Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Xenofobia dă buzna la Opera din Cluj. Sociolog la RFI: Reacție pavloviană

oc.png

Image source: 
operacluj.ro

Un grup de simpatizanți ai mișcării extremiste Noua Dreaptă a întrerupt un spectacol la Opera din Cluj , în momentul în care se cânta în limba arabă. Protestatarii au intonat imnul României, înainte de fi scoși din sală  de trupele DIICOT.”De la București a fost adusă această piesă ca să spele creierele clujenilor și așa-zisei spume care este aici ”  -  a fost mesajul liderului  grupului, citat de presa locală.

O reacție fermă ar fi trebuit să aibă în primul rând societatea civilă, e de părere sociologul Mircea Kivu. El susține, la RFI, că în România există o falie între două părți ale societății și explică reactivarea curentului xenofob atât prin tendința de imitare a ceea ce se întâmplă în alte state , cât și prin nevoia permanentă de a avea un dușman comun, fie el și închipuit: 

„Din păcate nu e vorba numai de un fenomen românesc.  Îl constatăm în mai multe țări din Europa și nu numai. Și atunci, pe de o parte, era greu ca România să rămână în afara acestui curent deosebit de periculos. Că există în România de mai multă vreme nuclee naționaliste, extremiste, xenofobe, o știam. Problema este că aceste nuclee devin vizibile și din păcate nu există o reacție destul de hotărâtă a restului societății și apoi, bineînțeles și a autorităților. (...) Oamenii se spune că au nevoie de țapi ispășitori. În momentul de față islamul poate fi un astfel de țap ispășitor. (...) Chiar studiile sociologice au arătat că xenofobia este chiar mai mare în zonele în care nu există un contact direct între comunități.
 (...)
Cred că referirea la spălatul creierelor spune ceva de fapt despre oamenii ăștia care nu reușesc să înțeleagă mesajul unei opere de artă și reacționează pavlovain față de rostirea unui simplu cuvânt.
(...)
Eu cred că nu atât guvernul trebuie să reacționeze, cât mai ales societatea civilă. Mi-ar fi plăcut să am o reacție promptă din partea oamenilor care erau acolo, în sală. (...) Există o falie între două părți ale societății. Există pe de o parte o societate civilă pro-occidentală. Există și partea aceasta intolerantă, care refuză orice fel de minoritate. Între cele două nu există niciun fel de comunicare. Formatorii de opinie există. Numai că ei sunt auziți numai într-o parte a societății civile. În cealaltă sunt auzite numai vocile domnilor care întrerup spectacole de operă. “

Ascultă aici interviul integral cu sociologul Mircea Kivu: 

 

462