Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova are un nou ministru al Apărării, contestat de Igor Dodon

sturza.jpg

Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza

La Chișinău, noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, a depus marți jurământul. La ceremonie a participat speakerul Parlamentului, Andrian Candu, astăzi fiind si președinte interimar, dar si premierul moldovean, Pavel Filip.

Precizam ca, desemnarea noului ministru al Apărării a provocat o criză constituțională în R.Moldova, după ce președintele Igor Dodon a refuzat repetat candidatura, propusă de Guvern.

In primul sau discurs, noul ministru al Apărării, Eugen Sturza a declarat că este foarte important ca armata națională să nu fie implicată in jocuri politice. ”Mulțumesc coaliției de guvernare pentru încredere. Armata are nevoie de modernizare, dotare cu tehnică și echipamentul necesar. Republica Moldova trebuie să se transforme dintr-un consumator de securitate într-un furnizor de securitate și stabilitate.Voi miza pe îmbunătățirea cooperării internaționale care a fost afectată în trecut. Știu care sunt provocările acestui mandat, însă îmi asum aceste responsabilități”, a declarat Sturza. 

La rândul său, Andrian Candu a menționat că R.Moldova are nevoie de un Guvern funcțional, de o armata funcțională cu o conducere funcțională. ”Guvernul Republicii Moldova a primit un vot de încredere de la o majoritate parlamentară. Sunteți un ministru integru. Sper că prin numirea lui Eugen Sturza, a încetat aceasta criză constituțională și instituțională și sper să nu mai avem asemenea situație. Vă doresc un mandat de succes.”.

Între timp, premierul Pavel Filip și-a reconfirmat susținerea pentru noul ministru al Apărării. ”S-a pus capăt unei incertitudini care a durat mult în R.Moldova, iar acum  ministerul apărării are un nou conducător. Este în proces de elaborare strategia de apărare a țării, este o perioadă de reformare a instituției. În luna decembrie vom avea un oficiu de legătură NATO. Precizez, R.Moldova este o țară neutră. În același timp, neutralitate nu înseamnă izolare. În continuare trebuie sa oferim posibilitatea ostașilor să fie instruiți, să avem o armată reformată”, a afirmat Filip.

Eugen Sturza, în vârstă de 32 de ani este vicepreședintele Partidului Popular European, condus de ex-premierul moldovean, Iurie Leancă. În perioada 2004-2008,și-a făcut studiile la Facultatea de Finanțe a Academiei de Studii Economice din Moldova. Între 2009-2013 a fost consilierul fostului prim-ministru, Vlad Filat, iar ulterior, până în 2015, în Guvernul Leancă, a deţinut funcţia de şef de cabinet al premierului. Candidatura lui Sturza a fost propusă de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Igor Dodon:  Învestirea ministrului Apărării, dincolo de limita legitimității politice arată cum neputința îi face pe guvernanți să comită erori grave

După ceremonia de învestire a noului ministru al Apărării, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție de către Curtea Constituțională, după ce a refuzat repetat numirea lui Sturza în funcția de ministru, a scris pe pagina sa de Facebook că nici Guvernul, nici majoritatea parlamentară a democraților nu vor putea nici de acum încolo să exercite presiune politică asupra președintelui țării.

”Eu am mandat de la popor și mă voi supune doar poporului. Iar demisia mea ca președinte o poate decide doar poporul și nimeni altcineva. Acum toți cetățenii s-au putut convinge de necesitatea trecerii la stat prezidențial, în care șeful statului ales în mod direct să aibă împuterniciri suplimentare, stipulate în Constituție, așa cum cere logica politică”.

Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon este suspendat temporar din funcție, iar președintele Parlamentului sau premierul moldovean, Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, va semna decretul de numire a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza. Potrivit magistraților Curții Constituționale, refuzul președintelui Igor Dodon de a numi noul ministru al Apărării, reprezintă o încălcare gravă a prevederilor constituționale și a jurământului depus la investirea în funcție.

241