Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Focoase de rachete distruse de experţii internaţionali în Siria” (Le Monde)

Un comunicat al ONU anunţă că experţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi ai Naţiunilor Unite au supravegheat personalul sirian care s-a ocupat de demontarea sau distrugerea unor focoase de rachete, bombe şi echipamente utilizate pentru amestecarea produselor chimice.

Le Monde aminteşte declaraţia unui expert al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice care vorbea de „metode rapide” folosite în prima etapă a procesului de distrugere, astfel încât să fie sigur că depozitele de arme chimice nu vor mai putea fi folosite, urmând ca mai târziu să se facă apel la metode mai sigure şi definitive. Instalaţiile de producere de armament chimic urmează să fie distruse până la 1 noiembrie.

Cele două echipe de experţi „supraveghează, verifică şi raportează” totodată concordanţa între informaţiile furnizate de către guvernul sirian şi situaţia reală a arsenalului chimic pe care acesta îl deţine.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon urmează să prezinte luni un raport Consiliului de Securitate, care va detalia logistica acestei operaţiuni considerate cea mai periculoasă de acest tip, având în vedere conflictul în desfăşurare din Siria.

Stocul de arme chimice de care dispune regimul lui Bashar al-Assad este estimat la circa 1.000 de tone, dintre care 300 de tone de gaz sarin şi iperită, aşa numitul „gaz muştar”.

„La Cairo, piaţa Tahrir alunecă din nou în violenţă” (Le Figaro)

Cel puţin 44 de persoane au fost ucise duminică în timpul ciocnirilor între partizanii şi opozanţii preşedintelui demis, Mohammed Morsi.

“Păreau fără puteri, decimaţi de represaliile sângeroase din 14 august. Şi totuşi, după o efemeră revenire la calm, Frăţia Musulmană a reluat manifestaţiile, care anunţă un val de tensiune şi violenţă în Egipt”, comentează Le Figaro.

Alegerea zilei de ieri a fost una simbolică, pentru că 6 octombrie înseamnă a 40-a aniversare a “războiului din octombrie”, în care armata egipteană a recucerit de la israelieni Peninsula Sinai.

Aşadar, 44 de morţi rămaşi pe caldarâm în piaţa Tahrir, scrie Le Figaro, după ce vineri, cel puţin alte patru persoane muriseră în timpul încăierărilor.

Pentru armata egipteană, care este autorul loviturii de stat anti-Morsi din 3 iulie, ar fi fost cea mai bună ocazie să adune mulţimile în jurul ei.

Toată ziua de duminică, susţinătorii armatei au defilat prin piaţa Tahrir, flancaţi de blindate şi purtând pancarte cu imaginea generalului Abdel Fatah al-Sissi, noul numărul 1 egiptean.

De partea cealaltă, coaliţia anti-lovitura militară, în special membri ai Frăţiei Musulmane, au ales aceeaşi destinaţie. Mii de bărbaţi, femei şi copii, cei mai mulţi cu portrete ale lui Mohammed Morsi. Şi la un moment dat au început focurile de armă.

Militarii trăgeau pentru a împrăştia manifestanţii. Astfel au apărut cei 44 de morţi, scrie Le Figaro.

“Libia condamnă Statele Unite pentru acţiunea în care a fost reţinut un suspect de terorism” (The New York Times)

Fragilul guvern interimar libian a condamnat ceea ce numeşte “răpirea unui cetăţean libian” chiar din capitala ţării, cu o zi înainte.

Parlamentarii libieni ameninţă cu demiterea premierului în cazul în care se dovedeşte că guvernul a fost implicat în acţiune, anunţă The New York Times.

Capturarea libianului, cunoscut sub numele Abu Anas al-Libi şi bănuit de implicare în atentate ale Al-Qaida în 1998 asupra a două ambasade americane, a avut loc atât de repede şi a lăsat atât de puţine urme încât libienii abia încep să înţeleagă ce s-a întâmplat, mai scrie cotidianul american.

De partea sa, guvernul a negat aproape imediat anunţul făcut de Washington, cum că ar fi fost informat despre operaţiunea de comando. De teamă de a nu stârni furia poporului, supărat că a fost violată suveranitatea naţională, executivul libian spune că nu are nici un amestec.

The New York Times scrie că totuşi alta ar putea fi problema cea mai importantă la Tripoli – faptul că la atâta timp după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, Libia nu e încă o ţară care să asigure securitatea cetăţenilor săi.

Străzile capitalei libiene au rămas liniştite în noaptea care a trecut, fără proteste anti-americane, mai scrie The New York Times, care aminteşte totuşi că mobilizarea pare a fi început pe reţelele sociale. În numai câteva ore, peste 2.000 de libieni au semnat o petiţie pe Facebook, în care se declară solidari cu cel arestat de americani.

„Banca Vaticanului găzduieşte conturi ilegale cu bani negri” (Der Spiegel)

Revista susţine că Banca Vaticanului are 300 de milioane de euro aflaţi în depozitele a peste o mie de clienţi şi care, în conformitate cu statutul lor, nu au dreptul să deţină conturi la această bancă, persoane care de fapt îşi ascund astfel banii negri.

Publicaţia, care citează surse interne ale băncii, scrie că aceste informaţii au ieşit la iveală după un control intern, făcut de noua echipă de conducere a instituţiei, numită de fostul papă Benedict al XVI-lea în februarie anul acesta pentru a pune capăt unei lungi serii de scandaluri apărute în funcţionarea Institutului pentru Opere Religioase.

Conducerea băncii se teme, scrie Der Spiegel, că mai multe persoane particulare, care au beneficiat de o relaţie privilegiată cu Sfântul Scaun, au înfiinţat depozite cu mari sume de bani sau au deschis conturi.

Modul de funcţionare al Institutului pentru Opere Religioase, care nu îşi identifică clienţii cu precizie, ar putea fi folosit drept paravan pentru a disimula o mulţime de operaţiuni ilegale, comentează Der Spiegel.

Noul preşedinte al Băncii Vaticanului, germanul Ernst von Freyberg, vrea să pună capat acestei tradiţii şi le-a transmis clienţilor bănuiţi cu probleme să îşi închidă conturile.

Potrivit statutului băncii, doar clerul, organizaţiile catolice şi instituţiile de binefacere pot deţine conturi la Institutul pentru Opere Religioase.