Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(P) Care este utilitatea unor coboți sau roboți colaborativi?

Roboții colaborativi, cunoscuți și sub denumirea de coboți, nu au fost creați pentru a lua locul forței de muncă umane, ci mai degrabă pentru a interacționa și a coexista cu oamenii, făcându-le acestora sarcinile de lucru mai ușoare. Prin utilizarea unor roboți colaborativi, oamenii care activează în diverse sectoare industriale beneficiază de avantaje diverse, ceea ce face ca recunoșterea acestora să fie din ce în ce mai mare la nivel mondial.

Ce sunt roboții colaborativi sau coboții?

Roboții colaborativi sau coboții sunt roboți cărora le este oferită capacitatea de a învăța diverse sarcini, astfel încât să vină în ajutorul oamenilor pentru a le ușura acestora sarcinile de lucru. Alături de roboții industriali concepuți pentru a lua locul resurselor umane în desfășurarea anumitor activități din diverse sectoare industriale, modelele de coboti au fost proiectate cu scopul de a lucra alături de oameni, astfel încât să reprezinte pentru aceștia un ajutor de nădejde care să le ușureze sarcinile de lucru și să ofere, astfel, un grad de productivitate ridicat. Este vorba, astfel, despre o nouă generație de roboți care interacționează cu oamenii pentru a obține o mai mare eficiență în producția din diverse domenii și industrii.

Cine a dus la apariția conceptului de roboți colaborativi?

Istoria roboților colaborativi începe odată cu produsele oferite de Universal Robots, o companie care a luat naștere în 2005, în Danemarca. Aceasta oferă companiilor mici și mijlocii primii roboți colaborativi care au fost realizați cu scopul de a ajuta oamenii în sarcinile de lucru pe care le desfășoară în diverse sectoare industriale. 

În 2008 este comercializat primul robot colaborativ UR5, iar în scurt timp, modele diverse de brate robotizate au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume și să vină în ajutorul celor care realizează sarcini repetitive sau sarcini dificile, coboții ușurându-le astfel munca. 

În 2012 este lansată prima generație de coboți UR10, iar în 2015 este lansat un model mai mic de cobot, UR3. În 2019, compania anunță comercializarea a 35000 de brate robotice, produse de care se bucură astăzi companii mici și mijlocii din întreaga lume. 

Care este utilitatea unui robot colaborativ în producție?

Roboții colaborativi tind să ia locul treptat modelelor de roboți industriali care sunt mai grei și mai dificil de manipulat. Coboții lucrează alături de oameni în domeniul producției, fiind recunoscuți pentru autonomia lor, pentru ușurința în utilizare și pentru eficiența în realizarea unor sarcini de lucru dificile pentru care forța umană nu poate fi suficientă singură. Extrem de siguri în utilizare, coboții sunt echipați cu numeroși senzori care permit o colaborare ideală cu oamenii, ba mai mult decât atât, aceștia sunt programați să se oprească în prima secundă în care percep pericolul pentru persoanele aflate în apropiere. 

Utilitatea coboților în producție este ridicată și prin economiile de timp sau de bani, deoarece aceștia sunt capabili să lucreze mai repede și mai eficient, iar în același timp pot lucra și în medii de lucru care nu sunt foarte sigure pentru om. Coboții devin astfel prieteni de nădejde ai forței de muncă umane, beneficiile pe care le oferă producătorilor fiind numeroase.