Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protest la Chișinău: Jurnaliști, activiști civici, avocați cer ca hotărârile judecătorești să nu fie anonimizate

protest_bun.jpg

Protest la Chișinău față de noul Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor de judecată din Republica Moldova

La Chișinău, mai mulți jurnaliști, activiști civici, dar și avocați protestează în această dimineață în fața Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), fiind nemulțumiți de noul Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată. CSM ar putea adopta, marți, controversatul Regulament prin care intenționează să anonimizeze  hotărârile judecătorești. În seara zilei de luni, 70 de instituții de presă, ONG-uri și jurnaliști au semnat un Apel, adresat CSM, prin care susțin că noua inițiativă afectează grav transparența sistemului judecătoresc şi limitează accesul la informații de interes public.

”Jurnaliștii califică intenția CSM de a adopta acest Regulament drept o tentativă de a limita la maxim accesul jurnaliștilor la justiție. Este regretabil mai ales în situația în care încrederea societății în justiție în R.Moldova este foarte mică, asta deși au fost investiți bani europeni pentru a crește încrederea în justiție, pentru a îmbunătăți justiția în R.Moldova”, spune într-un interviu la RFI, Mariana Rață, ziaristă a Centrului de Investigații Jurnalistice, una dintre semnatarele Apelului, dar și inițiatoare a acțiunii de protest de la Chișinău.  

”Acest Regulament, care de fapt există de mai mult timp în R.Moldova, acum fiind operate modificări monstruoase pentru jurnaliști, prevede că vor fi anonimizate toate hotărârile judecătorești care conțin identitatea unei persoane, fără a ține cont că există și persoane publice, iar interesul cetățenilor este justificat atunci când vine vorba despre aceste persoane publice. Societatea trebuie să știe în ce procese de judecată sunt implicate”, crede jurnalista.

De ce magistrații CSM ar vrea să închidă acum accesul la hotărârile de judecată, am întrebat-o pe Mariana Rață: ”Este greu să ne dăm seama care a fost motivul pentru care autoritățile recurg la acest gest. Posibilitatea de a căuta hotărârile de judecată după nume și prenume a fost eliminată exact după ce în presă a apărut un articol despre sora ministrului Justiției, funcționară în cadrul unei întreprinderi de stat, care a solicitat despăgubiri de sute de mii de lei de la instituția în care a activat și i-a fost dat câștig de cauză. Este o coincidență sau nu, nu știm. Cert este, însă, că investigațiile jurnalistice care au apărut pe parcursul acestui an au demonstrat că judecătorii au fost implicați, inclusiv în legalizarea furtului de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank prin faptul că au legalizat nerestituirea împrumuturilor bancare acestor credite neperformante, luate de la aceste bănci. Au mai fost descoperite și alte ilegalități care au fost legalizate sau au fost comise prin intermediul instanțelor de judecată. Limitarea accesului presei și a societății la hotărârile de judecată poate fi calificată drept o încercare de a ascunde aceste ilegalități”, este de părere ziarista Centrului de Investigații Jurnalistice.

În ceea ce privește manifestația de protest de la Chișinău, Mariana Rață susține că ”aici participă toți cei care simt că le sunt lezate drepturile prin aceste modificări la acest noul Regulament”. ”Vorbim aici și de avocați, care nu vor mai avea acces la dosare în care sunt apărători. La protest ne așteptăm să vină și reprezentanții mediului de afaceri pentru că știm că și ei au obiecții față de modul în care urmează să fie adoptat acest Regulament. Ne dorim să vină mulți reprezentanți mass-media. Pentru jurnaliști noile modificări reprezintă o lovitură. Noi avem temei să credem că de fapt, este prima rândunică și dacă va trece acest Regulament, astfel de limitări la accesul la informații vor mai fi în alte domenii”.

”Înțelegem foarte bine că datele cu caracter personal trebuie protejate, dar nu trebuie să recurgem la acțiuni extreme. Cu siguranță, nu este acceptabil să fie publicate datele cu caracter personal în hotărârile de judecată care vizează secret de stat. Spre exemplu, acum puteți găsi hotărâri de judecată  în care este anonimizat numele violatorului, dar este publicat numele persoanei violate. Nu este acceptabil astfel de cazuri. Sunt și alte cazuri în care nu trebuie să apară numele minorilor în hotărârile de judecată. Nu ne dorim să fie admise aceste încălcări și noi ne dorim să fie protejat cetățeanul simplu. Noi nu vrem să fie protejate datele personale ale oficialilor, ale persoanelor publice”.

Totodată, Mariana Rață vorbește despre un proiect de alternativă, elaborat de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). ”Ne dorim să fie găsit un mijloc de aur. Vorbim de un regulament de alternativă pentru care suntem gata să optăm. Ceea ce ni se propune acum și urmează să fie votat este inacceptabil. Autoritățile au încercat să se joace cu noi timp de 9 luni. Ni s-a promis că vom lucra împreună cu autoritățile la elaborarea noului Regulament. Noi am fost sincer deschiși să colaborăm cu ei, i-am invitat la dezbateri publice. Ne-au promis să formeze un grup de lucru în care să discute despre acest Regulament. Cu regret, acest grup nu a mai fost creat”.

”Regulamentul care urmează să fie adoptat prevede că din agendă vor fi excluse informațiile imediat după ce are loc procesul de judecată .Adică, noi nu vom mai putea căuta nici acolo acest hotărâri. Ceea ce vom vedea acum, în locul numelui și prenumelui vom găsi XXX și YYY, condamnat pentru ZZZ. Deci, nu vom mai putea înțelege nimic din aceste hotărâri de judecată. Mi se pare absolut nejustificată această grijă a autorităților pentru protecția datelor cu caracter personal. Există motiv să credem că problema este inventată și una artificială”, conchide jurnalista de investigație, Mariana Rață (AUDIO).          

Potrivit Apelului jurnaliștilor și al societății civile, „promovarea și eventuala votare a noului Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale Regulamentului cu implicarea reprezentanților societății civile și a jurnaliștilor. Reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a invitat câțiva jurnaliști pentru a discuta proiectul Regulamentului la 11 octombrie 2017, în timp ce documentul este deja pus pe agenda CSM pentru a fi votat la 10 octombrie 2017”.

”În forma în care a fost propus, proiectul Regulamentului nu poate fi susținut. Adoptarea acestuia va însemna închiderea sistemului judecătoresc față de public, scăderea și mai mare a încrederii în justiție și anularea progreselor majore ale Republicii Moldova în asigurarea transparenței sistemului judiciar, realizate începând cu anul 2009. Mai mult, anularea posibilității de identificare a hotărârilor judecătorești după numele persoanelor în orice cauză va face imposibilă verificarea trecutului persoanelor care pretind la funcții înalte în stat, precum și monitorizarea cauzelor de corupție. Munca jurnaliștilor de investigație va fi practic imposibilă”, se arată în apel.

Semnatarii solicită CSM amânarea adoptării controversatului Regulament, revenirea la procesul de elaborare a Regulamentului în cadrul grupului de lucru, având ca bază proiectul Regulamentului elaborat de Curtea Supremă de Justiție.

Ascultă AICI interviul cu Mariana Rață, ziaristă a Centrului de Investigații Jurnalistice, una dintre semnatarele Apelului, dar și inițiatoare a acțiunii de protest de la Chișinău.
478