Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Sturgeon propune un nou referendum pe tema independenței Scoției

scotia.jpg

Image source: 
wikimedia commons

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat că va cere săptămâna viitoare Parlamentului  să o autorizeze să organizeze un nou referendum pe tema independenţei 

Nicola Sturgeon declară că omologul britanic Theresa May ar fi refuzat orice compromis pe tema Brexitului și spune că în acest context e important pentru țara sa să-și protejeze propriile interese:

Nu le cer oamenilor să aleagă între Regatul Unit și Europa. Vreau doar ca Scoția, fie așa cum e acum, fie ca țară independentă, să aibă cele mai strânse relații cu toți  prietenii ei,  cei din Regat, dar și din Europa. Simt că avem un rol de jucat , nu numai din punct de vedere economic,  ci și cultural și social. În esență, aici e vorba de Scoția.Trebuie să decidem ce fel de contribuție aducem și dacă vrem ca ea să fie limitată doar la Regat sau, dimpotrivă.  Nu accept așadar afirmația că scoțienii vor alege între Marea Britanie și Europa . Scoția va alege pentru ea și va decide ce fel de țară vrea să fie.

Chemați la urne în 2014, alegătorii scoţieni au respins independenţa. Acum însă Sturgeon susține că decizia Regatului Unit de a pleca din Uniunea Europeană a modificat semnificativ cricumstanțele.  Premierul scoțian a precizat că refrendumul ar urma să aibă loc cel mai devreme în toamna lui 2018.

800