Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valentin Naumescu la RFI: Cheile guvernării de la Viena sunt la extrema dreaptă

Austria virează spre extrema dreaptă, după ce Partidul Libertății a acceptat invitația de a negocia alcătuirea unui guvern, alături de formațiunea conservatoare câștigătoare a alegerilor parlamentare reprezentată de Sebastian Kurz.

Liderul Partidului Libertății din Austria , de extrema dreaptă, Heinz Christian Strache a acceptat marți să participe la negocieri cu Partidul Poporului  al lui Sebastian Kurz, în vederea formării unei coaliții de guvernare, informează AFP.

Strache și-a dat răspunsul la numai trei ore după ce Kurz, câștigătorul alegerilor legislative din 15 octombrie, a propus în mod oficial demararea unor asemenea negocieri, pe care dorește să le vadă finalizate 'înainte de Crăciun'.

Cu toate acestea, Sebastian Kurz a dat marți asigurări că 'o orientare proeuropeană clară' este absolut necesară pentru a intra în guvernul său.

Kurz și al său partid creștin-democrat OeVP au câștigat alegerile legislative din 15 octombrie cu 31,5% din voturi, depășindu-i pe social-democrați (26,9%) și pe cei din FPOe (26%).

Schimbarea politicii de la Viena reflectă întreaga atmosferă publică din Europa, care pare să înglobeze tonurile extremei drepte, atrage atenția la RFI, analistul Valentin Naumescu. El spune că în condițiile politice actuale Partidul Libertății  devine adevărata forță, care va dicta direcția urmată de Austria.