Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arheologii confirmă: Groapă comună la Periprava

Diagnosticul arheologic confirmă existenţa unei gropi comune cu rămăşiţe umane la colonia de muncă de la Periprava. Oamenii mureau din cauza condiţiilor mizerabile în care erau ţinuţi. Comandantul Ion Ficior spunea că deţinuţii au dreptul la apă şi aer, povesteşte la RFI preşedintele preşedintele Consiliului Ştiinţific IICCMER, Dinu Zamfirescu (audio)

Investigaţiile întreprinse în septembrie 2013 în judeţul Tulcea, au permis identificarea unui loc de înhumare a deţinuţilor decedaţi în perioada 1958-1963 în colonia de muncă Periprava, potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc.

Locul de înhumare se află într-o zonă lipsită de morminte ale comunităţii locale de ruşi lipoveni, arată raportul arheologilor. Săpăturile au acoperit un areal de circa 700 de metri pătraţi fiind identificate rămăşiţe umane aparţinând unor defuncţi depuşi în modalităţi diferite, înhumaţi în mai multe perioade".

Practica de înhumare iese din tiparele tradiţionale, mai arată IICCMER. Unul dintre schelete are picioarele încrucişate şi legate (probabil cu o sârmă), iar poziţia nefirească a capului, aplecat într-o parte, împreună cu vertebrele cervicale (dislocate), denotă o introducere forţată a cadavrului. În alte cazuri, defunctul este depus într-o ladă confecţionată din material lemnos perisabil, iar un altul a fost probabil înfăşurat într-un fel de rogojină din material organic. Într-un alt caz s-a observat clar o neglijenţă la manipularea cadavrului în momentul introducerii în groapă. Spre exemplu, unul din capetele cadrului de lemn suprapunea craniul, ieşit pe jumătate în afară. O particularitate anatomică interesantă a fost constatată la un alt defunct: mâna dreaptă este îndoită, cu palma adusă sub bărbie, iar laba piciorului drept lipseşte.

Ion Ficior, fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, este al doilea torţionar pentru care IICCMER a cerut Parchetului General începerea urmăririi penale pentru genocid.

 
Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific IICCMER, intervievat de Magda Prelipceanu