Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac la Marsilia. Două persoane au murit

marsilia.jpg

Image source: 
rfi.fr Stan MARCELJA / TWITTER / AFP

Două femei au murit înjughiate duminică după-amiază în zona gării Saint-Charles din Marsilia. Atacatorul a fost ucis de forţele de ordine. Parchetul anti-terorist a deschis o anchetă.

ACTUALIZARE 2:

Organizaţia stat islamic a revendicat, via organul ei de propagandă Amak, atentatul de la Marsilia.

ACTUALIZARE 1:

Mai mulţi trecători au fost vizaţi de acest atac cu cuţitul care a semănat panică în toată gara Saint-Charles din Marsilia. Atacatorul ar fi strigat "Allahu Akbar" în cursul acţiunii sale ucigaşe. Cele două victime sunt două femei. Atacatorul, care s-ar fi folosit de două arme albe ca să comită crimele, a fost ucis de militarii membri ai operaţiunii Sentinelle. Potrivit unor surse poliţieneşti citate de canalul France 3, agresorul ar fi avut "între 25 şi 30 de ani şi era de origine magrebiană". Se pare că el era cunoscut de serviciile de poliţie dar pentru fapte de drept comun. Parchetul anti-terorist din Paris a deschis o anchetă pentru "asasinat în relaţie cu o activitate teroristă".

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a declarat "profund indignat de acest act barbar". Premierul Franţei, Edouard Philippe, şi-a exprimat într-un mesaj postat pe Twitter, "furia, indignarea şi tristeţea" în urma acestui atac. Ministrul francez de Interne s-a dus deîndată la faţa locului, la Marsilia. Gérard Collomb a evocat "o crimă laşă şi abjectă, un atac odios". El a mais pus că "acest act ar putea fi unul terorist dar pentru moment nu o putem afirma cu certitudine".

Mai toţi responsabilii politici au reacţionat în urma acestui probabil nou atentat jihadist. Printre ei, François Hollande, fostul preşedinte al Franţei, care şi-a exprimat "solidaritatea cu familiile victimelor" şi a estimat că "vigilenţa noastră trebuie să rămână maximă".

Din ianuarie 2015 încoace, 241 de persoane au fost ucise în atentate comise în Franţa.

------------

Atacul s-a produs pe treptele gării din Marsilia. Un bărbat care, relatează presa franceză, ar fi strigat “Allahu akbar”, a înjunghiat moral două femei, înainte de a fi neutralizat de forțele de ordine. La scurt timp după atac circulația trenurilor a fost suspendată,  iar populația a fost sfătuită să evite zona. 
Ulterior, Poliția a transmis, pe  Twitter, că situația este sub control și că atacatorul a fost neutralizat. 

Ministrul francez de Interne a plecat imediat la Marsilia, iar Parchetul anti-tero din Paris a deschis o anchetă pentru "asasinate în relație cu o activitate teroristă".

458