Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. István Hegedűs: În Ungaria ne aflăm într-o zonă gri între democraţie şi dictatură

istvan_hegedus.png

István Hegedűs
István Hegedűs
Sursa imaginii: 
http://budapestbeacon.com/

Cu 123 de voturi pro şi 38 împotrivă controversata lege ce ar permite îngrădirea, respectiv eliminarea libertăţii academice a fost adoptată,într-un proiect croit parcă pentru atacarea activităţii Central European University din Budapesta.

Protestele şi petiţiile ȋmpotriva tentativei lui Viktor Orban de a schimba o lege ce ar putea limita sau chiar elimina activitatea unor instituţii de ȋnvăţământ din Ungaria continuă să primească sprijin din partea comunităţii academice internaţionale.  Astăzi este aşteptat votul privind controversata lege, ce ar permite îngrădirea, respectiv eliminarea libertăţii academice, într-un proiect croit parcă pentru atacarea activităţii Central European University din Budapesta.

Șaptesprezece laureaţi ai premiului Nobel şi aproape 100.000 de semnatari ai unei petiţii se alătură cauzei, iar reacţiile şi scrisorile de solidaritate dau forţă protestarilor de la Budapesta, cu siguranţă.  Între timp sectorul ONG din Ungaria acuză presiuni continue ȋn ultimii doi ani la adresa asociaţiilor de apărare a drepturilor omului sau a celor care obţin finanţări de la fundaţii din afara ţării, în special  din partea organizaţiilor lui George Soros.

István Hegedűs, preşedintele Hungarian Europe Society, una dintre organizaţiile care au iniţiat protestele de duminică din Budapesta, spune la RFI că există ȋngrijorare ȋn privinţa rezervelor democratice din Ungaria.

Solidaritatea societăţii civile ȋn contextul presiunilor la adresa funcţionării Universităţii Centrale din Budapesta, ȋnfiinţată de George Soros se explică prin temerile puternice pe care sectorul ONG  le resimte ȋn ultimii doi de când Orban a ȋnceput să schimbe legi de funcţionare şi să limiteze treptat libertăţile fundamentale, declară profesorul István Hegedűs.

"Retorica populistă a lui Orban merge prea departe, este extremă în legătură cu societatea civilă, în special cu organizaţiile lui George Soros." 

Claudia Zidaru: Organizaţia Hungarian Europe Society este una dintre iniţiatoarele unei petiţii prin care doriţi să respingeţi aspiraţiile guvernului ungar de a restricţiona şi stigmatiza societatea civilă. Care sunt aşteptările dvs. şi ce credeţi că veţi reuşi să obţineţi în actualul context politic?

István Hegedűs: Cu siguranţă protestele sunt importante, iar iniţiativele acestea  au avut success. Fiindcă din informaţiile pe care le deţin la acest moment, peste 200 de organizaţii ale societăţii civile au aderat la protest şi petiţie. Înseamnă că aceste grupuri care au aderat nu sunt doar cele ţintite în mod tradiţional de Orban în retorica sa populistă. A fost un semn de solidaritate a societăţii civile care ajută şi poate determina până la urmă guvernul să nu adopte moţiunile anunţate.

Claudia Zidaru : Care e principala  ameninţare la adresa democraţiei pe care o observaţi în politica din ultimul timp al lui Viktor Orban?

István Hegedűs: În privinţa societăţii civile ameninţările au două dimensiuni. În primul rând retorica guvernului şi apoi noua lege de restricţionare a libertăţilor academice. Retorica merge prea departe, este extremă în legătură cu asociaţiile de apărare a drepturilor omului sau cu cele care obţin finanţări sau contacte cu fundaţii din afara Ungariei, în special dacă e vorba de sprijin din partea organizaţiilor lui George Soros. Guvernul ungar atacă de fapt, în continuu, de doi ani activitatea lui Soros. Ideea de a introduce o nouă lege de funcţionare academică, fără a fi foarte explicitată, a creat întreaga temere din societatea ungară  şi nu se ştie nici acum dacă vor fi doar restricţii sau şi anumite impuneri similare unor regimuri autoritare precum cele din Rusia. Temerile sectorului ONG sunt puternice, dar rezistenţa demonstrată ne dă speranţă.

Claudia Zidaru: Ce are de spus opoziţia?

István Hegedűs: Majoritatea opoziţiei, foarte fragmentată, încearcă destul de discret să critice îniţiativele lui Orban pe diferite subiecte, dar influenţa este limitată. Multe dintre partide se confruntă cu lipsa de credibiltiate, au programe precaute şi cumva neclare, care nu ne permit să înţelegem în ce fel se poziţionează.

Claudia Zidaru: Simţiţi că trăiţi într-o democraţie iliberală?

István Hegedűs: Termenul de iliberal poate ar trebui revizuit, nu ştiu dacă  mai este cel corect. Spun aceasta fiindcă poate mai potrivit ar fi să vorbim despre o democraţie antiliberală sau dacă să ne întrebăm dacă mai e vorba despre democraţie pur şi simplu. În mod sigur nu este o dictatură, dar ne apropiem de un regim autoritar. În continuare ne bucurăm de liberrtăţi, inclusiv presa, dar cred că ne aflăm într-o zonă gri între democraţie şi dictatură.

 
Interviu cu István Hegedűs, preşedintele Hungarian Europe Society