Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(P) 5 adevăruri universale pe care orice băutor de whiskey ar trebui să le cunoască

whiskey_american.jpg

Sursa imaginii: 
Freepik

Culoarea superbă a chihlimbarului, gustul condimentat, fructat sau, uneori, vanilat și parfumul dens al whiskeyului te-au fascinat dintotdeauna, astfel încât aceasta a devenit băutura ta preferată? Fiecare moment în care savurezi un pahar de whiskey reprezintă o experiență zilnică sau un moment de plăcere pe care îl asociezi cu liniștea, cu așezarea gândurilor și cu relaxarea în colțul preferat din casa ta.

Indiferent de cum alegi să îl savurezi, whiskeyul rămâne o băutură masculină, în spatele căreia se regăsesc o mulțime de povești, o istorie bogată, dar și câteva adevăruri universale pe care orice băutor ar trebui să le cunoască. Care sunt acestea? Află în cele ce urmează:

Este o ediție limitată și nu prea

Cu siguranță, în cazul în care cunoști această băutură măcar puțin, știi că poți găsi pe rafturile magazinelor specializate și ediții limitate. Însă, în spatele conceptului de ediție limitată sau specială se ascunde mult marketing. Iar această strategie de promovare funcționează foarte bine în cazul colecționarilor care vor să le aibă pe toate sau în cazul celor care nu vor să rateze nimic nou. Un exemplu clar este cazul seriei Macallan Editions, un whiskey scotian. Deși eticheta spunea că fiecare sticlă apărută este în ediție limitată, au fost produse sute de mii de exemplare în lume. Singurele sticle de whiskey cu adevărat rare sunt cele single cask, care provin dintr-un singur butoi și nu pot fi reproduse.  

Nu judeca un whiskey după prima degustare

Să spunem că testezi pentru prima oară un whiskey american sau un whiskey scotian. Poate că aroma lui te impresionează, iar, când îl încerci a doua oară, impactul nu mai este atât de mare și gustul pare că diferă. Deși n-ai crede, există mulți factori care pot influența părerea ta despre un whiskey. Starea de spirit, anotimpul, locul în care îl savurezi, ba chiar compania ta îți pot schimba părerea despre această băutură. Cu alte cuvinte, contextul schimbă gustul. Ceea ce înseamnă că, pentru a-ți forma o părere despre un whiskey anume, este ideal să îl consumi de mai multe ori, în contexte diferite.

Ai gusturi dinamice și ușor influențabile

Cel mai bun mod prin care îți poți da seama de calitatea și gustul unui whiskey este să nu știi ce se află în pahar. Prețul sau modul în care îți este prezentat un anume whiskey îți va influența percepția asupra lui - inconștient, un whiskey despre care ți se spune că are o vechime de 25 de ani sau costa 5.000 lei ți se va părea mai gustos decât unul mult mai ieftin. Un exemplu care atestă acest lucru este cazul clasic al unui grup de critici de vin care beau un pahar de vin în valoare de 100 de dolari, lângă un pahar de vin de 10 dolari. Aceștia nu se opreau din a discuta despre complexitate, arome și gustul vinului scump în comparație cu paharul mai ieftin, doar pentru a afla ulterior că era același vin în ambele pahare.

Nu există un mod corect de a bea whiskeyul

Cu gheață sau fără? Cu un strop de apă sau fără? În pahar de cristal, de cafea? În cocktailuri sau sec? Dacă apreciezi această băutură, tu decizi cum o poți consuma și care este experiența care îți aduce cea mai multă plăcere. În general, oamenii au opinii și pot judeca chiar și modul în care alegi să îți consumi băutura alcoolică preferată. Cu toate acestea, experiența o trăiești doar tu, așadar, dacă îți face plăcere să-l consumi în cocktailuri, o poți face liniștit.

Whiskeyul aduce oamenii împreună

Desigur, așa cum ziceam mai sus, nu există un mod corect de a bea whiskeyul. Dar, în același timp, cele mai bune arome sunt asociate deseori cu anumite contexte în care le-ai testat. Le putem numi experiențe. Dacă ești un cunoscător și îți place să testezi diverse tipuri de whiskey, alege să-ți îmbogățești experiențele de degustare alături de alți pasionați, în cadre cât mai speciale. Călătorește, explorează și testează cât mai mult, deoarece experiențele ne aduc mai multă împlinire și sunt creatoare de amintiri care rămân în mintea ta pentru mult timp.

 

Prin urmare, orice gust nou este o adevărată călătorie în lumea simțurilor și o experiență care îți va aduce amintiri plăcute. Iar cum tu ești creatorul experiențelor tale, alege să le îmbogățești cu varietate și cu o minte deschisă. Astfel, fiecare pahar de whiskey va deveni începutul unei noi povești.