Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Puterea din stradă (Gândul)

Aurul, cianura şi ardelenii! (Evenimentul zilei) - 9 români din 10 nu vor câini pe stradă (Adevărul) - Harta parlamentarilor pătaţi (România liberă)


„INDIGNAŢI-VĂ!” (Gândul)

Aproximativ 22.000 de persoane au protestat duminică în Capitală, pentru cea de-a 22-a zi consecutivă, împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană.
Acestea au organizat un marş şi s-au deplasat pe traseul Piaţa Universităţii - Parcul Izvorul Rece - Piaţa Iancului - Piaţa Delfinului - Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu" - Foişorul de foc - Piaţa Rosetti - Piaţa Universităţii.
Protestatarii au mărşăluit paşnic peste 9 kilometri, între orele 19.00 şi 23.00, scandând printre altele "România, trezeşte-te", "Aţi minţit poporul cu televizorul", "Unitate" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă".
La întoarcerea în Piaţa Universităţii traficul în zonă a fost blocat total, mii de persoane ocupând intersecţia din apropierea Teatrului Naţional Bucureşti.
După miezul nopţii, un bărbat în jur de 30 de ani a fost arestat de poliţişti pentru că devenise violent. Mai multe persoane au încercat să blocheze maşina de Poliţie cu care acesta urma să fie transportat, dar au fost îndepărtate rapid.
Proteste contra proiectului minier şi la Berlin, Bruxelles şi Milano
Despre Puterea din stradă scrie Lelia Munteanu, în editorialul Gândul. Politicienilor  a început să le fie teamă. (Primul care a cedat nervos a fost Crin Antonescu). Degeaba încropesc discursuri ecologice, degeaba se dezic de ei înşişi, degeaba şi prea târziu se învinuiesc reciproc. Vremea lor, a adepţilor ideologiei găleţii, care şi-au câştigat locurile în Legislativ cu kile de argumente la pungă, apune.
În luna septembrie a anului 2013 - va consemna istoria - nişte  indignaţi, câteva zeci, apoi câteva sute, mii, zeci de mii, sute de mii, au reconstruit societatea civilă şi au schimbat destinul României. Totul a început ca un protest la „Roşia Montană”...

Aurul, cianura şi ardelenii! (Evenimentul zilei)

La mina Barza-Brad, din Munţii Apuseni, s-au folosit cianuri zeci de ani. Nimeni n-a murit şi s-a pescuit mereu în Crişul alb. Astăzi, la nouă ani de la închiderea exploatării aurifere, oamenii îşi trăiesc viaţa cu o modestie demnă.

9 români din 10 nu vor câini pe stradă (Adevărul)

Măsurătoarea sociologică realizată de INSCOP arată că românii nu mai vor să vadă maidanezi dar au păreri împărţite privind eutanasierea câinilor fără stăpân.
O treime preferă ca maidanezii să fie sterilizaţi şi ţinuţi în adăposturi, tot o treime vor să fie sterilizaţi şi, eventual, adoptaţi , în caz contrat agreînd eutanasierea, iar un sfert vor direct eutanasierea. Populaţia rurală şi bărbaţii s-au pronunţat în proporţie mai mare pentru soluţia eutanasierii.

Harta parlamentarilor pătaţi (România liberă)

În afara secretarelor, fiilor şi fiicelor baronilor locali, s-au adăpostit în Legislativ şi mulţi politicieni cu probleme de integritate.
În mai puţin de zece luni de la depunerea jurământului în actuala legislatură, 15 parlamentari au fost condamnaţi, trimişi în judecată ori s-a început urmărirea penală împotriva lor. Alţi cinci deputaţi şi senatori au fost găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese de către inspectorii de integritate, iar un al şaselea şi-a şi pierdut mandatul. Cazurile menţionate, apărute doar de la începutul anului încoace, se adaugă însă altora, deloc puţine la număr, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care partidele îşi desemnează candidaţii pentru Parlament.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu