Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Spre o a patra zi de paralizie în Congres” (Le Monde)

Situaţia din Statele Unite, mai exact blocarea funcţionării statului federal pentru că politicienii nu se înţeleg în chestiunea banilor, e şi astăzi unul din subiectele de deschidere şi prilej de comentarii generoase în presa internaţională.

În timp ce se apropie termenul crucial legat de plafonul datoriei publice, adică 17 octombrie, Camera Reprezentanţilor a votat câteva măsuri parţiale şi temporare, măsuri care, scrie Le Monde, sunt destinate a fi respinse de Congres şi Casa Albă, dominate de democraţi.

Administraţia lui Barack Obama trage semnal de alarmă după semnal de alarmă că după acest termen, statul ar putea intra în incapacitate de plată. „Liniştiţi-i pe extremiştii din partid. Votaţi un buget, opriţi comedia asta şi puneţi capăt blocajului”, l-a îndemnat Barack Obama pe principalul său interlocutor, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor.

Cât priveşte măsurile adoptate de republicani, e vorba de unele care să asigure bani, printre altele, pentru plata alocaţiilor pentru cei săraci, securitatea armelor nucleare, poliţia de frontieră, şi pentru educaţie.

De asemenea, o măsură ar asigura plata retroactivă a tuturor funcţionarilor. Astfel, zilele de şomaj tehnic ar putea să se transforme în zile de concediu plătit, dar asta numai dacă şi Congresul dominat de democraţi e de acord.

Situaţia tragică a finanţelor statului federal l-a determinat de altfel pe Barack Obama să îşi anuleze un turneu în Asia săptămâna viitoare „ţinând cont de paralizarea statului federal şi de imposibilitatea de a organiza o astfel de deplasare” într-o asemenea perioadă.

„Partidul Socialist şi Uniunea pentru o Mişcare Populară se tem de un val al Frontului Naţional” (Le Figaro)

Unul dintre liderii Partidului Socialist atrage atenţia că formaţiunea politică de extremă dreapta ar putea să câştige „10 sau 15 puncte în plus” faţă de cele 17,9 procente cât a obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Există o ameninţare din partea Frontului Naţional, se întreabă Le Figaro? Probabil că da, şi ea este luată în serios şi de partidele de dreapta şi de cele de stânga, ba chiar şi la vârful statului.

Preşedintele François Hollande chiar a făcut aluzie la ea, în timpul şedinţei guvernului: “ştiţi ameninţările care ne înconjoară şi care alimentează neîncrederea. Astăzi, suntem noi în jurul acestei mese. Dar ştim cu toţii cine ar putea fi în locul nostru”, a spus Hollande.

Acum, socialiştii se tem de ascensiunea lui Marine Le Pen, scrie Le Figaro.

“La viitoarele alegeri, multă lume va vota cu Frontul Naţional”, spune Christophe Borgel, secretarul general al Partidului Socialist.

“Se simte această tentaţie, această atracţie către Frontul Naţional. Ea a început să crească în timpul alegerilor legislative parţiale şi acum prinde tot mai mult teren”, a declarat şi liderul stângii populare, deputatul Laurent Baumel.

„Apusul lui Il Cavaliere” (La Stampa)

Abandonat de o parte din apropiaţii săi, care l-au constrâns de altfel să dea, împotriva convingerilor sale, un vot de încredere în guvernul lui Enrico Letta, şi pe cale să fie eliminat din Senat, Silvio Berlusconi se îndreaptă spre o inevitabilă părăsire a scenei.

Faptul că la capătul unei zile parlamentare agitate, şi într-un fel istoric, liderul grupării de centru-dreapta, aproape stană de piatră, a anunţat, spre uimirea tuturor, că va da un vot de încredere, n-a avut nicio influenţă asupra finalului complexei partide de poker care s-a jucat în ultimele zile la Roma.

Zarurile erau deja aruncate, încă de când disidenţii din partidul Poporul Libertăţii anunţaseră că nu vor abandona în niciun caz guvernul, guvern care putea astfel să conteze pe sprijinul unui număr suficient de mare de parlamentari pentru a-şi asigura o nouă majoritate în senatul italian.

Astfel, cel care a fost mult timp simbolul celei de A Doua Republici, scrie La Stampa, principala piesă de rezistenţă a construcţiei politice din ultimii douăzeci de ani, liderul care a reuşit mereu să joace un rol determinant nu doar în propria sa tabără ci şi în tabăra adversă, a devenit superflu.

Berlusconi nu-şi revenea practic din şoc şi a avut nevoie de mai multe ore pentru a realiza ceea ce s-a întâmplat.

Când, în cele din urmă, a înţeles, s-a resemnat cu ideea unui vot util pentru guvern, pentru a nu asista, practic, la destrămarea propriului său partid. Conducerea sa carismatică, cea care i-a permis, până luni seara, evitarea tuturor formelor de dezbateri interne, s-a sfărâmiţat.

Şi nu există nicio îndoială că vice-premierul şi numărul doi în partidul lui Berlusconi, Angelino Alfano a jucat un rol-cheie în această criză.

El a refuzat din start provocarea sciziunii PDL, făcând totul, până în ultima clipă, pentru a-l întoarce din delir pe Il Cavaliere, şi reuşind chiar, nu doar datorită puterii sale de convingere, ci şi consensului pe care a reuşit să-l obţină în cadrul grupurilor parlamentare, pe lângă senatorii şi deputaţii dispuşi de acum înainte – în premieră – să nu-l mai asculte pe Berlusconi.

„Conducerea Uniunii Europene doreşte implementarea unui fond pentru şomerii din zona euro” (Der Standard)

Imediat după alegerile din Germania şi din Austria, „comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a făcut noi propuneri pentru a adăuga o dimensiune socială uniunii monetare”, mai ales asupra creării unei asigurări europene de şomaj, scrie Der Standard.

Aceste măsuri, aprobate deja de comisarul pentru afaceri economice şi monetare şi moneda euro, Olli Rehn, şi de preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, prevăd crearea unui fond pentru a ajuta ţările aflate în criză să plătească indemnizaţiile de şomaj.

„Comisia doreşte să limiteze scăderea puterii de cumpărare generată de măsurile de austeritate care au provocat o spirală spre sărăcie”, citează ziarul dintr-un document al Comisiei Europene.

Numai că punerea în practică a ideii nu e chiar atât de simplă. O astfel de măsură ar necesita modificarea tratatelor Uniunii Europene, iar pentru acest lucru este nevoie de unanimitatea Consiliului European.

Potrivit experţilor consultaţi de cotidianul austriac, proiectul are foarte puţine şanse de reuşită.