Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de la Sibiu sub genericul "Iubire"

japonia280316.jpg

Programul de voluntariat al Festivalului de la Sibiului cu Japonia dureaza de 10 ani.
Programul de voluntariat al Festivalului de la Sibiului cu Japonia dureaza de 10 ani.
Image source: 
credit foto: sibiufestival

Actuala ediţie, a 24-a, a Festivalului Internaţional de teatru de la Sibiu se desfăşoară sub genericul Iubire. Într-o lume plină de convulsii şi crize, şi mai ales într-o Europă divizată, directorul festivalului, Constantin Chiriac, a considerat că este important ca teatrul să vorbească despre "iubire".

Actorul Constantin Chiriac, creatorul festivalului de la Sibiu, inaugurează în aceste zile toate conferinţele de presă şi întîlnirile cu diverse persoalităţi recitînd cîte un poem din marea poezie de dragoste a lumii. Gest insolit dar justificat, mai ales că directorul festivalului citează un fragment dintr-o scrisoare trimisă de Einstein fiicei sale şi în care marele savant arată că iubirea este cea mai puternică energie din lume.

Chiar dacă elanul oamenilor de teatru care doresc să insufle iubire în sfera socială nu garantează nici sfîrşitul războaielor şi nici eradicarea mizeriei materiale pe planetă, aici la Sibiu iubirea de teatru este prezentă din plin pe străzile oraşului şi în sălile de spectacole.

In cifre Festivalul înseamnă 3500 de artişti veniţi din 71 de ţări, precum şi 500 de evenimente de toate categoriile: mari spectacole, teatru de stradă, concerte, film, operă, expoziţii, conferinţe, lansări de carte, întîlniri ale şcolilor de teatru, concerte de orgă în bisericile evanghelice din jurul Sibiului. Potrivit organizatorilor s-au vîndut la această oră 17 000 de bilete pentru cele 78 de reprezentaţii programate în diverse săli: Teatrul Naţional "Radu Stanca", Teatrul Gong, Filarmonică, Fabrica de Cultură, Biserica fortificată de la Cisnădioara.

Şi pentru că am vorbit de cifre, bugetul acestui festival, unul dintre cele mai importante din lume, este de 11 700 000 de euro, dintre care 24 la sută provin din bani publici. Înţelegm deci că organizatorii festivalului în frunte cu Constantin Chiriac, pe lîngă arta de a aduce spectacole de mare calitate la Sibiu mai ştiu şi să convingă sponsorii să investească în cultură.

Interesant este şi fenomenul voluntariatului care se dezvoltă la Sibiu: festivalul îşi recrutează anual un mare număr de voluntari din România şi din alte ţări pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor. Anul acesta se află la Sibiu voluntari din Moldova, Franţa, Bulgaria, Canada, Statele Unite, Coreea de Sud, Iran, Japonia, Georgia, Germania, Rusia, Singapore şi Turcia. Cel mai tînăr are 15 ani şi cel mai vîrstnic 65.

Ceea ce au ei în comun este fără îndoială iubirea pentru teatru, dar şi o ocazie unică de a descoperi România, Sibiul şi frisonul cultural al unui mare festival.  

  

 

1003