Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May: Vreau ca Marea Britanie să joace cu cele mai bune cărți pe masă

may_.jpg

Image source: 
rfi.fr

Parlamentarii britanici sunt așteptați să voteze miercuri după-amiază propunerea premierului May de declanșare a alegerilor anticipate. Analiștii citați de presa britanică se așteaptă la o formalitate, după ce laburiștii au anunțat că susțin un nou scrutin, înainte de începerea negocierilor propriu-zise de Brexit. De altfel, nevoia unui mandat puternic în vederea negocierilor cu Bruxelles-ul e invocată și de premierul de la Londra, într-un interviu publicat tot miercuri.

Laburiștii au anunțat, prin liderul Jeremy Corbin, că susțin declanșarea anticipatelor la data propusă de premier, 8 iunie. Există însă și îngrijorări, provocate în primul rând de naționaliștii scoțieni, care amenință să voteze împotriva acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniune. Totodată, sunt temeri că Opoziția ar putea încerca să blocheze legi cheie în Parlament și să influențeze astfel procesul de ieșire din blocul comunitar.
Opoziția  periclitează  munca pe care trebuie să o facem pentru a ne pregăti pentru Brexit pe plan intern şi slăbeşte poziţia de negociere a Guvernului în Europa. Avem nevoie de alegeri generale şi avem nevoie de ele acum”, a transmis Theresa May

Mesajul a fost întărit în această dimineață, într-un interviu pentru BBC. Theresa May a cerut electoratului să aibă încredere că va negocia cel mai bun acord posibil cu Bruxellesul. Decizia de a declanșa alegeri anticipate cu trei ani mai devreme a fost luată cu reticență, dar în interesul național – a spus May:
Vreau ca Marea Britanie să joace cu cele mai bune cărți pe masă, să obțină cea mai bună înțelegere posibilă. E în interesul nostrum pe termen lung. Despre asta e vorba: le cer oamenilor să aibă încredere în mine și în guvern, să ne dea mandatul, astfel încât să putem obține cel mai bun acord.

Nu au fost date detalii despre viitoarele politici în domeniul migrației, de pildă. Imigrația trebuie să fie la un nivel sustenabil, s-a limitat la a declara Theresa May, care a adăugat, tranșant, că indiferent de ce se va întâmpla, Brexitul e inevitabil, iar drumul pe care a apucat-o Regatul Unit e fără întoarcere. Dacă parlamentarii aprobă propunerea de organizare a alegerilor anticipate, atunci legislativul va fi dizolvat pe 3 mai.

 

 

1009