Acasă » România » Societate
Publicat: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013 - Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2013

Protest violent la Pungești împotriva explorării gazelor de șist

Protest violent la Pungești împotriva explorării gazelor de șist

Update: "Confirmăm suspendarea activităţilor. Respectăm dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii", se arată în comunicatul Chevron, care nu menţionează data la care vor fi reluate lucrările în zonă.

În jurul prânzului, cele cîteva sute de oameni care protestează la Pungești au început să arunce cu pietre în jandarmii prezenți la fața locului, au rupt gardurile metalice și au pătruns pe terenul proprietate privată unde se află utilajele.

Protestatarii s-au adunat sâmbătă dimineața în zonă, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni. În majoritate localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, manifestanții s-au adunat pe un teren proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în cesiune de către Chevron.

Spre amiază, protestatarii au devenit violenți, au pătruns pe terenul proprietate privată unde se află utilajele Chevron, au dărâmat gardul care delimita proprietatea și au aruncat cu pietre în jandarmi. Reacția acestora nu a fost prea fermă.

”Deja nu mai vorbim de o manifestare paşnică, religioasă, aşa cum s-a spus la început. Legea 60 reglementează faptul că adunările publice cu caracter religios nu trebuie declarate”, a declarat, pentru Digi24, Marius Țăranu, purtător de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

”Cei care săvârșesc o astfel de faptă riscă închisoarea. E vorba de fapte care sunt încadrate de lege la tulburare de posesie, la opunerea cu violenţă faţă de forţele de ordine”, a avertizat Marius Țăranu.

La ora 11.00 se strânseseră 200 de manifestanți, deși demonstrația era anunțată pentru ora 12.00. În mare parte sunt localnici, dar sunt așteptate autocare cu activiști din toată țara. Oamenii au venit cu tricolorul și strigă lozinci împotriva autorităților sau afișează mesaje precum ”Uniți salvăm toată România”. Mitingul nu a fost autorizat.

Sunt prezenți și câteva zeci de jandarmi și polițiști. Protestatarii au spus că au fost opriți de mai multe ori de polițiștii rutieri. Numai pe drumul dintre Iași și Pungești au fost instalate patru filtre.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a jandarmeriei şi a guvernului. Printre lozinci se numără: ”Jandermeria apără hoţia”, ”Jos guvernul”, ”Trădătorii”, ”Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”.

 

Un articol de: Cătălin Lenţa

Comentarii
Publică un comentariu nou
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Ascultă RFI România

Jurnalul de duminică 25 ianuarie: 11h00 - 11h05 TU

Jurnal de ştiri cu Cătălin Lența

Ascultă
23.01.2015 - România / Politică

Soluţia pe termen scurt la criza creditelor în franci elveţieni este cea de negociere între bănci şi clienţi, unde BNR şi Asociaţia Română a Băncilor trebuie să fie factori activi de mediere. Iată ce declară la RFI liberalul Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor. El propune ca Banca Naţională să fie chemată la nevoie săptămânal în Parlament.

23.01.2015 - Internaţional / Politică

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a încetat din viață la vârsta de 90 de ani, au anunțat, joi seara, autoritățile saudite. Aflat la conducerea regatului din 2005, el era spitalizat de mai mult de trei săptămâni la Riyad, din cauza unei pneumonii.

23.01.2015 - Internaţional / Social

Haroon Moghul este expert la Institutul Pentru Politică şi Înţelegere Socială, redactor la două reviste de religie, analist-comentator la numeroase posturi de radio şi televiziune naţionale şi internaţionale. În aceste zile, el este deosebit de solicitat pentru punctul său de vedere nuanţat asupra tragicelor evenimente din Franţa.

12.01.2015 - Emisiunile RFI RO

Adi Hădean, unul dintre cei trei chefi din juriul Masterchef România, face un tur prin marile tradiții culinare ale lumii. Aflăm de ce supa laksa malaeziană este mâncarea lui preferată, cum sunt crabii moi în nordul Franței și unde au ajuns bucătarii spanioli de top să își practice arta.

Login
Conţinut popular
Soluţie implementată de Tremend
SATI