Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gastronomia franceză, în patrimoniul UNESCO

Gastronomia franceză a fost inclusă în patrimoniul cultural nematerial al umanităţii. O adevărată premieră mondială pentru că este efectiv pentru prima dată când UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, Ştiinţă şi Cultură ia o astfel de decizie, adică include o practică de ordin culinar şi gastronomic în panteonul valorilor care merită apărate şi conservate.

Gastronomia franceză a fost inclusă în patrimoniul cultural nematerial al umanităţii.

O adevărată premieră mondială pentru că este efectiv pentru prima dată când UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, Ştiinţă şi Cultură ia o astfel de decizie, adică include o practică de ordin culinar şi gastronomic în panteonul valorilor care merită apărate şi conservate.

Decizia a fost luată marţi la Nairobi, în Kenya, unde s-a reunit comitetul intreguvernamental al organizaţiei.

Reamintim că patrimoniul cultural nematerial al umanităţii a fost creat în urma unei convenţii semnate în 2003 şi ratificată la această oră de 132 de ţări.

178 de practici culturale sau de obiceiuri tradiţionale au fost înscrise până în prezent pe această listă, a nu se confunda cu lista monumentelor istorice care există din 1972.

Franţa este fără îndoială mândră în acest moment că tradiţia franceză a servitului mesei devine patrimoniu al umanităţii. Pentru că nu este vorba atât de bucătăria franceză, ci de un asamblu: de raportul pe care îl au francezii cu hrana, cu calitatea produselor, cu maniera de a fi gătite dar şi cu maniera de a fi prezentate la masă precum şi cu modul în care se serveşte masa, într-un context de grijă pentru aspectul estetic al acestor momente cotidiene.

Franţa este cea care a inventat "arta de a trăi" dar şi arta de a mânca. Pentru un francez a lua masa nu înseamnă doar a îngurgita nişte alimente... A lua masa înseamnă un moment de socializare, un moment de contact cu frumosul, o călătorie în lumea gusturilor.

Pe fond de mondializare, de stres cotidian, de apariţie a modei fast-food, bunele obiceiuri legate de luarea mesei se pierd. Ori, francezii au încă acest bun obicei, chiar şi când sunt la locul de muncă: să-şi rezerve o oră dacă nu şi mai bine ca să mănânce liniştiţi la restaurant.

Cine compară modul în care mănâncă la prânz funcţionarii din lumea anglo-saxonă cu modul în care se mănâncă în Franţa descoperă imediat în ce constă diferenţa de cultură: francezii detestă în general sandwich-ul şi privilegiază, cum spuneam, la prânz, şi cu atât mai mult seara, o masă adevărată, într-o ambianţă bună şi cu un conţinut alimentar care să facă plăcere nu numai papilelor gustative sau mirosului ci şi ochiului.

 

549