Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Socialiştii francezi încearcă să se "reinventeze"

2017-09-20t121835z_1475258193_rc1d59aab410_rtrmadp_3_france-politics_0.jpg

De vînzare: sediul istoric al Partidului Socialist Francez de pe strada Solferino
De vînzare: sediul istoric al Partidului Socialist Francez de pe strada Solferino
Image source: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Charles Platiau

In Franţa, Partidul Socialiast, a cărui voce este ca şi inexistentă de la înfrîngerea sa la prezidenţiale, îşi propune în perioada imediat următoare să se "reinventeze". Intre timp, rolul de principal lider al opoziţiei îi revine lui Jean-Luc Mélenchon, şef la radicalilor de stînga. El a fost invitat în seraa zilei de 28 septembrie la o emisiune televizată împreună cu primul ministru Edouard Philippe, ceea ce a stîrnit iritare în rîndurile socialiştilor. Problema este că nici unul din liderii socialişti nu are în prezent statura şi legitimitatea necesare pentru a-i lua locul lui Mélenchon ca opozant "principal".

Faptul că Jean-Luc Mélenchon, şi nu un lider socialist, a fost invitat la un duel politic, pe un canal de televiziune de stat, cu premierul Edouard Philippe, spune extrem de mult despre percepţia pe care o au mediile de informare în privinţa Partidului Socialist. Un alt simptom la degringoladei prin care trece formaţiunea este faptul că se vede  obligată să-şi vîndă sediul istoric din cauza datoriilor acumulate. O clădire de 3000 de metri pătraţi, situată în inima Parisului, pe strada Solferino, în arondismentul 7, care a fost scena multor evenimente politice importante, a multor momente de glorie, de speranţă dar şi de deziluzie. Estimată la suma de 55 de milioane de euro, clădirea este pusă în vînzare de o agenţie imobiliară şi s-ar putea să fie transformată în complex de locuinţe.

De fapt, Partidul Socialist, suferă de penurie nu numai la nivelul ideilor şi al numărului de militanţi, ci şi în ce priveşte finanţele. Pînă acum, ponderea pe care o avea în peisajul politic îi permitea să primească 28 de milioane de euro anual de la stat. Cum la ultimile legislative nu a reuşit să trimită decît 30 de deputaţi în Parlament, finanţarea sa a scăzut la 8 milioane de euro.

Reconstrucţia formaţiunii va cere timp şi o primă fază este prevăzută anul viitor în februarie: un Congres de refondare a sa. Intre timp liderul ei actual, Jean-Christophe Cambadelis şi-a anunţat demisia. Gurile rele spun că el nu a fost un lider carismatic, după cum nici François Hollande nu a fost un preşedinte carismatic. Doi oameni care nu au strălucit pe firmamentul vieţii politice franceze, ceea ce nu-l împiedică pe Cambadélis să publice o carte critică faţă de Hollande. "Cronica unei înfrîngeri", se intitulează această carte care suscită în prezent unele polemici, şi în care Cambadélis spune, printre altele, că François Hollande nu era pregătit "mental" să devină preşedinte.

Socialiştii francezi încearcă deci să renască, precum pasărea Fenix, din cenuşă, inclusiv la nivel ideologic. Pentru moment două curente se înfruntă în interiorul ruinat al formaţiunii: cei care vor un serios viraj la stînga şi deci să intre în opoziţie faţă de Emmanuel Macron, şi cei care cred că partidul este comapatibil cu politica noului preşedinte.

Intr-un peisaj politic total transformat de apariţia unui centru puternic, socialiştii nu prea ştiu unde să-şi găsească locul. Ei îşi propun însă ca pînă la alegerile prezidenţiale din 2022 să devină din nou credibili şi mai ales să înceapă să producă idei.  

375