Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO condamnă statul român pentru abuzuri la adresa romilor. ONG: „Au fost bătuţi cu pumnii şi picioarele”

cedo_condamna_statul_roman_abuzuri_romi_ong_batuti_pumni_picioare.jpg

România, condamnată la CEDO pentru abuzuri la adresa romilor (Sursa foto: www.pixabay.com)
România, condamnată la CEDO pentru abuzuri la adresa romilor (Sursa foto: www.pixabay.com)

CEDO a condamnat statul român într-un caz de abuz la adresa unei familii de romi din Satu Mare. Guvernul trebuie să plătească 36.000 de euro, după ce patru persoane au fost agresate de poliţişti într-un episod petrecut în iulie 2008, după cum explică la RFI directorul executiv al asociaţiei Romani CRISS, Marian Mandache.

Reprezentantul Romani CRISS precizează că „aceste despăgubiri vor fi plătite de Guvern, de Ministerul de Finanţe, nicidecum de poliţişti, pentru că la Strasbourg litigiul a fost între indivizi, între oamenii din Satu Mare şi Guvern, nu a fost nici o implicare a poliţiştilor”.

Marian Mandache povesteşte că „în anul 2008, a avut loc o altercaţie în comunitatea de romi, între mai multe persoane, iar Poliţia a intervenit şi au existat acolo patru persoane care au reclamat că au fost într-un fel abuzate de Poliţie (...). Practic, aceşti oameni au fost bătuţi cu pumnii, cu picioarele, asta au reclamat la momentul respectiv (...). Un lucru interesant pe care-l mai reţine instanţa de la Strasbourg este că martorii au avut declaraţii contradictorii, martorii oculari, unii susţineau o anumită versiune, alţii susţineau altă versiune, iar Parchetul şi instanţa nu au procedat la lămurirea acestor aspecte de fapt, deci practic asta a fost problema, că au decis să închidă cazul foarte rapid, fără să investigheze concret problemele”.

Marian Mandache, despre condamnarea României la CEDO pentru abuzuri la adresa unor romi din Satu Mare
781