Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ioan Mircea Paşcu, despre Nobelul pentru pace: Un semnal că armele nucleare trebuie să rămână sub control

ioan_mircea_pascu_nobel_pace_arme_nucleare.jpg

Ioan Mircea Paşcu, în studioul RFI (arhivă)
Ioan Mircea Paşcu, în studioul RFI (arhivă)

Atribuirea premiului Nobel pentru pace Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare este un semnal transmis liderilor lumii şi opiniei publice. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării.

În opinia lui Ioan Mircea Paşcu, e greu de crezut că acest premiu Nobel pentru pace va influenţa direct marile dosare nucleare: „Eu cred că e o conştientizare a faptului că prin acţiunile din ultima vreme, mă gândesc de pildă la Coreea de Nord, la perspectiva tratatului cu Iranul, s-a dorit transmiterea unui semnal că armele nucleare trebuie să rămână în continuare sub control şi că cel mai bun lucru ar fi dacă se va putea în timp să fie chiar eliminate”.

„Eu cred că semnificaţia va fi mai largă şi se va referi în primul rând la opinia publică, pentru că sub raport strict, nu văd în ce măsură atribuirea acestui premiu poate să influenţeze ecuaţia concretă existentă în dosarele respective. Cred că mai mult este o simbolistică pentru opinia publică în general şi dacă vreţi, este şi un răspuns al opiniei publice, o aşteptare a opiniei publice ca lucrurile acestea să nu scape de sub control”, spune eurodeputatul.

Ioan Mircea Paşcu, despre Nobelul pentru pace pe 2017
441