Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Nisa continuă până duminică a 7-a editie a Jocurilor francofoniei

La competiţiile sportive, atleţii români au cucerit noi medalii la judo, atletism şi lupte. Cu un total de 11 medalii (joi dimineaţă - nu ştiu când pun ei la zi clasamentul...) România se menţine pe locul trei în clasamentul general după Franţa şi Canada.

Pe plan artistic concursurile continuă, laureaţii urmând să fie desemnaţi vineri. Vasile Damian a văzut spectacolul prezentat de România în secţiunea "Jonglerie" şi a stat de vorbă cu trupa Globus.
Jongleria este noua disciplină artistică a acestor Jocuri ale francofoniei. 11 trupe, fiecare compusă din maximum 5-6 oameni, au la dispoziţie circa 8 minute ca să arate ce pot face cu diverse obiecte - de cele mai multe ori mingi.

După ce şi-au prezentat numărul folosind exclusiv mingi de baschet, membrii trupei Globus din România au fost confruntaţi într-o aşa-zisă bătălie - "battle" cum spunea prezentatorul acestei probe francofone! - cu o altă echipă, în speţă cea a Franţei, de departe cea mai bună dintre cele pe care le-am văzut pe scena teatrului în aer liber de la Nisa.

Cum era de asteptat, România a fost învinsă de francezi - care ei nu jonglau decât cu mingi de fotbal, băieţii respectivi reprezentând dealtfel echipa naţională a Franţei de "Freestyle ball" - există şi aşa ceva!
Imediat după acest "duel" franco-român, am stat de vorbă rând pe rând cu membrii trupei Globus - Ana-Maria Radu, Ruxandra Stanciu, Gabriel Alin Nută, Maxim Danilov si Cătălin Bogdănescu.

De-a lungul săptămânii v-am prezentat o serie de artişti români prezenţi la această ediţie a Jocurilor francofoniei. Înainte de jongleri v-am vorbit despre pictoriţa, sculptorul şi actriţa povestitoare din competiţia oficială.
Ne-a mai rămas fotograful Mihai Alexandru Barabancea, un tânăr venit oarecum pe neaşteptate la Nisa şi poate de aceea nu foarte vorbăreţ. Am reusit totusi să-l fac să ne povestească - exerciţiu dificil recunosc - câte ceva despre cele patru poze ale sale expuse în sălile complexului Acropolis.