
Eveniment
(P) Putem face albirea dinților acasă?
img_1.jpeg

Iată, mai concret o parte din factorii care conduc la îngălbenirea dinților noștri:
Alimentele pe care le mâncăm - În momentul când consumăm alimente de culori închise sau cu un nivel de aciditate ridicat, trebuie să știm că acestea pot schimba nuanța dinților. Din această categorie, putem enumera vinul, cafeaua, ceaiul negru, afinele sau sosul de soia.
Fluor mai mult decât suficient - Atunci când consumăm o apă potabilă cu conținut ridicat de fluor sau folosim doar pastă de dinți care are în compoziție o cantitate considerabilă de fluor, dinții noștri pot fi afectați negativ.
Fumatul/Nicotina - Din păcate, este unul dintre factorii care contribuie cel mai mult la îngălbenirea dinților, deoarece nicotina se depune treptat pe smalțul dinților.
Lipsa rutinei zilnice de periaj - Favorizează o îngălbenire precoce a dinților. Pentru a ține la distanță acest lucru, cât și bolile gingiilor, recomandăm un obicei complex de îngrijire orală. Astfel că ața dentară, periuța interdentară, dușul bucal și apa de gură sunt de fapt pachetul complet dedicat curățirii complete a dinților, pe lângă periajul propriu-zis.
Medicamentele - tetraciclina în mod special, dar și alte substanțe din familia lor sunt cunoscute că au avut un efect secundar nedorit asupra nuanței dinților.
Pacienții cu o vârstă înaintată - pe măsură ce îmbătrânim, smalțul dinților se subțiază, iar dentina, un țesut calcificat de culoare gălbuie, devine mai expusă, ceea ce duce la un aspect nedorit.
Genetic - nu este exclus să moștenim culoarea danturii de la părinții sau bunicii noștri, deși acest lucru se întâmplă mai rar.
Care sunt metodele de albire a dinților la domiciliu?
Toată lumea vrea să se bucure de dinți frumoși, albi, dar este esențial să evitați metodele care ar putea dăuna smalțului dinților dumneavoastră. Există multe remedii naturale recomandate pe internet pentru albirea dinților, dar din păcate, acestea nu oferă un rezultat pe măsura așteptărilor.
Unele dintre ele sunt însă mai sigure și mai eficiente decât altele, deci dacă vă întrebați cum să încercați o îngrijire suplimentară a dinților fără a-i deteriora, luați în considerare următoarele opțiuni:
Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu
În timp ce unii susțin că bicarbonatul de sodiu este prea abraziv pentru a fi folosit pe dinți și deranjează echilibrul bacteriilor din cavitatea bucală, cercetătorii din domeniul stomatologiei au descoperit că are un rating de șapte pe scara de abraziune relativă a dentinei (RDA) de la 0 la 269. Nivelul RDA vă spune cât de greu (sau abraziv) o substanță este pe dinți. Atâta timp cât vă periați ușor, bicarbonatul de sodiu poate ajuta temporar să îndepărtați ușor anumite pete recente de pe suprafața dinților.
Albirea dinților cu benzi de albire
Aceste produse de albire a dinților de la domiciliu se modelează pe forma dinților dumneavoastră pentru a albi dinții naturali. Deși așteptările sunt mari, nu reprezintă o variantă eficientă în tratamentul de albire a dinților.
Pastă de dinți pentru albire
Deoarece conțin concentrații scăzute de peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen, pasta de dinți pentru albire nu poate deschide nuanțele dentare, dar poate cel mult, menține culoare acestora.
Clătiri cu apă de gură care ajută în procesul de albire
Ca și pasta de dinți pentru albire, clătirile cu apă de gură pentru albire dentară pot întreține culoarea dinților. Aceste ape de gură, conțin și ele surse de oxigen, cum ar fi peroxidul de hidrogen, pentru a curăța dinții.
Tratament de albire cu gutiere
“Acest tratament are o durată de 7-14 zile și este necesar să facem 2 programări la clinica stomatologică.
În prima ședință pacientul este evaluat de către medicul stomatolog și are loc procesul de igienizare dentară. Abia după acest proces, medicul va lua amprenta pentru gutieră și va discuta cu pacientul despre tratamentul propriu-zis și pașii pe care va trebui să îl parcurgă singur acasă.
În timpul celei de a 2-a ședință pacientul va primi gutiera personalizată împreună cu un gel special de albire, instrucțiuni exacte cum să o folosească și ce cantitate de gel să pună în interiorul ei. Acest aspect este foarte important deoarece, dacă se va folosi prea multă cantitate, gelul va refula în cavitatea bucală, iar dacă este prea puțin va fi ineficient în a acoperi toți dinții. De obicei se recomandă a se folosi gutiera peste noapte. Pacientul va reveni la cabinet după tratament, doar dacă e cazul.” - ne spune Dr. Raluca Baba, medic stomatolog la Clinica Stomatologică DentalMed despre albirea dinților acasă.
În timp ce albirea dinților poate fi sigură și eficientă, utilizarea unei metode greșite acasă poate duce, de asemenea, la deteriorarea permanentă a dinților tăi.
Exemple de daune pe care le-ați putea întâlni atunci când vă albiți dinții folosind anumite produse sau apelați la tehnici necorespunzătoare includ:
Sensibilitatea dentară
Gravarea dinților
Iritarea gingiilor
Dinții devin mai decolorați decât înainte de albire
Risc crescut de fractură a dintelui
Dinții absorb mai multe pete decât înainte de colorarea dinților
Pierderea smalțului protector
De exemplu, dacă pierzi smalțul, dinții tăi vor deveni sensibili și de culoare mai închisă. Pentru a evita aceste riscuri, cel mai bine este să optați pentru opțiuni sigure de albire a dinților la cabinetul stomatologic.
Iată ce ar trebui să știți despre cum să vă mențineți dinții într-o stare excelentă acasă în siguranță, precum și când este timpul să consultați un medic stomatolog pentru o procedură profesională de albire a dinților:
1. Pe lângă consumul de alimente potrivite, contează când le consumi.
Pentru a combate efectele de colorare ale sosului de paste, de exemplu, consumați mai întâi o salată. Spanacul și salata verde pot crea o barieră de protecție temporară pe dinți pentru a vă proteja împotriva petelor. Gustări cu mere, țelină sau nuci după ce ai băut cafea sau ai mâncat un aliment care cauzează pete (ex. afine), de asemenea, poate ajuta la curățarea dinților și la prevenirea decolorării suprafeței.
2. O bună igienă orală este esențială.
Nicio dietă sau remediu natural nu înlocuiește periajul obișnuit, folosirea aței dentare și a dușului bucal pentru a îndepărta placa bacteriană și bacteriile care cauzează carii din gură.
Periați sau clătiți-vă gura imediat după ce ați terminat de mâncat un aliment sau o băutură care cauzează pete. De asemenea, puteți folosi o pastă de dinți pentru albire cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână pentru a preveni îngălbenirea normală și petele de suprafață.
Doriți să aflați ce metodă este cea mai eficientă pentru albirea dinților fără a deteriora smalțul? Apelați întotdeauna la opțiunile profesionale de albire a dinților.
Opțiunile profesionale de albire a dinților în cabinetul stomatologic oferă rezultate mult mai rapide, eficiente și durabile decât metodele de acasă și vă pot albi dinții în siguranță, fără a risca deteriorarea smalțului.
Există efecte secundare sau riscuri ale tratamentelor profesionale de albire?
Tratamentele profesionale de albire pot fi sigure și eficiente pentru petele intrinseci (profunde) și extrinseci (superficiale).
Potrivit studiilor medicale, unii oameni experimentează efecte secundare, cum ar fi inflamația gingiilor și sensibilitatea temporară a dinților. Toate formele de albire a dinților pot cauza sensibilitate temporară redusă, care va dispărea de la sine după câteva zile.
În timp ce albirea profesională are o rată ridicată de satisfacție a pacientului și este una dintre cele mai bune metode de albire a dinților fără a deteriora smalțul, nu este opțiunea potrivită pentru toată lumea. Este posibil să nu fiți un candidat bun dacă:
Sunteți însărcinată sau alăptați
Aveți gingii sau dinți foarte sensibili
Sunteți alergic la peroxid
Aveți carii netratate, rădăcini expuse sau boli severe ale gingiilor
Dacă dețineți lucrări protetice sau alte tipuri de restaurări dentare - trebuie să aflați că aceste restaurări nu se vor albi.
Aveți decalcifieri - pete albe — aceste pete vor deveni mai albe și mai evidente după un tratament de albire.