Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(P) Pictura pe numere - o activitate fun, cu care-ți decorezi casa

Pandemia ne-a obligat să învățăm să ne mai și relaxăm. Mereu pe fugă, mereu stresați, mereu anxioși că nu terminăm lucrurile la timp. Cam așa era viața noastră înainte. Acum am învățat să ne bucurăm de momentele petrecute acasă, făcând și alte activități în afara de a munci, a face curățenie și mâncare. Viața devine cam tristă când lași rutina să te acapareze și nu îți mai faci timp și pentru starea ta de bine, atât la nivel fizic, cât și psihic. Una dintre activitățile care a prins la public în această perioadă este pictura pe numere. Iată de ce să o adaugi și tu în rutina ta, în momentele de respiro. 

Pictura pe numere - relaxare și creație

Pictura pe numere este echivalentul cărților de colorat pentru adulți. Însă, aici trebuie să respecți corelația număr-culoare pentru a obține tabloul perfect. Această activitate nu numai că îți dezvoltă și stimulează ambele emisfere ale creierului, dar te și relaxează, uitând complet de griji și stres. 

Un kit de pictură pe numere vine cu tabloul pe șasiu, acel cadru din lemn, set de pensule, culorile necesare și o schiță. Pe pânza tabloului regăsești contururile și numerele în centrul fiecărui spațiu. Pe capacele vopselurilor regăsești numerele corespunzătoare, iar tu doar trebuie să umpli spațiile. Se va începe prin conturarea liniilor cu vopseaua potrivită și pensula subțire, iar apoi restul spațiului se va umple cu pensula mai mare. Încet-încet tabloul prinde viață, iar la final îl poți expune undeva în casă. Astfel îți poți decora întreaga locuință și nu cu tablouri printate, făcute pe bandă rulantă, pe care le are toată lumea. Tabloul creat de mâna ta va fi unic, chiar dacă și alte persoane vor alege aceeași temă. 

Pictura pe numere poate deveni o activitate de familie

Chiar și cei mici pot picta pe numere, iar tablourile dedicate lor sunt mai ușoare. În loc de ore pierdute în fața televizorului, tabletei sau telefonului, organizează cel puțin de 2 ori pe săptămână timp în care să pictați împreună. Astfel îl deconectezi de la device-uri și își va exersa dexteritatea, creativitatea, coordonarea mână-ochi și atenția. 

Regăsești pe site-urile de nișă picturi pe numere tablouri celebre, pentru copii, pentru el/ea, cu animale, flori, peisaje, orașe și multe altele. Fiindcă tot se apropie sărbătorile caută și tablourile pe numere tematice cu oameni de zăpadă sau peisaje albe ca desprinse din povești.

După realizarea unui tablou pe numere se va aștepta uscarea completă, după care este indicat să aplici un vernis. Acesta nu numai că va evidenția frumusețea culorilor, dar le va încapsula pentru o perioadă îndelungată, protejând tabloul de praf și alți factori externi. 

Nu uita de șevalet!

Dacă îți creezi un spațiu de relaxare în locuință, fie că locuiești la apartament sau casă, ai nevoie și de un șevalet. Astfel vei avea o poziție confortabilă și îl poți picta oriunde vrei tu. Imaginează-ți numai acest cadru: Stai confortabil pe un scaun pictând tabloul preferat, admirând pe geam fulgii mari ce cad și savurând între timp o ciocolată caldă, iar colindele cântă în surdină. Sună bine, nu-i așa?