(P) 3 pași simpli care te ajută să găsești cel mai avantajos credit

Un credit ales pe repede-înainte poate să se transforme rapid într-o povară uriașă. În cele ce urmează, îți vor detalia câteva aspecte pe care nu ar trebui să le neglijezi dacă vrei să descoperi cel mai bun împrumut pentru buzunarele tale.

Indiferent dacă ți-ai propus să accesezi un credit nevoi personale un împrumut rapid online, vei avea la dispoziție câteva zeci bune de oferte de finanțare. Între acestea există diferențe considerabile, astfel că alegerea împrumutului potrivit se poate dovedi destul de dificilă.

Compararea creditelor reprezintă cea mai bună metodă pentru identificarea unui produs financiar potrivit pentru nevoile tale. Însă, dacă nu știi la ce să fii atent, riști să iei o decizie nefericită, iar consecințele asupra bugetului tău nu vor fi ușor de trecut cu vederea.

Primul pas: alegerea unei dobânzi rentabile

Comparând mai multe împrumuturi, îți va fi mult mai simplu să le ordonezi în funcție de nivelul dobânzilor. Astfel, vei identifica rapid valorile avantajoase, fiind indicat să le iei în considerare pe cele mai reduse.

În cazul în care optezi pentru un credit de nevoi personale, banca îți poate oferi o dobândă mai mică dacă:

  • Îți deschizi un cont în care să-ți încasezi salariul;
  • Vrei să închei o asigurare de viață;
  • Soliciți o refinanțare.

Ține cont și de tipul dobânzii când alegi un anumit credit. Dobânda fixă îți oferă avantajul unor rate cu o valoare care nu se va schimba pe parcursul rambursării. În paralel, dobânda variabilă poate avea un nivel mai atractiv, la început, însă, în urma actualizării trimestriale a indicelui IRCC, există și riscul ca rata ta să crească.

Trebuie să știi că pe piața nebancară poți găsi și credite cu 0 dobândă. Acest lucru este valabil în cazul primului împrumut rapid, dar, în cazul unor plăți cu întârziere, costul total poate trece de 7.000%.

Al doilea pas: analizează comisioanele

Cea mai mică dobândă de pe piața financiară nu-ți oferă certitudinea unui credit echitabil, întrucât acesta poate fi însoțit de alte costuri suplimentare mult mai piperate. Tocmai de aceea, îți recomandăm să te informezi bine cu privire la comisioanele percepute – de la cele pentru acordare și administrare până la cele pentru refinanțare externă sau rescadențare, dacă este cazul. Ideal este să ții cont de ofertele de creditare cu un număr cât mai mic de comisioane, fiind de preferat ca pentru acoperirea acestora să scoți din buzunare sume modeste.

Al treilea pas: fii cu ochii-n patru pe DAE

Un alt factor de care este indicat să ții cont când cauți o soluție de creditare este DAE (Dobânda Anuală Efectivă). Optează pentru un împrumut cu valoarea DAE cât mai mică, întrucât acest indicator îți arată costul total.

Nu te limita doar la compararea creditelor în funcție de DAE, întrucât unele instituții de creditare pot să nu includă pe „nota de plată” și comisioanele percepute sau polițele de asigurare. Nu uita să pui în balanță, pe lângă DAE, și costurile suplimentare, dar și rata dobânzii.

Credit de la bancă sau de la IFN?

De la bancă poți obține un credit de nevoi personale a cărui valoare maximă ajunge până la 130.000 de lei. Ulterior, vei avea la dispoziție o perioadă de cel mult 5 ani pentru rambursare. Condițiile minime pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi OK-ul sunt similare la mai toate băncile, vizând:

  • Venituri stabile, fiind indicat ca acestea să depășească nivelul salariului minim pe economie;
  • O vechime totală în muncă de peste 12 luni;
  • Cel puțin 3 sau 6 luni (perioada diferă în funcție de bancă) de muncă la actualul serviciu;
  • Zero restanțe la plata altor credite.

Dacă  nu îndeplinești condițiile băncilor, poți opta pentru un împrumut rapid online de la IFN-uri. În majoritatea cazurilor, sumele ajung până la 4.000 de lei. Totuși, dacă ai nevoie de mai mulți bani, poți găsi pe piața nebancară și oferte de creditare de până la 20.000 de lei. În funcție de IFN, perioada de rambursare oscilează între câteva săptămâni și maximum 30 de luni. Condițiile stabilite de creditori pentru acordarea unui astfel de împrumut se referă la:

  • Încasarea unor venituri demonstrabile;
  • Cetățenie română și o vârstă de peste 18 ani;
  • Deținerea unui cont bancar pentru a-ți putea fi virată suma împrumutată.

Unele IFN-uri te acceptă în rândul clienților chiar și dacă ai venituri lunare de doar 300 de lei ori dacă figurezi în evidențele Biroului de Credit, din cauza unor restanțe.