Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani în plus pentru doctorii care fac de gardă (Evenimentul Zilei)

medic_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Principalele titluri din presa centrală de azi: Legile care anunţă o toamnă incendiară în Parlament (Adevărul); Victor Ponta, la un pas de excludere din Barou (Adevărul); Mesajul Ziarului Financiar către guvernul Cioloş: Pentru dezvoltarea României, finanţaţi toate cele 36 de proiecte în valoare de 1,2 mld. euro depuse pentru ajutor de stat; Ultimul scandal de la Primăria Timișoara: ”Desecretizarea gunoaielor” (Jurnalul Național); Daum caută sistemul norocos: 4-3-3 sau 4-1-4-1 (Gazeta Sporturilor)

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că, de la 1 octombrie, medicii vor primi bani în plus pentru plata gărzilor în spitale.Voiculescu a dat exemplul unui medic rezident în anul III, care, pentru o gardă executată în timpul săptămânii va primi un spor de 50%, adică 257 lei. De asemenea, acelaşi medic, va primi pentru gărzile executate în weekend fie sporul maxim, de 100%, ajungând la 547 lei, fie sporul minim, de 50%, adică 411 lei.

 

Legile care anunţă o toamnă incendiară în Parlament (Adevărul)

În ultima sesiune parlamentară, care debutează azi, pe masa deputaţilor şi senatorilor vor ajunge legi foarte controversate care privesc, spre exemplu, numirea şefilor de parchete, fumatul în spaţii publice închise, activitate avocaţilor sau nesancţionarea doctoranzilor care plagiază. (...) Legea avocaturii, iniţiată de parlamentari-avocaţi de la toate partidele, care prevede, printre altele, obligativitatea ca avocatul să fie informat imediat ce a fost interceptat într-un dosar, este la un pas de a fi adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea interzice procurorilor să mai ridice înscrisuri, să pună sub sechestru, ori să dispună confiscarea unor probe precum corespondenţa dintre client şi avocat.

Un alt proiect restant, aflat la comisii, la Camera Deputaţilor, este cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016 privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat.

 

Victor Ponta, la un pas de excludere din Barou (Adevărul)

Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în privinţa solicitării Monicăi Macovei, care a cerut ca Victor Ponta să fie exclus din Barou după ce i-a fost retras titlul de doctor, adică exact acel titlu care i-a asigurat fostului premier intrarea în colegiul avocaţilor, fără examen. Specialiştii în Drept sunt de părere că acestea sunt ultimele zile ale lui Ponta în barou

 

Mesajul Ziarului Financiar către guvernul Cioloş: Pentru dezvoltarea României, finanţaţi toate cele 36 de proiecte în valoare de 1,2 mld. euro depuse pentru ajutor de stat

Ziarul Financiar cere guvernului Cioloş să admită ca eligibile toate cele 36 de proiecte depuse pentru ajutor de stat pentru a impulsiona economia într-un moment când este nevoie acută de investiţii în producţie şi pentru a crea zeci de mii de locuri de muncă.  Selecţia a doar şase proiecte din 36 depuse la Ministerul de Finanţe pentru ajutor de stat a suscitat comentarii puternic negative din partea consultanţilor şi a companiilor neselectate, iar Ziarul Financiar cere guvernului Cioloş să admită toate proiectele de pe listă ca proiecte eligibile pentru ajutoare de stat şi să mărească schema de finanţare până la necesarul de 1,2 mld. euro, care înseamnă investiţii de 5,5 mld. lei (1,2 mld. euro).

 

Ultimul scandal de la Primăria Timișoara: ”Desecretizarea gunoaielor” (Jurnalul Național)

Situație fără precedent la Timișoara: Retim, firma de salubritate a orașului, în care municipalitatea este acționar cu 50%, a lansat un atac împotriva aleșilor care nu au păstrat legea tăcerii. Doi consilieri și un deputat s-au trezit cu plângeri penale pe motiv că ar fi divulgat informații secrete. Primarul Robu se plimbă cu un Mercedes clasa E, cumpărat de Retim și pentru care societatea plătește toate costurile.

 

Daum caută sistemul norocos: 4-3-3 sau 4-1-4-1 (Gazeta Sporturilor)

Mai sunt 3 zile până la partida cu Muntenegru din preliminariile Campionatului Mondial de fotbal, iar Christoph Daum începe să schițeze liniile pentru echipa cu care va porni meciul de debut pe banca "tricolorilor". E cert că selecționerul dorește să implementeze la lot două module, pe care echipa să le poată juca în interiorul aceluiași meci sau de la o întâlnire la alta. "Vă pot spune niște numere: 4-4-2. Sau 4-2-3-1. Dar contează cum ne mișcăm în teren, să fim cât mai flexibili și să avem aptitudinea de a schimba din mers sistemul în funcție de necesități", a subliniat antrenorul naționalei la conferința de presă.