
Ascultă la RFI RO
La Nisa continuă până duminică a 7-a editie a Jocurilor francofoniei
Pe plan artistic concursurile continuă, laureaţii urmând să fie desemnaţi vineri. Vasile Damian a văzut spectacolul prezentat de România în secţiunea "Jonglerie" şi a stat de vorbă cu trupa Globus.
Jongleria este noua disciplină artistică a acestor Jocuri ale francofoniei. 11 trupe, fiecare compusă din maximum 5-6 oameni, au la dispoziţie circa 8 minute ca să arate ce pot face cu diverse obiecte - de cele mai multe ori mingi.
După ce şi-au prezentat numărul folosind exclusiv mingi de baschet, membrii trupei Globus din România au fost confruntaţi într-o aşa-zisă bătălie - "battle" cum spunea prezentatorul acestei probe francofone! - cu o altă echipă, în speţă cea a Franţei, de departe cea mai bună dintre cele pe care le-am văzut pe scena teatrului în aer liber de la Nisa.
Cum era de asteptat, România a fost învinsă de francezi - care ei nu jonglau decât cu mingi de fotbal, băieţii respectivi reprezentând dealtfel echipa naţională a Franţei de "Freestyle ball" - există şi aşa ceva!
Imediat după acest "duel" franco-român, am stat de vorbă rând pe rând cu membrii trupei Globus - Ana-Maria Radu, Ruxandra Stanciu, Gabriel Alin Nută, Maxim Danilov si Cătălin Bogdănescu.
De-a lungul săptămânii v-am prezentat o serie de artişti români prezenţi la această ediţie a Jocurilor francofoniei. Înainte de jongleri v-am vorbit despre pictoriţa, sculptorul şi actriţa povestitoare din competiţia oficială.
Ne-a mai rămas fotograful Mihai Alexandru Barabancea, un tânăr venit oarecum pe neaşteptate la Nisa şi poate de aceea nu foarte vorbăreţ. Am reusit totusi să-l fac să ne povestească - exerciţiu dificil recunosc - câte ceva despre cele patru poze ale sale expuse în sălile complexului Acropolis.