Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: 77 de ani de la invadarea Poloniei, începutul celui de-al Doilea Război Mondial

ziar.jpg

Image source: 
simtropolis.com

În ediția de astăzi a rubricii Accent pe istorie ne reamintim de un eveniment care debuta exact în această zi, pe 1 septembrie, în anul 1939, și care avea să schimbe lumea pentru totdeauna: al Doilea Război Mondial. Invazia Poloniei, care a marcat începutul conflictului, era programată de Hitler pentru data de 26 august. Dar de ce a intervenit această amânare?

Cum este deja cunoscut, pe 23 august 1939 Germania a semnat cu Uniunea Sovietică celebrul pact de neagresiune Ribbentrop-Molotov. Prin acesta Hitler se asigura că URSS nu va interveni pentru a apăra teritoriul polonez. Dictatorul ordonase încă de pe 22 august comandanților săi să atace Polonia în noaptea de 25 spre 26 august. Pe 25 august, însă, a dat ordin de amânare. Principalul factor care l-a determinat să ia această decizie a fost faptul că aflase că Marea Britanie tocmai semnase un tratat de alianță cu Polonia, prin care îi garanta sprijin militar în caz de atac. Un alt factor care a stat la baza ordinului de amânare a invaziei a fost răspunsul lui Mussolini la scrisoarea lui Hitler, prin care acesta îl anunța pe Il Duce că intenționează să atace Polonia. Mussolini i-a răspuns că, în opinia lui, este prea devreme pentru un război, Italia nefiind pregătită să facă față unei ofensive franco-engleze.

Pentru a dejuca o posibilă intervenție a Marii Britanii, Hitler a făcut apel la două instrumente caracteristice: propaganda și dezinformarea. Astfel, a invocat persecutarea vorbitorilor de limbă germană din Estul Poloniei pentru a-și justifica viitoarele acțiuni. Drept urmare, Polonia a început mobilizarea armatei, dar, la insistențele Angliei și ale Franței, care încă mai sperau într-un acord, mobilizarea generală a fost amânată până pe 31 august. Zi în care, la ora opt seara, trupe ale armatatei naziste, îmbrăcate în uniforme poloneze, au pus în scenă un atac din partea Poloniei. Propaganda nazistă l-a prezentat ca pe un act de agresiune intolerabil.

Pe 1 septembrie, la ora 04:45, dimineața, Germania invada Polonia, iar pe 3 septembrie, la ora 11:00, expira ultimatumul britanic de retragere a trupelor din Polonia adresat Germaniei. Câteva minute mai târziu, prim-minstrul Neville Chamberlain anunța la radio că Regatul Unit este în război cu Germania.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România