Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Darea în plată, ultima soluție pentru împrumutații în franci elvețieni

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională. Debitorii în franci elvețieni  nu se arată surprinși de decizia CCR.

Peste 50 de mii de români au ratat astfel șansa de a plăti rate înjumătățite la creditele pentru locuințe. Ei spun că negocierea directă cu băncile, recomandată de guvernatorul BNR Mugur Isărescu în ultimii doi ani, nu este o soluție viabilă. Majoritatea vor opta pentru darea în plată a locuinței, declară reprezentantul celor cu credite în franci elvețieni, Robert Rădulescu.

"Eu plătesc undeva la 700 de franci elvețieni, aproape 700 de euro, pentru un apartament cu două camere (rata lunară – n.red). Îmi convine mai degrabă să dau în plată și renunț și la avansul de 20.000 de euro și la tot ce-am plătit 10 ani și sunt dispus să plătesc o chirie de 250 - 300 de euro  pentru un apartament de două camere.

În momentul în care m-am împrumutat, rata reprezenta 20% din salariu, era ceva foarte rezonabil, acum este la 65-70% din venitul familiei.

Mulți dintre noi ne gândim la legea dării în plată care este până la urmă o șansă de orientare către viață", spune pentru RFI Robert Rădulescu, reprezentantul clienților cu credite în CHF (AUDIO).

Președintele Curții Valer Dorneanu a explicat, după declararea legii conversiei ca fiind neconstituțională, că soluția adoptată de Camera Deputaților privind conversia la cursul de la data încheierii contractului este greșită și nu respectă convențiile europene, adăugând și că s-a încălcat principiul bicameralismului, forma adoptată de Senat fiind modificată de Camera Deputaților aproape la toate articolele.

Decizie CCR era aşteptată încă din luna noiembrie 2016.

Ascultă: Robert Rădulescu reprezentantul clienților cu credite în CHF
1694