Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(P) Cele mai frecvente întrebări despre creditul de nevoi personale

În unele momente, un credit de nevoi personale poate deveni o soluţie practică pentru a-ţi rezolva problemele sau pentru a-ţi duce la bun sfârşit anumite planuri. Înainte de a lua o decizie, alocă puţin timp pentru a afla toate informaţiile importante despre procesul de creditare, tocmai pentru a nu te trezi, ulterior, cu suprize neplăcute.

Care sunt criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplineşti

Un împrumut de nevoi personale poate fi util, ajutându-te să-ţi pui în practică planurile, sau, din contră, se poate transforma într-un stres uriaş, dacă nu ţii cont de câteva aspecte importante, cum ar fi nivelul dobânzilor sau un cost total prea ridicat. Băncile acordă finanţări de până la cel mult 125.000 de euro, respectiv echivalentul în lei, pe o perioadă de maximum 60 de luni.

Pentru a obţine un credit de nevoi personale trebuie să îndeplineşti câteva condiţii minime. În primul rând, este necesar să te poţi baza pe anumite venituri stabile, în baza unui contract de muncă încheiat pe o perioadă nedeterminată. În „CV” trebuie să mai apară o vechime la actualul serviciu de minimum 3 luni, în timp ce vechimea totală în muncă nu trebuie să fie sub 1 an.

În relaţia cu băncile trebuie să nu ai un comportament de rău-platnic. În privinţa vârstei, fiecare bancă şi-a stabilit propriile criterii, însă este important să ai peste 18 ani şi, până la ultima dată scadentă, să nu depăşeşti 65 de ani, dacă eşti salariat, respectiv 70 de ani, dacă obţii venituri din pensii.

 

Aprobarea dosarului durează prea mult?

În general, nu. Termenul de aprobare depinde de banca la care aplici pentru obţinerea creditului de nevoi personale şi poate fi cuprins între câteva minute şi 2-3 zile, dacă, de exemplu, este nevoie să aduci documente suplimentare.

Unele bănci îţi permit chiar să aplici online, urmând să primeşti aprobarea pe loc sau în 10-15 minute. În alte cazuri, poţi obţine o pre-aprobare financiară în aproximativ 30 de minute, urmând să continui procesul în sucursala bancară.

 

Când ai banii în cont

De regulă, transferul fondurilor către contul tău bancar se face imediat după semnarea contractului de credit. În unele cazuri, „operaţiunea” durează câteva minute, în altele – aşteptarea poate fi şi de câteva ore. Însă, poţi lua în calcul şi un termen puţin mai lung, dacă, de exemplu, primeşti aprobarea vineri seara, ceea ce înseamnă că există posibilitatea alimentării contului tău în cursul zilei de luni.

 

Ce venituri lunare ar trebui să încasezi

Băncile acceptă o gamă variată de venituri, de la salarii şi pensii până la cele încasate din chirii, activităţi independente sau drepturi de autor.

Cele mai multe bănci nu îţi impun o anumită valoare minimă a venitului lunar net, însă este de preferat să te poţi baza măcar pe salariul minim pe economie. Nivelul venitului tău este un factor important pentru stabilirea sumei pe care o poţi împrumuta. Dacă ai nevoie de o finanţare mai mare, poţi aduce şi 2-3 co-debitori, fiind acceptaţi soţul sau soţia ori rudele de gradul I.

 

Ce rişti dacă eşti rău-platnic

Din cauza restanţelor şi a întârzierilor de peste 30 de zile la plata ratelor, rişti să fii raportat la Biroul de Credit. Ulterior, banca poate demara procedura de recuperare a creanţelor, astfel că se poate ajunge şi la executare silită.

Raportarea la Biroul de Credit îţi poate face probleme şi pe viitor, fiind mai dificil să obţii un alt credit.

 

Ce acte trebuie să duci la bancă

Dacă te afli în situaţia în care veniturile tale pot fi verificate la ANAF, ai nevoie de actul de identitate, în original, şi cam atât. Mai apoi, paşii sunt destul de simpli: semnezi un acord pentru consultarea bazei de date a ANAF şi o cerere pentru acordarea împrumutului de nevoi personale.

Situaţia se schimbă, dar nu foarte mult, dacă veniturile tale nu figurează în baza de date a ANAF. Astfel, va trebui să ai pregătită şi o adeverinţă de salariu, iar, la cerere, poţi aduce şi alte documente justificative pentru veniturile tale.

 

Sortter, modalitatea cea mai simplă pentru a găsi împrumutul potrivit

Probabil, te întrebi care este banca la care poţi găsi cel mai bun credit. Poţi afla singur răspunsul, mai repede decât ţi-ai imagina. Încearcă gratuit platforma de comparare Sortter, iar alegerea celei mai bune soluţii de creditare pentru nevoile tale nu va mai fi o provocare.

Platforma de comparare Sortter îţi dezvăluie, ţinând cont de suma introdusă de tine şi de perioada în care eşti dispus să-ţi asumi angajamentele de plată, doar informaţii importante despre ofertele care sunt avantajoase pentru tine. Simplu şi rapid, vei afla costurile creditării, de la comisioane până la dobânzi şi DAE, dar şi condiţiile de eligibilitate stabilite de fiecare creditor.

Pentru a avea siguranţa unei alegeri fericite, poţi încerca gratuit şi calculatorul de credite disponibil pe platforma Sortter. Rolul acestuia este de a-ţi arăta, printre altele, costul real al fiecărui împrumut, dar şi la ce rată lunară ar trebui să te aştepţi.

 
 
Tags: