Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU a adoptat noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord

onu_3.jpg

Sediul ONU din New York
Image source: 
pixabay.com

Organizația Națiunilor Unite  a adoptat o nouă serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, printre care reducerea aprovizionării sale cu petrol și gaze naturale, dar și interzicerea exporturilor de textile din această țară. China și Rusia s-au alăturat și ele celorlalte state, votul fiind astfel în unanimitate.

Sancțiunile vin după cel de-al șaselea test nuclear și cel mai puternic efectuat pe 3 septembrie de regimul de la Phenian.

 Rezoluția a fost adoptată la inițiativa Statelor Unite, precizează AFP.

"Nu căutăm războiul", a dat asigurări ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care săptămâna trecută afirmase că Phenianul "nu cere decât asta".

Între timp, Coreea de Sud și Japonia au salutat adoptarea sancțiunilor. Seulul spune că este "un avertisment sever" pentru Phenian.

Statele Unite au propus inițial sancțiuni mai dure, inclusiv interzicerea totală a importurilor de petrol. Însă Rusia și China, cele mai apropiate susținătoare ale Phenianului, nu au fost de acord cu acest lucru.

Este pentru a opta oară când Coreea de Nord este sancționată pentru activitățile sale nucleare.

Prin aceste rezoluții, de fiecare dată mai dure, ONU vrea să determine Phenianul să-şi negocieze programele de înarmare nucleară şi convenţională, considerate o ameninţare la adresa stabilităţii lumii.

Țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa sau Italia, afirmă că rezoluţia adoptată aseară este ”foarte solidă”, ”echilibrată” şi permite ONU să-şi afirme ”unitatea” şi ”hotărârea”.

Luni, Phenianul avertizase Washingtonul că îi va provoca „cea mai mare dintre suferinţe şi dureri” în cazul în care Statele Unite insistă ca ONU să înăsprească sancţiunile.  Într-un comunicat publicat de agenția oficială de presă a Phenianului, ministrul nord-coreean de Externe spunea că țara sa ”va face astfel încât să fie absolut sigură că Statele Unite vor plăti preţul”.

196