Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lista cu datorii și mistere

lista.jpg

ANAF a făcut publice date privind companiile cu restanțe la bugetele de asigurări sociale.
Image source: 
pixabay.com

În plină revoluție fiscală, ANAF a făcut publice date privind companiile cu restanțe la bugetele de asigurări sociale. Conform ANAF, din 583.170 de angajatori, 157.798 au restanțe la plata contribuțiilor sociale, în suma totală de aproximativ 16 miliarde lei. Tot fiscul arată în comunicat că angajatorii cu restanțe de plată la buget au aproximativ două milioane de angajați.

De la început, surprinde numărul foarte mare de salariați care sunt afectați de acest fenomen. Există însă și opinii ale specialiștilor care cred că undeva este o greșeală și că numărul de salariați este prea mare. Să plecăm însă de la ideea că datele fiscului sunt corecte.

În acest context, s-a remarcat faptul că toate cifrele vin să arate necesitatea trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și mai ales „reîncriminarea faptei de reținere la sursă și nevirare a contribuțiilor sociale”, cum se exprimă reprezentanții ANAF în comunicatul public. De acord cu încriminarea penală a companiilor care nu plătesc contribuțiile sociale, dar acest proces simplu se putea face separat, nu neapărat în același timp cu contestata mutare a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
 
Dincolo de datele ANAF care doresc să susțină schimbările fiscale promovate de guvern, lista datornicilor la bugetul asigurărilor sociale ridică alte teme de analiză.
 
Datele puse la dispoziție de ANAF nu precizează, de exemplu, câte dintre aceste companii au conturile poprite. Adică, pentru câți dintre angajatori fiscul a luat măsuri de recuperare a sumelor restante. Desigur, tema și mai complicată, pe care ar trebui să o explice reprezentanții fiscului, este cum s-a ajuns ca sute de companii să aibă datorii de zeci sau chiar sute de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale. Aceasta este marea întrebare: cum au fost tolerate companiile care au acumulat datorii atât de mari? Știindu-se faptul că de câțiva ani companiile mici și mijlocii imediat cum fac o plată cu întârziere sunt penalizate cu blocarea conturilor.
 
O explicație a toleranței cu care a acționat fiscul o găsim chiar în lista datornicilor. Astfel, lista companiilor cu datorii la buget este deschisă de companii cu capital de stat care au datorii acumulate de un nivel aproape incredibil. Compania Națională a Huilei are datorii de 3,7 miliarde lei, Societatea pentru închiderea minelor, 941 milioane lei, SNCFR, 600 milioane lei, Societatea Națională a Cărbunelui, 300 milioane de lei. Ceea ce ne arată că restructurarea sectorului minier încă nu s-a terminat.
 
Poate spre surpriza demnitarilor români, tot mai critici la adresa companiilor multinaționale, lista nu conține multe nume de astfel de firme. Prima pe care am găsit-o se află pe locul 61, în ordinea cuantumului datoriilor, cu o sumă de 31 milioane lei, și este GlaxoSmithKline, o companie care cândva a avut o fabrică în România.
 
În rest, lista datornicilor este un amestec ciudat de nume grele aflate în insolvență, precum Republica, Aversa sau Vulcan; completat cu multe companii de protecție și pază (fără a avea o explicație asupra acestui fenomen, dar fiscul ar trebui să știe motivul) și cu cluburi de fotbal lăsate de izbeliște.
 
Prima companie cu capital privat cu un nume care spune ceva și cu datorii mari este Urban care are datorii de 150 milioane de lei.
 
În concluzie, companiile de stat au acumulat datorii enorme la buget din motive sociale. Nimeni, nici fiscul, nici politicienii nu au avut curajul să pună piciorul în prag. În schimb, companiile private au strâns datorii, tolerate chiar de instituțiile statului, și apoi au intrat în insolvență sau proprietarii au avut probleme penale. Ceea ce ne arată că simpla trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și încriminarea penală nu rezolvă mare lucru. Soluția este tot în mâna fiscului.

61