Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sîrma ghimpată: simbol al eşecului în politica migratorie

2015-09-15t130638z_169387162_lr2eb9f10ero7_rtrmadp_3_europe-migrants-hungary_0.jpg

Sîrma ghimpata la frontiera Ungariei cu Serbia
Sîrma ghimpata la frontiera Ungariei cu Serbia
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Presiunea migratorie asupra Europei a dus la apariţia multor ziduri şi bariere de sîrmă ghimpată, dar suscită şi multă mobilizare umanitară în favoarea emigranţilor. Două atitudini diametral opuse într-o Europă încă incapabilă să-şi forjeze o politică migratorie coerentă.

Agenţia Reuters anunţă că Ungaria a decis să construiască o a doua barieră de sîrmă ghimpată la frontiera sa de sud cu Serbia. Potrivit guvernului de la Budapesta, această a doua barieră este necesară pentru a-i permite să lupte şi mai eficient împotriva imigraţiei clandestine. Din punctul său de vedere, guvernul maghiar nu face altceva decît să protejeze frontierele spaţiului Schengen, să-i oprească pe migranţi să să-i separe pe adevăraţii refugiaţi de imigranţii economici.

Să nu ne imaginăm însă că sîrma ghimpată este un material utilizat doar la graniţa dintre Ungaria şi Serbia. Un grilaj protejează şi în Franţa, pe o lungime de 30 de kilometri, portul Calais, şi pe o distanţă de 40 de kilometri intrarea în tunelul de sub Canalul Mînecii. O barieră de sîrmă ghimpată se întinde pe o lungime de 176 de kilometri la graniţa Bulgariei cu Turcia, iar grecii au ridicat şi ei o dublă barieră tot la graniţa lor cu turcii, pe o distanţă de 11 kilometri. Spania, care are două enclave pe teritoriul marocan, se “apără” de imigranţi tot cu ajutorul unor grilaje prevăzute pe alocuri cu sîrmă ghimpată.

Ca simboluri ale unei lumi divizate şi plină de conflicte, sîrma ghimpată şi zidurile mai pot fi regăsite şi în alte zone ale lumii, între Israel şi Cisiordania, între Arabia Saudită şi Irak, între cele două Corei, între India şi Pakistan, în Sahara Occidentală, în Irlanda de Nord, în Cipru, la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic.

Odată cu venirea primăverii, presiunea migratorie asupra Europei va creşte şi simbolurile evocate mai sus riscă să se multiplice. In paralel, însă, numeroase asociaţii umanitare se pregătesc tocmai să-i primească şi să-i ghideze pe imigranţi. La Calais, unde anul trecut a fost desfiinţată aşa numita “junglă”, sute de migranţi încep din nou să-şi facă apariţia în speranţa că ar putea trece în Anglia. “Utopia 56” este doar una dintre asociaţiile care îi ajută. Un nume care are şi el o anumită rezonanţă, aş spune un contra-simbol al sîrmei ghimpate.  

 

 

 

 

697