Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Firmele nu se înghesuie la plata defalcată a TVA. Ministerul Finanțelor: 175 de solicitări

antreprenor.jpg

Image source: 
pixabay.com

Sub 200 de companii din România au optat pentru plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată, așa numitul split TVA, transmite Ministerul de Finanțe. Mecanismul, intens promovat de guvern, dar criticat de mediul de afaceri, este încă neclar, după ce senatorii din comisia de buget-finanțe au adus o serie de modificări radicale. 

 

Până la începutul acestei săptămâni, doar 175 de companii din cele peste 400 de mii active au optat pentru sistemul split TVA, răspunde Ministerul de Finanțe unei solicitări a Ziarului Financiar. Un sfert dintre acestea sunt înregistrate în București. Sunt șase județe  unde nicio firmă nu a ales să plătească defalcat TVA-ul. Chiar dacă statul oferă anumite facilități pentru a încuraja mediul de afaceri să facă acest pas, respectiv să plătească și să încaseze TVA printr-un cont separat de celelalte, nicio companie mare nu ar fi ales această cale, scriu cei de la ZF. Aceasta în ciuda eforturilor de a atrage așadar companiile spre mecanismul care, în viziunea autorităților, ar trebui să reducă semnificativ evaziunea fiscală. Printre altele, firmele care plătesc defalcat TVA primesc o reducere de 5% din impozitul pe profit sau le sunt anulate anumite penalități. 

Rămân încă o serie de neclarități, inclusiv în ceea ce privește termenele: senatorii din comisia de specialitate au decis ca split TVA-ul să fie opțional de anul viitor și obligatoriu din 2019, cu un an mai târziu față de proiectul inițial. Totodată, plata defalcată ar urma să fie obligatorie doar pentru companiile care au contracte cu statul. Sunt modificări ce trebuie aprobate de plenul legislativului.

 

424