Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soluţii amăgitoare privind integrarea migranţilor în Germania

migranti.jpg

Image source: 
Reuters

Guvernul federal de la Berlin a elaborat un proiect de lege („Legea integrării“) care prevede un set de măsuri care să faciliteze o integrare accelerată şi eficientă a persoanelor care au o perspectivă de a obţine dreptul de şedere în Germania.

„Doriţi ca dintre refugiaţii, sosiţi la noi, să rămînă cît mai puţini oameni la noi în ţară?“ Întrebarea i-a fost adresată de cîteva ori ministrului german de interne, creştin-democratul, Thomas de Maizière, în cadrul unei runde de dezbateri, difuzată, duminică seara, de televiziunea publică (ARD). În pofida insistenţei de care a dat dovadă moderatoarea emisiunii, în care s-a tematizat şi proiectul de lege privind integrarea migranţilor, ministrul nu a formulat un răspuns inteligibil şi concret:

„Dacă o formulaţi aşa, aş vrea să spun că doresc să poată să rămînă cei care au o perspectivă de a rămîne, iar cei care nu au o perspectivă de a rămîne să fie obligaţi să părăsească ţara noastră“.

Ceea ce ministrul a descris în acest răspuns criptic, drept „perspectiva de a rămîne“ urmează să fie definit într-o lege pe care o pregăteşte marea coaliţie guvernamentală, creştin-democrat/social-democrată, de la Berlin. Cîteva detalii privind noile reglementări, numite pe scurt „Legea integrării“ (Integrationsgesetz), au fost date publicităţii la mijlocul lunii aprilie. Proiectul integral urmează să fie prezentat de către guvern pe data de 24 mai. Apoi va fi supus dezbaterii parlamentului şi votat de către Bundestag.

Noua lege este o încercare de a frîna fluxul persoanelor care vin din diversele ţări ale lumii, dar mai ales din Orientul Apropiat şi din Africa de Nord, încercînd să obţină dreptul de şedere în Germania. Celor care li se acordă dreptul de şedere sau au fost recunoscuţi ca azilanţi politici vor fi obligaţi să accepte măsurile de integrare prevăzute de noua lege. Cine refuză aceste măsuri va fi penalizat. Asta se va concretiza prin reduceri drastice de ajutoare sociale. Solicitanţii de azil vor fi obligaţi să se stabilească în localităţi desemnate de către autorităţile competente. Pînă-n prezent, azilanţii sau aşa numitele persoane tolerate aveau dreptul să ocupe un loc de muncă doar dacă nu intrau sub incidenţa priorităţii acordate cetăţenilor germani şi europeni. Acest tip de protecţionism urmează să dispară, ceea ce va permite o integrare nebirocratică a azilanţilor în cîmpul muncii. Asta însă după ce au absolvit un curs de calificare şi au participat la cursuri de învăţare a unor noţiuni elementare de limbă germană. Repartizarea la aceste cursuri va avea loc în decurs de 6 săptămini de la înregistrarea persoanelor vizate care vor primi o legitimaţie unică (Ankunftsnachweis) în care se va trece data sosirii în Germania.

Solicitanţii de azil vor avea dreptul să lucreze şi ca sezonieri

Potrivit proiectului, urmează să fie create 100.000 de noi locuri de muncă, finanţate din bugetul federal. Solicitanţii de azil proveniţi din ţări sigure (adică fără şanse de a obţine dreptul de şedere în Germania) sau persoane obligate să părăsească ţara nu vor putea profita de aceste locuri de muncă.

Mai mulţi comentatori au arătat că „legea integrării“ conţine multe promisiuni, fără a oferi soluţii reale. „În prezent“ – nota ziarul „Die Tageszeitung“ – „economia are nevoie de oameni calificaţi. Joburile simple au fost ocupate de migranţii [necalificaţi] veniţi din ţările Uniunii Europene. Astăzi, ocuparea unui loc de muncă este extrem de anevoioasă – discuţiile despre integrare nu schimbă cu nimic această stare de fapt. Vorbele belicoase ale ministrului de Maizière au darul să impresionează numai pe unii alegători.“

Legea integrării completează noile reglementări privitoare la acordarea azilului politic, votate în februarie. Legea constituie o înăsprire şi prevede, între altele, accelerarea prelucrării cererilor de azil, expulzarea infractorilor migranţi şi stoparea reintregirii familiilor pe o perioadă de 2 ani. În mai multe comentarii legate de înăsprirea legii azilului s-a reliefat faptul că noile măsuri nu vor contribui la reducerea numărului de solicitanţi de azil. Potrivit unor estimări ale ziarului „Süddeutsche Zeitung”, în următorii 4 ani, în Germania vor sosi 2,5 milioane de imigranți. Anul trecut numărul refugiaţilor a fost de 1,1 milioane.

Corespondentul RFI în Germania, William Totok
551