6 reguli simple despre așezarea tablourilor pe perete (P)

shutterstock_2087553169.jpg

Fixarea unui tablou
Sursa imaginii: 
Studio Romantic / Shutterstock.com

După ce reușim să alegem tablourile care completează interiorul casei, următoarea dilemă este amplasarea acestora. Iată câteva reguli de bază care te vor ajuta să te orientezi unde și cum să fixezi un tablou pentru a obține cel mai bun rezultat.

Fixarea unui tablou pe un perete liber

Centrul de greutate al tabloului trebuie să fie aproximativ la nivelul de 150 cm de la podea. În termeni populari, așezați-l la nivelul ochilor. Această recomandare se aplică în primul rând în cazul în care plasăm tabloul pe un perete liber sau deasupra unui mobilier de înălțime joasă, cum ar fi: canapeaua, patul sau o comodă.

Sfat: În cazul unui stil modern, industrial sau scandinav, nu este necesară fixarea. Puteți expune tabloul pe un raft sau pe o comodă, unde pur și simplu îl sprijiniți de perete.

 

Fixarea unui tablou deasupra mobilierului

Dacă decideți să puneți tabloul deasupra unei piese de mobilier mai înalte(de exemplu, deasupra unei comode sau a unui pat cu căpătâi înalt), nu se aplică regula "înălțimea ochilor". În acest caz, designerii ne recomandă ca partea inferioară a tabloului să fie cu 15-20 de centimetri deasupra părții superioare a piesei de mobilier respective. Iar în ceea ce privește dimensiunea tabloului, aceasta trebuie sa fie aproximativ ⅔ din lungimea mobilierului. Un tablou prea mic sau dimpotrivă, unul prea mare ar putea crea un aspect neplăcut.

Fixarea unui grup de tablouri pe perete

Decizia de a aranja tablourile simetric sau asimetric depinde de preferințe și de stilul de amenajare al locuinței.

  • Aranjarea simetrică este utilizată în principal dacă vă doriți să așezați un grup de tablouri care se caracterizează printr-o dimensiune uniformă, un stil comun și un motiv similar. Decorarea unui perete cu tablouri așezate simetric se va integra perfect în locuințele amenajate în stil tradițional și minimalist.
  • Puteți opta pentru un aranjament asimetric dacă alegeți mai multe opere de artă care aparent nu au legătură între ele - nu au aceeași temă, dimensiune sau formă (de exemplu, postere, fotografii, picturi etc.). Este un element frecvent întâlnit în locuințele moderne.

Dacă vă place ideea de a avea o mică galerie de artă și doriți să așezați un grup de tablouri sau mai multe piese originale pe perete, trebuie să țineți cont de distanța optimă dintre rame. Pentru o compoziție simetrică, distanțele mai mici, de până la 10 cm, funcționează cel mai bine, iar pentru o compoziție neregulată, distanța poate fi un pic mai mare, aproximativ 10-15 cm.


Sursa imaginii: 
Photographee.eu / Shutterstock.com

Metode de așezare a unui tablou pe perete

Cea mai comună metodă de fixare a unui tablou pe perete este cu ajutorul unui cui obișnuit. Capul acestuia trebuie să fie cât mai mic posibil, astfel încât să nu împingă imaginea prea departe de perete. Introduceți cuiul la un unghi de 45° și lăsați-l să iasă în afară aproximativ 1-1,5 centimetri .

Sfat: Puteți folosi și un adeziv special, adică un lipici care fixează orice material sau chiar un sistem tip arici. Avantajul în cazul acestor metode este că nu trebuie să găuriți pereții. 

Nu puneți tablouri în aceste locuri

Nu contează dacă doriți să puneți tablouri în camera de zi, in dormitor, în camera copiilor sau în bucătărie, important este să țineți cont de următoarele aspecte:

  • Evitați așezarea tabloului în lumina directă a soarelui - chiar și foliile de sticlă cu protecție UV nu pot împiedica decolorarea unei imagini care este expusă razelor soarelui pentru o perioadă lungă de timp.
  • Nu așezați tablourile deasupra unor surse de căldură - fluctuațiile semnificative de temperatură pot provoca condensarea umezelii în rama interioară a tabloului și, astfel, deteriorarea acestuia. Prin urmare, evitați să le agățați deasupra radiatoarelor sau a șemineelor.
  • Tablourile nu trebuie ținute într-un mediu umed - umiditatea optimă a aerului dintr-o încăpere este de aproximativ 45-55%.

Înainte de a vă apuca de treabă, luați în considerare toate sfaturile menționate mai sus și planificați cu atenție așezarea tablourilor pe perete până la ultimul detaliu. În acest fel, veți obține un efect vizual care va mulțumi orice ochi.