Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 06 noiembrie

jurnal_rural_7.jpg

O nouă lege referitoare la regimul terenurilor agricole ar putea apărea în curând
O nouă lege referitoare la regimul terenurilor agricole ar putea apărea în curând
Image source: 
RFI

În discuțiile referitoare la viitoarea Politică Agricolă Comună au apărut informații legate de modificarea definiției ”fermierului activ”. Distincția între fermierii activi și cei inactivi devine facultativă, permițând statelor membre să întrerupă finanțările.

În ceea ce îi privește pe tinerii fermieri, plățile pentru ei vor fi acordate timp de cinci ani de la data depunerii cererii, dacă depunerea a fost în termen de cinci ani de la înființarea fermei.

În plus, statele membre ale Uniunii Europene pot majora plățile către tinerii agricultori în primul pilon până la 50% în cadrul plafoanelor existente.

În privința sprijinului voluntar cuplat, țările europene vor putea să-și revizuiască decizia anual. Mai mult, ar putea să apară simplificări ale normelor pentru programele operaționale pentru fructe și legume.

Propunerea pentru o schemă voluntară de reducere a producției în perioade de criză nu mai este păstrată, amânând astfel dezbaterea pe această temă la viitoarea revizuire a PAC, după 2020.

Cât privește instrumentul de stabilizare a veniturilor, în timp ce sprijinul legat de instrumentul general de stabilizare a veniturilor va continua să fie declanșat atunci când venitul agricultorului scade cu mai mult de 30% din venitul său mediu anual, pragul pentru noul instrument sectorial specific va fi de 20 %.

În mod similar, sprijinul pentru contractele de asigurare care acoperă, între altele, pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, va deveni disponibil atunci când se distruge mai mult de 20% din producția anuală medie a fermierului.

Programe pentru produse românești

Fermierii români au lansat programul național ”Porc Crescut Românește”, inițiativă dezvoltată pentru consumatori și care își propune să redea cărnii de porc autohton supremația pe masa românilor.

Fermierii își propun astfel să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că porcul crescut în România este pe cale să dispară. Programul național ”Porc Crescut Românește” este un proiect inițiat de cele mai importante asociații de profil. Prin lansarea acestui program, fermierii cer înființarea raftului de carne de porc românesc, semnalizat distinctiv în magazine.

”Uniunea Europeană este un exportator net de carne de porc, dar România este un importator net  - aproximativ 50% din carnea de porc din comerțul modern și tradițional este importată”, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Anul trecut, ceva peste 300.000 tone de carne de porc au fost produse în unitățile autorizate de abatorizare, în timp ce importul a ajuns la 220.000 tone de carne de porc. ”Avem ferme noi, moderne, cu cinci clase peste majoritatea fermelor din UE. Avem această infastructură. Cu toate acestea, efectivul de porcine al României a scăzut cu peste 300.000 capete în perioada 2009 – 2016, în timp ce importurile cresc. În ritmul acesta, carnea de porc românesc va dispărea din farfuriile românilor, afectând grav un sector important al economiei naționale”, a mai declarat Ioan Ladoși.

Nouă lege pentru terenuri

O nouă lege referitoare la regimul terenurilor agricole ar putea apărea în curând. Un deputat PSD propune ca proprietarii de terenuri agricole să fie obligaţi să le folosească strict în scop agricol, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare.

Autorul proiectului spune că vrea să reglementeze o ordine de precădere pentru exercitarea dreptului de preempțiune, dar și să fie stabilite condiții cumulative pentru cumpărătorii persoane fizice.

Astfel, apare condiția deținerii de către cumpărător a unei reședințe/ domiciliu pe raza Unității Administrativ-Teritoriale unde se află terenul supus vânzări. De asemenea, cumpărătorii trebuie să desfășoare activități agricole pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzării, cu minimum 5 ani înaintea publicării anunțului.

De asemenea, sunt prevăzute condiții cumulative și pentru cumpărători persoane juridice. Și aici se impune condiția ca sediul social să fie pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzării, iar persoana juridică să poată fi eligibilă numai dacă desfășoară activități agricole pe raza UAT-ului unde se află terenul supus vânzării cu minimum 5 ani înaintea publicării anunțului. Nu în ultimul rând, cumpărătorul trebuie să dovedească că veniturile obținute din activitățile agricole reprezintă minimum 75% din totalul veniturilor din ultimii 3 ani.

Ouă mai scumpe. De vină e fipronil-ul

Prețul ouălor a crescut la poarta fermelor cu aproape un sfert luna trecută, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Situația a fost determinată de ”criza fipronilului” din luna august, care a distorsionat piața în unele state membre ale Uniunii Europene, susțin crescătorii de păsări din România.

Potrivit datelor furnizate de către reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, în luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucata, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine prețul a sărit de 80 de bani pe bucată.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a analizat evoluția pieței ouălor în perioada octombrie 2017 față de octombrie 2016, conform ”Observatorului Prețurilor la poarta fermei în Uniunea Europeană”, iar creșterea prețului la poarta fermei, în medie pe cele 28 state membre UE, a fost de circa 40% în perioada analizată. În acest timp, în România, în aceeași perioadă, prețul oului la poarta fermei a crescut cu 24%, anunță reprezentanții crescătorilor de păsări.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 06 noiembrie 2017
110