Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania: Puternic incendiu la un imobil în care locuiau mai mulți români

Un puternic incendiu a afectat vineri o clădire din localitatea germană Bergkamen, în care locuiau şi români.  33 de persoane au fost spitalizate, 7 se află  în stare gravă, informează MAE, care precizează că verifică dacă printre victime există şi cetăţeni români. Potrivit presei germane, citată de Adevărul, focul a fost pus intenţionat. Şapte dintre victime sunt în stare gravă.
 

UPDATE: Toate persoanele spitalizate în urma incendiului produs la data de 1 decembrie, într-un imobil situat în localitatea germană Bergkamen, în landul Renania de Nord – Vestfalia au fost externate, iar locatarii clădirii afectate au fost cazaţi în altă parte, anunţă MAE. Dintre cele 45 de persoane care locuiau în imobil, 33 erau înregistrate ca cetăţeni români. Unele persoane aveau dublă cetăţenie.

UPDATE: Ambasadorul Germaniei la Bucureşti se declară şocat să afle despre "teribila incendiere" din oraşul german Bergkamen şi anunţă că autorităţile au început o investigaţie amănunţită în acest caz. "Am fost şocat să aflu astăzi despre teribila incendiere din oraşul german Bergkamen. În primul rând, doresc să îmi exprim compasiunea pentru cei răniţi. Autorităţile germane au început o investigaţie amănunţită cu privire la acest act criminal, ale cărui motive nu au fost încă stabilite", afirmă ambasadorul  Cord Meier-Klodt.

El remarcă faptul că nu sunt persoane decedate şi că nici viaţa răniţilor nu este în pericol. Conform lui  Cord Meier-Klodt, este cu atât mai dureros pentru el să comenteze asupra acestui eveniment astăzi, de Ziua Naţională a României, "zi care nu ar fi trebuit umbrită de un astfel de eveniment".

UPDATE: Preşedintele României, Klaus Iohannis, se declară consternat de incident. 

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc şi cetăţeni români, chiar de Ziua Naţională a României. Preşedintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniţi, poate avea loc în Europa anului 2017 şi condamnă cu fermitate acest incident", transmite Preşedinţia.

"Consulatul General al României la Bonn urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de incendiul produs la data de 1 decembrie 2017, într-un imobil situat în localitatea germană Bergkamen. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime", informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile locale, în imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care şi cetăţeni români, 33 dintre acestea fiind spitalizate, în urma intoxicaţiei cu fum. Şapte dintre acestea sunt în stare gravă, fără a le fi pusă viaţa în pericol.

O parte dintre persoanele spitalizate au fost deja externate.

"Conform datelor comunicate de către autorităţile locale, ancheta privind cauzele producerii incendiului este în desfăşurare. Consulatul General al României la Bonn monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile competente, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară", precizează MAE.

168