Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(P) Cum să te asiguri că ai parte de prețuri cât mai bune la gaz și electricitate?

Nova (ilustratie)

Orice persoană este preocupată de managementul costurilor lunare la utilități. Dacă facturile la internet, telefonie și televiziune pot avea valori fixe prin prisma unor abonamente, în cazul facturilor la gaze naturale și curent electric, lucrurile stau diferit. Aici, consumul variază mult de la o lună la alta, în special în funcție de sezon. Dacă avem centrală pe gaz, evident că în sezonul rece vom consuma mult mai mult decât vara. Apoi, la curent electric, putem de asemenea avea consumatori de moment - aer condițional, produse de încălzire.

Chiar și dacă aparent avem activități similare de la o lună la alta, factura de curent electric oricum va avea valori diferite, căci fără să ne dăm seama, de fapt noi consumăm mai mult sau mai puțină electricitate. În plus, prețurile pot varia la furnizori - pot fi modificări ale prețurilor energiei în sine sau modificări de alte tipuri - costurile reglementate de stat pentru transport, distribuție, certificate verzi etc.

Pentru a avea parte de costuri cât mai mici la gaz și electricitate, poți acționa în două moduri: în mod logic, pe de o parte poți reduce consumul, iar pe de altă parte poți reduce (sau menține sub control) prețul energiei. În ceea ce privește diminuarea consumului, avem posibilități limitate, pentru că ne dorim să păstrăm și nivelul de confort în locuință. Însă putem acționa în câteva privințe, de exemplu să folosim becuri LED, să evităm risipa, să investim pe termen lung în electronice și electrocasnice cât mai performante din punct de vedere energetic (clasă de consum cât mai bună).

Pentru partea de prețuri la energie electrică și gaze naturale, putem căuta online oferte mai bune de la furnizori de pe piața liberalizată. Cautăm spre exemplu oferte curent, enel gaz curent, furnizori gaze și așa mai departe. Putem compara prețurile direct pe website-urile furnizorilor, dar putem folosi și instrumentele de comparare oferte preț gaze naturale și comparare oferte preț curent electric pe website-ul ANRE, autoritatea națională în domeniul energiei în România.

Poate părea surprinzător, dar decizia de a alege un furnizor de pe piața liberă are o influență mare asupra prețului plătit la energie, pe parcursul unui an. Ca în orice piață concurențială, fiecare furnizor are propria sa politică de tip comercial. Unii mizează mai mult pe prezența istorică pe piață și pe puterea brandului, alții caută să atragă clienți prin prețuri mai mici. În final, energia este exact aceeași, doar firma care facturează diferă. Dincolo de prețuri, diferențe între furnizori pot fi și la partea de comunicare, facilități digitale etc. 

Demn de subliniat este faptul că alegerea unui furnizor de energie electrică nu implică nici costuri de transfer și nici efort suplimentar din punct de vedere tehnic - nu se schimbă nimic la contorizare, singura modificare este cea a documentelor (un nou contract). Noul furnizor se ocupă inclusiv de notificările necesare către vechiul furnizor și către operatorul de rețea, totul este gândit astfel încât să fie extrem de simplu și de comod pentru client.