Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii ar zice Da Uniunii Europene şi Nu NATO

Peste jumătate din populaţia Republicii Moldova susţine aderarea ţării la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO. Aşa reiese dintr-un sondaj de opinie publicat luni, 20 iulie. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 66% din populaţie s-ar pronunţa "pentru", 16 procente, "împotrivă", iar 13% ar fi indecişi.

Peste jumătate din populaţia Republicii Moldova susţine aderarea ţării la Uniunea Europeană, dar nu şi la NATO. Aşa reiese dintr-un sondaj de opinie publicat luni, 20 iulie.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 66% din populaţie s-ar pronunţa "pentru", 16 procente, "împotrivă", iar 13% ar fi indecişi.

Doar 21% dintre moldoveni cred că o eventuală aderare la NATO ar fi cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova. Mai mult de jumătate dintre cetăţeni se pronunţă pentru neutralitatea ţării.

Peste jumătate din populaţie consideră că partenerul strategic de bază al Republicii Moldova trebuie să fie Rusia, în timp ce numai 11 procente se pronunţă pentru un parteneriat strategic cu România.

Aproape trei sferturi dintre moldoveni consideră că Republica Moldova are relaţii bune şi foarte bune cu Rusia, în timp ce peste 58% spun că relaţiile cu România sunt deteriorate sau foarte deteriorate.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin şi fostul preşedinte comunist al Parlamentului, acum şef al Partidului Democrat, Marian Lupu beneficiază de cea mai mare cotă de încredere din partea populaţiei.

Voronin este în continuare politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere, beneficiind de sprijinul a aproape 18% dintre cei chestionaţi, în scădere însă cu patru-cinci procente faţă de luna martie.

Lupu primeşte încrederea a 11% dintre cei intervievaţi, în creştere cu cinci procente. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă este sprijinit de 10% dintre moldovenii rugaţi să se exprime liber, fără să aibă de ales dintr-o listă de personalităţi.

Situaţia s-a schimbat când cei intervievaţi au fost rugaţi să aleagă dintr-o listă de politicieni în care populaţia are o "oarecare încredere" sau "multă încredere". Marian Lupu a obţinut 37%, Vladimir Voronin, 37% şi Zinaida Greceanîi, 36%. Dorin Chirtoacă beneficiază de încrederea a 28% din populaţie, iar Vlad Filat de 22 de procente.

Partidul Comuniştilor ar obţine 31% din voturi la alegerile parlamentare, iar Alianţa Moldova Noastră nu ar intra în Parlament. Partidul Democrat condus de fostul comunist Marian Lupu ar obţine aproape zece procente, în timp ce Partidul Liberal Democrat ar câştiga puţin peste 7%.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iunie - 10 iulie, pe un eşantion de 1.534 de persoane, în 115 localităţi, cu o eroare de plus/minus 2,5%. Barometrul de opinie publică a fost realizat de Institutul de Politici Publice, în cooperare cu CBS AXA şi IMAS şi a fost finanţat de Fundaţia Soros Moldova.

232