor nu au condus nimic, nici măcar o roabă și atunci întotdeauna exprimă frustrări. Iată ce spune primarul general Sorin Oprescu după ce decorarea sa de către Ambasada Franței la București cu medalia Legiunea de Onoare a stârnit reacții de nemulțumire din partea unora. În acest context, primarul general spune într-un interviu pentru RFI că “a fost o surpriză plăcută pentru mine, sunt 7 ani de colaborare apropiată cu Parisul și cu Franța. Majoritatea contestatarilor sunt oameni care în viața lor nu au condus nimic, nici măcar o roabă și atunci întotdeauna exprimă frustrări dar nici nu vreau să-i mulțumesc pe toți.”

27.03.2015 - Presa românească

Ultimul bastion al statului de drept (România Liberă) - Darius Vâlcov va fi cercetat în arest la domiciliu (Adevărul) - „Vedete” încătușate la TV. Cum se defilează cu mâinile legate în alte țări (EVZ)

26.03.2015 - Social

Copilotul avionului Germanwings prăbuşit marţi în sudul Franţei a refuzat să dechidă uşa pilotului, care părăsise cabina pentru câteva momente, şi a acţionat coborârea aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge acest avion. Este o declarație a procurorului din Marsilia, citat de La Depeche în ediţia online."Copilotul este de origine germană şi nu figura în dosare ca terorist", a afirmat joi procurorul din Marsilia Brice Robin, într-o conferinţă de presă.

27.03.2015 - Emisiunile RFI RO

Discutăm astăzi la Business On Air, la Rfi despre lansarea primului cluster de IT&C din zona Bucureştiului. Sub titulatura de Different Angle Cluster reuneşte primul 11 al industriei iar partenerii mei de dialog sunt preşedintele şi vicepreşedintele acestui nou for, şi anume, Marius Hanganu şi Florin Pârlea. 

Login
Conţinut popular
Soluţie implementată de Tremend
SATI