Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi s-a deschis în București

spatiu_librarie_partial_humanitas_magheru.jpg

Librăria Humanitas Magheru și spațiul Takumi
Librăria Humanitas Magheru și spațiul Takumi
Image source: 
Radu Sandovici

O nouă librărie vă așteaptă în centrul Bucureștiului, cu 30.000 de cărți și sute de produse de artizanat japonez: Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi.

Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi s-a deschis în 12 aprilie pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 36.

150 de metri pătrați transformați spectaculos, pe un bulevard care are acum o șansă în plus să își recupereze poziția centrală în preferințele noastre culturale. O librărie în care găsiți 30.000 de cărți și un magazin cu o colecție, unică în România, de obiecte japoneze artizanale, funcționând împreună într-un spațiu cursiv, în care variațiile provin mai ales din culorile și formele produselor. Lucruri noi veți descoperi și în organizarea librăriei.

Pe raftul #trending sunt prezentate cărțile remarcate în presă, pe bloguri, de cititorii pasionați și, deopotrivă, pe cele cu autograf și mesaje de la scriitori care vor putea fi găsite în permanență în librărie.

Vitrinele de pe latura Takumi amintesc de grădinile japoneze, cu fundalul lor de nisip alb. Texte vechi, scrise cu pictograme kanji de Ștefan Liiceanu, decorează trei dintre pereți. Între ele este și Sutra inimii, foarte iubită în Japonia, recitată dimineața, înainte de plecarea spre templu sau în pelerinaj.

Ce înseamnă pentru artistul Mihail Coșulețu, cel care a creat conceptul de design, Librăria Humanitas Magheru & Magazin japonez Takumi:
“Dupa ce am studiat cărți, albume, caligrafie și tot ce am putut găsi despre dispunerea corpurilor într-un spațiu japonez, am ajuns în fața unei dileme: existau două moduri de a fi ale acelorași oameni. Pe de o parte mă întâlneam cu bine-cunoscuta austeritate a spațiilor lor de locuit, cu lipsa lucrurilor mai degrabă decât cu prezența lor. Pe scurt, o întreagă atmosferă a simplității. Pe de altă parte, exista inflația dusă la extrem a unui magazin japonez tipic, cu toate exponatele la vedere, fără nici un centimetru pătrat lăsat neinvadat de obiecte.
În noua noastră librărie am combinat cele două dimensiuni. Mobilierul, pereții și tavanul sunt menite să aducă liniște, calm, sobrietate, să nu iasă în evidență în defavoarea obiectelor expuse. Explozia de culori și forme o vor asigura cărțile și obiectele, care par că au ocupat cu totul spațiul.”

Totul este despre cărți, obiecte și ambianța lor, una atât de exotică încât pare că ne-a fost dăruită de o altă specie de oameni.

Primii vizitatori au fost, cu o zi înainte de deschiderea oficială, scriitori, jurnaliști și bloggeri.

Cărți cu autograf la Librăria Humanitas Magheru

Așa că, la raftul cu autograf de la intrare, găsiți acum exemplare de cărți și audiobook-uri semnate de Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Doina Ruști, Vlad Zografi, Sabina Fati, Tatiana Niculescu, Ana Barton, Teodor Baconschi, Andreea Răsuceanu, Tania Radu, Camelia Cavadia, Marian Voicu, Simona Antonescu, Cătălin Avramescu, Marius Constantinescu, Iulian Tănase, Cosmin Ciotloș, Octavian Pantiș, Cezar Paul Bădescu, Ciprian Măceșaru și Cosmin Perța. Scriitori și titluri noi se vor adăuga listei în fiecare săptămână.

Seseiune de autografe cu Ioana Pârvulescu și Mircea Cărtărescu
Noua librărie vă așteaptă de luni până sâmbătă între 10.00 și 21.00, iar duminica de la 10.00 la 17.00, online pe pagina de Facebook Librăria Humanitas Magheru și pe site-ul Takumi.ro.

Sursa : Editura Humanitas

616