Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teatrul Nottara sărbătoreşte împlinirea a 70 de ani de existenţă

afis_nottara_70.jpg

Afiș Teatrul Nottara 70 ani de existență
Afiș Teatrul Nottara 70 ani de existență
Image source: 
Teatrul Nottara

În perioada 14-21 mai, Teatrul Nottara, iniţial numit Teatrul Armatei, sărbătoreşte, printr-un mini-festival, împlinirea 70 de ani de existență, de activitate neîntreruptă și de contribuție semnificativă în domeniul cultural. În tot acest timp, artiști de mare valoare, sprijiniți de oamenii din culise și birouri, au creat lumi care au atins sufletul a sute de mii de spectatori.

În sălile Teatrului din bd. Magheru s-a plâns, s-a râs, s-a visat și s-a trăit viața într-o clipită.
Sub sloganul „Nottara 70 – mai tânăr ca niciodată”, în cadrul evenimentului se va prezenta selecția unora dintre cele mai de succes producții ale sale, cărora li se alătură numeroase evenimente conexe. Vor fi 7 zile efervescente, în care se vor evoca și se vor sărbători – cu teatru, muzică și dans – 7 decenii de profesionalism, de talent și pasiune.

„Mai tânăr ca niciodată, Teatrul Nottara sărbătorește! Suntem la primii 70 de ani de teatru, de povești, de amintiri, de spectacole și de miracole împărtășite. Au trecut ca un vis tehnicolor, creat din iubirea, harul și dragul artiștilor, tehnicienilor, oamenilor buni din birouri; vis împlinit prin spectatorii care au făcut posibilă întâlnirea dintre scenă și lume, dar și prin colegii care ne-au fost alături, indiferent de vreme și vremuri.” a declarat Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara.

În 1947, într-o fostă arenă de circ din Calea 13 septembrie, Teatrul Armatei își începe activitatea. Apoi, la scurtă vreme, sub conducerea directorului de scenă Al. Finți, se mută în clădirea construită de inginerul-arhitect Liviu Ciulley (tatăl regizorului Liviu Ciulei), din Bulevardul Magheru.

În 1960, instituția de cultură iese de sub tutela Armatei și este pus sub egida Consiliului Municipal al Capitalei. Acesta este momentul în care primește un nou nume: Teatrul „C.I. Nottara”, iar noul său director este strălucitul actor George Vraca.

Astfel, cu un început aflat sub oblăduirea a doi actori (unul patron spiritual și altul părintele care va reda artiștilor teatrul viu și liber în ciuda presiunilor politice ale perioadei) instituția va rămâne o prezență ce nu poate fi ignorată nici în breaslă, nici în rândul spectatorilor.

Pe scena sa au jucat mari actori ai teatrului românesc (Gilda Marinescu, Margareta Pogonat, Melania Cîrje, George Calboreanu, George Constantin, Ștefan Iordache, Ștefan Radof, Emil Hossu și mulți alții), s-au rostit vorbele unora dintre cei mai importanți autori ai repertoriului național și universal (Shakespeare, Cehov, Eugène Ionesco, Pirandello, Lope de Vega, Horia Lovinescu, I.L. Caragiale), au montat regizori cu dăruire artistică (Vlad Mugur, Dan Micu, George Rafael, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Sanda Manu) și au construit lumi scenografi remarcabili (Dan Nemțeanu, Mircea Marosin, Tony Gheorghiu, Ion Ipser).  

Vreme de 7 decenii, Teatrul „C.I. Nottara” a vibrat la aplauzele sutelor de mii de spectatori care au râs, au plâns, au visat și au trăit o viață într-o clipită, alături de artiști.

Programul complet al evenimentului poate fi accesat pe www.nottara.ro.

Sursa : Teatrul Național

 

31