Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria a aprobat legea ce ar putea obliga universitatea finanţată de Soros să se închidă

6-parlament-ungaria.jpg

Parlamentul de la Budapesta
Parlamentul de la Budapesta

Legea care, potrivit Guvernului, este menită să rezolve problemele privind universităţile străine marchează un nou capitol în restricţionarea instituţiilor independente – demers prin care aliaţii lui Orban şi-au consolidat influenţa asupra statului de drept.

Parlamentul Ungariei a adoptat cu majoritate de voturi controversata lege privind statutul universităților, în ciuda protestelor şi a reacţiilor internaţionale din ultimele zile. Legea este considerată de mulți a fi ţintită împotriva reputatei Universităţii Central Europene, finanţată de omul de afaceri George Soros.  

Rectorul instituţiei de învăţâmânt, Michael Ignatieff, a anunţat la scurt timp după publicarea votului că va contesta legea şi că va căuta mijloacele necesare pentru a rezista presiunii, dar că Universitatea sa nu se lasă intimidată. În acelaşi timp au fost anunţate noi acţiuni de protest în această după amiază la Budapesta. Tinerii care au organizat protestul de duminică, la care au participat 10.000 de oameni, au anunțat că în cazul în care legea va trece de Parlament vor organiza noi demonstrații.

Proiectul introduce obligaţia ca o instituţie de învăţământ superior care funcţionează în Ungaria să aibă un campus şi cursuri şi în ţara de origine. Iar dacă aceasta nu este dintr-un stat al Uniunii Europene, pentru recunoaşterea diplomelor este nevoie de un acord guvernamental.

Legea a trecut cu 123 de voturi pentru și 38 împotrivă, dar nu este încă în vigoare. Totuși va intra în curând în vigoare deoarece Parlamentul a dezbătut și votat proiectul în regim de urgență ceea ce arată că este importantă pentru Executiv și președintele Ungariei .

Jurnalistul maghiar István Pataki apreciază că noua lege este o tentativă a lui Orban de a se apropia de Washington, prin politici controversate care să arate o nouă linie politică a Ungariei.

Activiștii  din Ungaria critică legea lui Orban, István Hegedűs, presedintele Hungarian Europe society spune la Rfi că așteaptă reacții internaționale mai ample ca urmare a acestor noi legi:

Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.

Ascultaţi un modul despre implicaţiile politice ale adoptării legii privind funcţionarea academică în Ungaria:

 

 
Modul cu analiza jurnalistului Istvan Pataki