Acasă » Internaţional » Politică
Publicat: Luni, 9 Decembrie 2013 - Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2013

Expert securitate: “Acţiunile SUA sunt utilizate ca pretext pentru măsuri statale represive” (Exclusivitate RFI)

Bruce Schneier FOTO: Wikipedia
Bruce Schneier FOTO: Wikipedia

Bruce Schneier este un comentator influent, ale cărui opinii, găzduite în publicaţii importante, luminează complexităţile lumii contemporane. Începînd din primavara acestui an, el consiliază ziarul Guardian în dosarul Edward Snowden, avînd aşadar acces la toate documentele aflate în posesia publicaţiei britanice referitoare la activităţile Agenţiei Americane de Spionaj Electronic.

B.S: Dezvăluirile lui Snowden arată că SUA posedă un sistem extins, planetar, de interceptare, concentrat asupra Internet-ului, un sistem robust din punct de vedere politic, tehnic şi legal. Fiecare problemă e atacată din multiple direcţii. Dacă, de pildă, au nevoie de o bază de date a clienţilor Google, folosesc diverse legi, autorităţi politice, metode tehnice. Se poate apela astfel la o rezervă după alta. Cînd te uiţi la datele lui Snowden vezi o singură abordare, dar nu trebuie să uităm ca în spatele acesteia se află altele, că avem de-a face doar cu instantanee, fragmente ale unui enorm angrenaj.

Rep: Cît din acest angrenaj se situează în perimetrul legii? Liderii NSA-ului susţin că tot ce întreprind este legal.

B. S: E discutabil. NSA-ul pretinde că nu încalcă legea, dar există zone în care e clar că exact asta face. Cînd emite mandate generalizate, ceea ce este împotriva legilor americane; cînd monitorizează fără acoperire legală; cînd invocă prevederi ale LEGII PATRIOTICE (Patriot Act) pentru a justifica unele activităţi, deşi însuşi autorul legii afirmă că o astfel de justificare nu există. Există de asemenea argumente constituţionale în sprijinul tezei că NSA-ul încalcă uneori legea. Să sperăm că în următorii ani vom stabili, aici în America, ce e legal şi ce nu. Pe plan internaţional, se poate afirma că există tratate care interzic ce fac Statele Unite.

Rep: Punctul dvs. de vedere este că tehnicile agresive ale Agenţiei de Spionaj Electronic periclitează siguranţa Internet-ului. Explicaţi, vă rog, acest paradox.

B.S: Am scris despre capacitatea Agenţiei de Spionaj Electronic de a ataca ordinatoare folosind Internet-ul. Fără îndoială, NSA-ul nu e singură, nu are monopolul acestui gen de operaţii. Documentele Snowden se limitează, prin forţa lucrurilor, la NSA, dar ştim că Rusia face exact acelaşi lucru, China la fel, ca să dăm doar două exemple. Există deci anumite practici care şubrezesc Internet-ul, pentru toată lumea. Mi-e teamă că această fragilizare a Internet-ului, indiferent cine o cauzează şi cu ce mijloace, ne expune pe toţi, nu doar la NSA, ci şi la alte organizaţii statale sau criminale. Creăm un Internet vulnerabil, şi asta e nociv. Asupra Internet-lui pluteşte, în aceste condiţii, norul dezmembrării, al "balcanizării". Asta îmi provoacă o mare nelinişte. Un Internet liber, deschis, global, este un atu considerabil. Acţiunile SUA sunt utilizate ca pretext pentru înăsprirea monitorizării, pentru măsuri statale represive. Cea mai bună soluţie este o abordare internaţională a acestei probleme.

Rep: Abordare internaţională, dar, specific, cine să rezolve această stare de lucruri? Statele, cu reputaţia pe care şi-au dobîndit-o de pompieri piromani, nu prea mai au credibilitate. Cine a mai rămas, cine se implică în găsirea unei soluţii?

B.S: Implicarea statală este necesară, deşi nivelul de încredere în actorii statali este în cădere liberă. Există remedii tehnice. ITF, grupul de ingineri care a creat protocoalele Reţelei virtuale, lucrează la o aşa numită "blindare" a Internet-ului. Nu numai NSA-ul, toate ţările trebuie să reconsidere această idee a interceptării omniprezente, masive şi să decidă dacă are sens, daca într-adevăr ne oferă mai multă siguranţă. Naţiunile Unite, la rîndul său, încearcă o dezbatere pe acest subiect, pe care SUA o blochează. Germania şi Brazilia persista însă, militează pentru o reglementare mai riguroasă a interceptărilor. Alternativa este clară: un Internet vulnerabil la orice atac, sau un Internet sigur pentru toţi utilizatorii.

Rep: NSA, toate entităţile statale similare, ar argumenta că acesta este un ideal într-o lume deloc idealistă, în esenţă că, în aceste condiţii, nu şi-ar putea îndeplini misiunea. Ar fi deci nevoie de un echilibru, care să satisfacă dezideratul unui Internet sigur, dar cu suficiente "breşe" pentru serviciile de informaţii. Se poate ajunge, tehnologic, la acest echilibru?

B.S: Există nenumarate modalităţi tehnologice de a asigura acest echilibru. Soluţia nu poate fi de ordin exclusiv tehnic, ea trebuie să fie socială, politică, economică. Toate laolaltă. Un alt aspect, pe care nu l-am pomenit încă, este monitorizarea practicată de corporaţii, pe care NSA parazitează, faptul că Google, Facebook, toate aceste companii, acumulează informaţii despre clienţii lor din motive de marketing, de afaceri, şi NSA îşi face rost de o copie. Să vii cu soluţii tehnice pentru a întări Internet-ul nu-i greu, greu e să rezolvi aceste probleme. Ideea nu este să facem interceptarea imposibilă. N-o putem face, siguranţa totală pe Internet nu există. Obiectivul ar trebui să fie ca interceptarea masivă să devină mai costisitoare. Problema aceasta este: interceptarea "en gros"a devenit ieftină şi uşoară. NSA poate să intercepteze tot, în loc să se restrîngă. Ceea ce urmăresc versiunea nouă, a şasea, a Protocolului Internet, şi alte tehnologii de "blindare" a Reţelei este să facă interceptarea masivă mai scumpă, astfel încît organizaţii precum NSA să-şi permită să vizeze doar ţinte reale, nu milioane de nevinovaţi.

Rep: Efectul social deformator al activităţilor de interceptare masivă. Mă gîndeam la asta cînd vorbeaţi despre complicitatea lumii afacerilor, un aspect cam ascuns, deliberat sau nu, al problemei. În prelungirea acestei idei, îngăduiţi-mi să vă citez, "Spionîndu-i pe americani, transformînd Internet-ul într-o platformă de monitorizare, NSA-ul construieşte infrastructura unui stat poliţienesc". Aceste cuvinte stîrnesc nelinişte.

B.S: Cred că orice acumulare de putere de către un stat trebuie să ne alarmeze. Libertatea este inerentă individului. Cînd statele se dotează cu o capacitate nelimitată de monitorizare, nu e mult pînă cînd încep s-o folosească pentru a-şi consolida puterea. Într-o mai mică măsură în SUA--deşi au existat şi aici cazuri în care NSA a transferat informaţii altor instituţii ale statului somîndu-le să le ascundă provenienţa--într-o măsură mai mare în alte ţări, unde regimuri mult mai represive nu ezită să folosească această unealtă. Această infrastructură pe care am creat-o ne face pe toţi mai vulnerabili, reduce libertatea în lume, şi asta e rău pentru umanitate.
 

Bruce Schneier intervievat de corespondentul RFI la New York Radu Tudor
Ascultă interviul Descarca interviul in format MP3

Un articol de: Radu Tudor

27.02.2015 - Internaţional / Mediu

Adam Briggle este profesor asociat la catedra de filozofie a  Universităţii Statului Texas-Nord, una dintre cele două instituţii de învăţământ superior din Denton, oraş de 123.000 de locuitori situat în nordul aglomerării metropolitane Dallas-Fort-Worth. El a decis, în 2011, să părăsească liniştea turnului de fildeş şi să intre în arena politică locală, dominată de chestiunea fracturarii hidraulice. Situat deasupra formaţiunii de şist argilos Barnett, care se întinde 13.000 de kilometri pătraţi sub 25 de comitate texane,  Denton-ul avea atunci, pe suprafaţa sa de 231 de kilometri pătraţi, 277 de sonde în diverse stadii de prospectare sau exploatare.

20.02.2015 - Internaţional / Politică

Sarah Chayes, expertă la Fundația Carnegie pentru Pace Internațională,  fost reporter la Radioul Public American (NPR), a acumulat o experiență unică în Afganistan, unde a petrecut mai bine de un deceniu. A fost, rând pe rând, activistă într-o organizație non-guvernamentală, om de afaceri, consilieră anti-corupție la diverse nivele ale ierarhiei militare americane. Anul acesta a publicat volumul  HOȚI DE STAT (Thieves of State).

13.02.2015 - Internaţional / Politică

Expertă la Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională, fină cunoscătoare a culturii şi istoriei  lumii islamice, Sarah Chayes a fost, între 1996 şi 2002, corespondenta la Paris a Radioului Public American ( NPR) . În această calitate, ajunge, în decembrie 2001, în Afganistan, unde hotărăşte să abandoneze cariera jurnalistică şi să rămână, pentru a fi părtaşă la renaşterea ţării.

06.02.2015 - Internaţional / Mediu

Sharon Wilson este descendenta a cinci generaţii de fermieri texani, activistă a organizaţiei ecologiste EarthWorks, autoare a unui blog consacrat ravagiilor fracturării hidraulice pe plan naţional, şi cu deosebire acolo unde a trăit şi trăieşte, şi unde fracturarea hidraulică a afectat-o personal, în comitatul Wise, şi apoi mai la est, în comitatul vecin Denton, aflate, ambele, deasupra formaţiunii de şist argilos Barnett,  care se întinde 13.000 de kilometri pătraţi sub 25 de comitate texane.

30.01.2015 - Internaţional / Politică

Kathryn Olmsted este profesor universitar, şefa catedrei de istorie a Universităţii Statului California-Davis, specialistă pe o problemă extrem de relevantă astăzi, aceea a modului în care democraţiile s-au mobilizat în epoci de criză,  împotriva unor ameninţări cu nume precum anarhism, comunism sau terorism. Cartea ei publicată în 2009, DUŞMANI ADEVĂRAŢI, are subtitlul "Teorii Conspiraţioniste şi Democraţia Americană de la Primul Război Mondial la 11 Septembrie",  şi trasează o linie de continuitate a experienţei democratice care leagă anti-anarhismul şi anti-comunismul secolului XX de antiterorismul secolului XXI.

23.01.2015 - Internaţional / Social

Haroon Moghul este expert la Institutul Pentru Politică şi Înţelegere Socială, redactor la două reviste de religie, analist-comentator la numeroase posturi de radio şi televiziune naţionale şi internaţionale. În aceste zile, el este deosebit de solicitat pentru punctul său de vedere nuanţat asupra tragicelor evenimente din Franţa.

16.01.2015 - Internaţional / Ştiinţă

Jerry şi Nancy Jaax, colonei în rezervă, ocupă astăzi posturi importante în administraţia Universităţii Statului Kansas, pe care au absolvit-o la începutul anilor 1970.  Nancy Jaax care este, ca şi soţul ei, de profesie medic veterinar,  a jucat vreme de aproape trei decenii,  roluri majore în programe militare de patologie, diagnostic şi cercetare, cu accent pe agenţi infecţioşi cu grad maxim de periculozitate precum Ebola şi Marburg.  Între 1989 şi 2000, Nancy Jaax a funcţionat ca şef al secţiei de patologie a Institutului Militar de Boli Infecţioase din Frederick, statul Maryland. Jerry Jaax, a cărui carieră progresase în grad şi responsabilitate în Corpul Veterinar al armatei era în anul 1989, şef al secţiei de medicină veterinară a aceluiaşi Institut,  poziţie pe care avea s-o ocupe până în 1996.

12.01.2015 - Internaţional / Social

John Moore, mare fotograf al agenţiei Getty Images, ne oferă una dintre cele mai dramatice mărturii despre ravagiile Ebolei în Liberia, ţara în care a petrecut şase săptămâni şi jumătate, în august şi apoi în octombrie anul trecut. Fotografiile lui John Moore ne conduc într-o lume plină de pericole pe care fotograful le înţelege şi le asumă, cu experienţa sa în America Latină, Irak, Afganistan, restul Africii şi, mai presus de toate, cu dorinţa de a ţine trează, cu orice risc, conştiinţa lumii.

08.01.2015 - Internaţional / Social

Emoţia este intensă în SUA, cu deosebire în rândul colegilor de breaslă a victimelor de la Paris. Paul Combs, unul dintre cei mai reputaţi caricaturişti politici americani, a ţinut să ne transmită sentimentele sale de compasiune şi solidaritate, de tristeţe împărtăşită în faţa acestei atrocităţi, iar Asociaţia Americană a Caricaturiştilor-Comentatori a reamintit lumii, într-o declaraţie,  că "Mai multă, nu mai puţină libertate de expresie este răspunsul care trebuie dat asasinilor. Retragerea presei de pe metereze nu face decât să încurajeze terorismul".

19.12.2014 - Internaţional / Social

Sebastian Junger a fost numit un Hemingway al epocii noastre.  Reporter, autor popular de non-ficţiune, documentarist recunoscut pe plan internaţional, el înfăţişează fiinţa umană în situaţii-limită, în confruntarea cu natura, cu demonii lăuntrici, cu violenţa şi moartea.  Printre cărţile sale de non-ficţiune se remarcă O FURTUNĂ PERFECTĂ, publicată în 1997 şi ecranizată trei ani mai târziu cu George Clooney în rolul principal,  RĂZBOI (2010) şi FOC,  volum care adună reportaje din spaţii de conflict precum Sierra Leone şi Afganistan la mijlocul anilor 1990.

12.12.2014 - Internaţional / Politică

Katy Chevigny, realizatoare de filme documentare, are ca subiect predilect intersecţia politicului cu drepturile omului,  dreptul la vot (în ZIUA ALEGERILOR, care a rulat în 2007) sau dreptul la reprezentare legală corectă în TERMENUL,  o peliculă despre pedeapsa capitală apărut pe ecrane trei ani mai devreme.

05.12.2014 - Internaţional / Politică

Fost reporter la cotidianul The Wall Street Journal, profesoară de jurnalism, autoare a altor patru volume de non-ficţiune, Ann Hagedorn consacră noua sa carte, publicată anul acesta de editura Simon and Schuster, unui subiect de mare interes şi actualitate, privatizarea, mercantilizarea conflictelor. 

28.11.2014 - Internaţional / Societate

Laureat, anul acesta, al premiului Pulitzer pentru comentariu, şeful paginii editoriale a cotidianului Detroit Free Press, Stephen Henderson scrie despre orasul în care s-a născut în 1970,  Detroit, oraş pe care-l observă fără patimă sau părtinire,  cu un echilibru care vine dintr-o profundă implicare emoţională şi existenţială. 

21.11.2014 - Internaţional / Politică

Jonathan Blair este unul dintre cei mai reputaţi directori de campanie americani.  A dirijat în ultimii ani operaţiuni electorale victorioase în Illinois, New Mexico şi, în acest ciclu electoral, în Connecticut, unde a coordonat realegerea guvernatorului democrat Dan Malloy.  Scena victoriei, la două puncte şi jumătate diferenţă, este un bastion conservator, unul dintre statele întemeietoare ale uniunii şi un loc în care politicienii democraţi n-au avut, în general, o misiune uşoară.

14.11.2014 - Internaţional / Politică

Steve Crim este arhitectul celei mai mari surprize electorale a sezonului 2014. El a reuşit, ca director de campanie, în fruntea unei echipe experimentate, să ia un necunoscut cu experienţă politică minimă, omul de afaceri Larry Hogan, şi să-l ducă la victorie în alegerile guvernatoriale din statul Maryland. Ca să înţelegem dimensiunile acestei surprize trebuie să ţinem cont de faptul că partidul Democrat a dat în Maryland, de la 1777 încoace, 27 de guvernatori, în comparaţie cu numai 7 Republicani. Din 1967 şi pînă acum, Republicanii au deţinut puterea doar şase ani.

07.11.2014 - Internaţional / Politică

Tim Wu este profesor de drept la Universitatea Columbia din New York, specializat pe anti-trust, drepturi de autor și telecomunicații. Contribuția sa juridică în acest din urmă domeniu este unanim recunoscută. El a pus în circulație conceptul de "neutralitate a Internet-ului" - devenit lege în 2010 - și a contribuit la conturarea spațiului legal care ghidează, pe plan internațional, telefonia mobilă, alocarea de spectru, comerțul virtual. În 2006, profesorul Wu a propus ideea "cenzurii ca obstrucționare a comerțului internațional",  idee utilizată un an mai târziu de Google în litigiul cu China privind cenzurarea Internet-ului.

31.10.2014 - Internaţional / Ştiinţă

Virusolog renumit, doctorul James Cunningham are o activitate practică, la clinica universitară Brigham din Boston, predă la catedra de microbiologie și genetică celulară de la Harvard, și este implicat, în fruntea unei echipe de cercetare, în descoperirea mecanismelor de acțiune celulară ale virusului Ebola.

24.10.2014 - Internaţional / Social

J. Stephen Morrison este directorul Institutului de Politici Globale de Sănătate din cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. El a predat, vreme de 12 ani, la catedra de politologie internaţională a prestigioasei universităţi Johns Hopkins şi are o bogată experienţă dublă, în ce priveşte Africa şi politicile de sănătate.  

20.06.2014 - Internaţional / Politică

Decan de vîrstă al istoricilor NATO din SUA, autor al unor texte fundamentale despre pactul nord-atlantic, Lawrence Kaplan este director onorific al Centrului Lemnitzer de studii NATO de la Universitatea Statului Ohio-Kent, unde a predat, vreme de 40 de ani, pînă în 1993, cursuri de istorie vest-europeană și NATO.

13.06.2014 - Internaţional / Politică

Stanley Sloan este unul dintre cei mai influenţi analişti NATO din SUA, autor al unor texte de referinţă privind pactul euro-atlantic, universitar de renume care a predat subiectul la universităţi prestigioase din întreaga lume, personalitate cu o considerabilă experienţă practică în materie.

06.06.2014 - Internaţional / Politică

John Haines este cercetător principal și membru în comitetul de coordonare al Institutului de Cercetări de Politică Externă din Philadelphia.

30.05.2014 - Internaţional / Politică

Robert Legvold este profesor de ştiinţe politice şi fost director al prestigiosului institut Harriman de la Universitatea Columbia din New York. Specializat pe spaţiul post-sovietic, pe problematica statelor emergente din Europa de Est şi Asia Centrală, el este autor şi co-autor a numeroase lucrări, printre care se cuvin citate Politica rusa în secolul al XXI-lea (2007) şi, în 1999, Siguranta Rusiei şi spaţiul euro-atlantic.

23.05.2014 - Internaţional / Politică

Diplomat de carieră, Eric Edelman face parte din consiliul director al institutului de expertiză Iniţiativa de Politică Externă din Washington. Parcursul său remarcabil prin sferele puterii de la Washington este presărat cu numiri la Externe, Pentagon şi Casa Albă, în aceasta din urmă, în administraţia Bush Jr., ca membru al grupului de consilieri pentru securitate naţională al vice-preşedintelui Cheney.

19.05.2014 - Internaţional / Politică

David Satter este membru al Institutului de Consultanţă Hudson şi profesor la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. El a fost, între 1976 şi 1982, corespondent la Moscova al prestigioasei publicaţii britanice Financial Times şiapoi reporter specializat pe spaţiul sovietic la cotidianul The Wall Street Journal.

12.05.2014 - Internaţional / Politică

Julianne Smith este vice-preşedintă a firmei de consultanţă strategică BEACON GLOBAL STRATEGIES specializată pe apărare, informaţii şi conflict cibernetic. Din aprilie 2012 pînă în iunie 2013, ea a fost Consilier-Adjunct pentru Securitate Naţională a vice-preşedintelui Joe Biden. 

25.04.2014 - Internaţional / Politică

Sean Kay este profesor de politologie internaţională şi director al Institutului Arneson de politici publice de la Universitatea Ohio Wesleyan. El a fost consilier la Ministerul de Externe în dosarul extinderii NATO, şi analist la Pentagon pe tematica relaţiilor americano-ruse şi restructurării pactului militar nord-atlantic.

18.04.2014 - Internaţional / Politică

Jurist şi diplomat, expert în politica externă şi apărare, John Bolton a fost, din august 2005 pînă în decembrie 2006, ambasador la Naţiunile Unite. Din 1989 şi pînă la numirea la ONU, el a fost Asistent pentru Organizaţii Internaţionale al ministrului de externe şi Secretar de Stat pentru Controlul Armamentelor şi Securitate Internaţională. John Bolton a deţinut de asemenea funcţii importante în Ministerul Justiţiei şi la Agenţia Americană de Dezvoltare Internaţională (USAID).

11.04.2014 - Internaţional / Politică

Stephen Blank este cercetător la Consiliul de Politică Externă Americană, prestigios institut de analiză şi expertiză din Washington. Vreme de 24 de ani, pînă în 2013, el a fost profesor la Institutul de Studii Strategice din cadrul Academiei Forţelor Terestre din Carlisle, statul Pennsylvania.

07.04.2014 - Internaţional / Politică

Jeffrey Mankoff este directorul-adjunct al Programului pentru Rusia şi Eurasia din cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. El a fost consilier pe probleme ruseşti în Ministerul de Externe şi a predat politologie la universităţi prestigioase precum Columbia şi Georgetown.

26.02.2014 - Internaţional / Politică

Figură istorică a scenei politice americane, Lee Hamilton a reprezentat statul Indiana în Cameră vreme de 34 de ani, între 1965 şi 1999. De-a lungul unei distinse cariere legislative, el a ocupat o serie de funcţii importante în structurile Parlamentului federal, printre care cea de lider al comitetului de politică externă.

24.02.2014 - Internaţional / Politică

Stephen Bittner este profesor de istorie la Universitatea Statului California-Sonoma, specializat pe problemele Rusiei şi spaţiului post-sovietic.

17.02.2014 - Internaţional / Politică

Henry Hale predă ştiinţe politice la Universitatea George Washington din capitala Statelor Unite, unde este co-director al Programului de Studii Eurasiatice din cadrul Institutului de Politologie Internaţională Elliott.

10.02.2014 - Internaţional / Societate

Richard Wortman este profesor de istorie a Europei la Universitatea Columbia din New York. Specializat pe istoria Rusiei, el este autorul a numeroase texte de referinţă, printre care se cuvine citată lucrarea în doua volume SCENARII DE PUTERE: MIT ŞI CEREMONIE ÎN MONARHIA RUSĂ, considerată cea mai bună analiză occidentală a ţarismului.

28.01.2014 - Internaţional / Politică

Daniel Castro este analist la Fundaţia pentru Inovaţie şi Tehnologie Informaţională (ITIF) din Washington. Comentator pe teme de siguranţă şi politică cibernetică citat şi publicat de cele mai importante entităţi mediatice americane, el a fost, de asemenea, funcţionar în Corpul de Control al guvernului federal.

20.01.2014 - Internaţional / Societate

Betty Medsger şi-a început cariera jurnalistică în 1964 la un mic ziar din Pennsylvania, şi a fost angajată, în 1970, la Washington Post, care avea să devină, în anii următori, cotidianul cel mai important în America şi mai cunoscut în lume. Era o perioadă tulbure, agitată, de maximă scindare socială şi radicalizare politică pe fundalul războiului din Vietnam.

13.01.2014 - Internaţional / Politică

Profesor de drept constituţional la Universitatea Chicago, unde funcţionează din 1973, Geoffrey Stone este un jurist strălucit, autor sau co-autor a numeroase lucrări de specialitate, printre care cităm doar STRICT SECRET: Cînd Statul Ne Ţine în Întuneric, o analiză nuanţată a libertăţii de expresie după 11 septembrie 2001. În perioada cînd era Decan al Facultăţii de Drept (1987-1994), profesorul Stone i-a oferit un post tînărului Barack Obama, proaspăt reîntors în Chicago după studii juridice strălucite la Universitatea Harvard. 

07.01.2014 - Internaţional / Politică

Jurist de renume internaţional, Chip Pitts conferenţiază pe teme de drept corporatist şi etică antreprenorială la universităţi prestigioase, printre care Oxford din Anglia şi Stanford din California. El a fost, printre altele, avocat pledant la Curtea Supremă, director al filialei naţionale a organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, şi şef al Departamentului Juridic al firmei Nokia.

23.12.2013 - Internaţional / Societate

David Dinkins a fost, între 1990 şi 1993, al 106-lea primar al New York-ului, primul şi deocamdată singurul politician de culoare care a ocupat acest post. Născut în 1927, veteran al celui de-al doilea război mondial, el şi-a început cariera politică în 1966 în Legislativul statului New York, după care a urcat, de-a lungul unei lungi cariere, toate treptele birocratiei municipale.

16.12.2013 - Internaţional / Politică

Michael Desch este şeful catedrei de ştiinţe politice de la Universitatea Notre Dame, statul Indiana. El a avut o lungă şi prestigioasă carieră academică, este autor a numeroase cărţi şi articole în domeniul geostrategiei, politicii externe şi siguranţei naţionale, şi posedă, de asemenea, o considerabilă experienţă practică, acumulată în Senatul federal şi în Serviciul de Informaţii al Ministerului de Externe.

02.12.2013 - Internaţional / Politică

William Binney a fost, timp de peste 30 de ani, înalt funcţionar al NSA-ului. Matematician de profesie, el a fost implicat în automatizarea proceselor de interceptare şi analiză ale agenţiei de spionaj electronic. Treptat, şi în special după 11 septembrie 2001, dinlăuntru şi apoi după părăsirea organizaţiei, în octombrie 2001,  William Binney a înţeles să se exprime liber asupra direcţiei impuse politic, a deciziei de dezvolta un sistem de interceptare masivă, fără diferenţieri, sistem care, în esenţa sa, contravenea atît Constituţiei cît şi reglementărilor interne ale NSA-ului, în speţa USSID 18, care interzice spionajul asupra cetăţenilor americani.   

25.11.2013 - Internaţional / Politică

James Bamford este cel mai mare expert "civil" în materie de servicii secrete, şi cu precădere în cel mai secret dintre ele, Agentia Naţionala de Securitate (NSA), înfiinţată în 1952 şi avînd astăzi un buget bănuit a fi în jur de 10 miliarde anual şi un număr de 40.000 de angajaţi. 

Comentarii

un pic de aducere aminte: SUA

un pic de aducere aminte: SUA avea tehnologie militara noua fata de restul lumii la sfarsitul razboiului mondial prin bomba nucleara...apoi destul de rapid si URSS si RP China si-au creat propia tehnologie si arme atomice. acum se repeta la fel, SUA prin NSA introduce monitorizarea globala a internetului, si nu dureaza mult pana vor reusi la aceeasi nivel global si Rusia si China, iara in viitor putem prevede ca china chiar v-a fi leader in supraveghere informatica mondiala avand 3 atuuri: nu exista presiuni de control democratic, este practic singurul producator de hardware ceea ce v-a permite livrarea cu firmware susceptibil monitorizarii electronice, si are populatia suficient de mare ca sa poata selecta/instrui numar suficienti de 'securisti informatici' care sa prelucreze / evalueze cantitatea de informatie rezultata din monitorizarea globala.

Publică un comentariu nou
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Ascultă RFI România

Jurnalul de joi 26 martie: 16h00 - 16h10 TU

Jurnal de ştiri cu Andreea Orosz

Ascultă
26.03.2015 - Social

Copilotul avionului Germanwings prăbuşit marţi în sudul Franţei a refuzat să dechidă uşa pilotului, care părăsise cabina pentru câteva momente, şi a acţionat coborârea aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge acest avion. Este o declarație a procurorului din Marsilia, citat de La Depeche în ediţia online."Copilotul este de origine germană şi nu figura în dosare ca terorist", a afirmat joi procurorul din Marsilia Brice Robin, într-o conferinţă de presă.

25.03.2015 - Franţa / Social

Nu au fost români la bordul avionului prăbușit în Franța. Aceasta este vestea bună dată miercuri dimineață de Ministerul Afacerilor Externe. MAE anunță că verificările continuă.

24.03.2015 - Europa / Politică

Kremlinul și-a pus în mișcare toate pârghiile de propagandă pe care le poate folosi în Europa. Dincolo de deschiderea unor noi redacții ale oficioaselor Sputnik și Russia Today, Rusia forțează și înființarea unui partid favorabil Moscovei în cea mai vocală țară europeană, Polonia. Mai mult, își aduce aproape și liderii mișcărilor de extremă dreapta din Europa. Agită de asemenea minoritățile etnice rusești din Letonia și din Republica Moldova.

25.03.2015 - Ascultă la RFI RO

Justin Ionescu este alpinistul anului în 2014. A reușit să urce într-un singur an pe două vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya: vârful Shishapangma (8.027 m) în luna aprilie și Cho Oyu (8.201 m) în octombrie.

Login
Conţinut popular
Soluţie implementată de Tremend
SATI