Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandal pentru Dosarul Referendumul (Evenimentul Zilei)

dragnea3-dna-cp.jpg

Vicepremierul Liviu Dragnea cercetat în dosarul Referendumul

Năpârca la maturitate (Gândul) - PSD şi PNL s-au tamponat pe noul Cod Rutier (Adevărul) - Cum se schimbă majoritatea în Curtea Constituţională (România Liberă) - Când cultura e oază de normalitate (Jurnalul Naţional)

Scandal pentru Dosarul Referendumul (Evenimentul Zilei)

După nouă zile, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, s-a răzgândit brusc şi a semnat încetarea delegării din funcţie a lui Lucian Papici, şeful Secţiei I din DNA, cel care a finalizat rechizitoriul lui Liviu Dragnea, în care vicepremierul este acuzat de fraude la referendum.
Procurorul general Niţu a luat această decizie controversată chiar în ziua în care rechizitoriul dosarului "Referendumul" a fost trimis la mapa procurorului-şef al DNA.
Laura Kovesi urmează să decidă în curând ce soluţie va da în acest caz. Legal, Kovesi are două posibilităţi: să confirme sau să infirme propunerea de trimitere în judecată a vicepremierului.
Magistratul Lucian Papici a fost demis în ciuda unor rezultate de excepţie, mai scrie EVZ. Ca procuror sef de secţie, el a girat toate marile dosare în care au fost cercetaţi şi trimişi în judecată demnitari: Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, Gigi Becali (Valiza), Decebal Traian Remeş (Caltaboşul), toate cazurile de magistraţi corupţi, politişti, vameşi etc.

Năpârca la maturitate (Gândul)

Din Gândul aflăm cum justifică Ponta decizia lui Niţu de revocare a procurorului care a instrumentat dosarul lui Dragnea: “Papici a făcut dosare politice. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?”
În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu declaraţia e încremenitoare pentru că aparţine unui premier pe deasupra şi fost procuror. Ce înseamnă procuror băsist din punct de vedere juridic? Ce înseamnă dosar politic din punct de vedere juridic?
Eu ştiu că în Justiţie există procurori care aplică legea corect, care întocmesc dosare în acord cu litera şi spiritul ei şi procurori care, voit sau nu, fac dosare eronate sau insuficient acoperite cu probe.
Dincolo de lovitura de ghioagă administrată independenţei Justiţiei române, ceea ce dă fiori este cinismul relaxat cu care V. Ponta a vorbit. Arată ca un mafiot călare pe situaţie, care nu mai e nevoit să zâmbească democratic.

PSD şi PNL s-au tamponat pe noul Cod Rutier (Adevărul)

Social-democraţii şi liberalii nu au reuşit ieri, în şedinţa de guvern, să cadă de acord pe noua legislaţie rutieră care ar fi trebuit să înăsprească sancţiunile pentru şoferi. Adoptarea noului Cod Rutier a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
Între timp, Mircea Vasilescu aduce în paginile Adevărul Impresii de pe şoselele patriei şi ale Europei : în traficul elveţian te plictiseşti de-a dreptul, atât de disciplinat şi liniştit e; italienii sunt, ca şi noi, mai temperamentali şi mai aventuroşi; în ţările nordice, nu-i trece nimănui prin cap să facă “şmecherii” pe şosea, responsabilitatea e atât de bine înfiptă în comportamentul oamenilor încât gândirea lor nu poate cuprinde, pur şi simplu, ideea că mersul cu maşina poate fi un mod de a “te da mare” sau de a-ţi agresa/umili partenerii de trafic. Ş.a.m.d. Sigur că asemenea generalizări pot fi riscante ori înşelătoare, dar încerc să spun, prin ele, că atitudinea cetăţeanului atunci când e la volan are legătură cu educaţia lui de dinainte de a căpăta permisul de conducere. Până nu se construiesc drumuri cumsecade, până nu creşte nivelul de civilizaţie în general (nu doar la volan), trăim şi călătorim mioritic, împăcaţi cu soarta. Dar din “dezbaterea” legată de codul rutier, tot rămânem cu ceva: liderii partidelor au pus ochii doar pe mărimea amenzilor, dând indicaţii preţioase să mai scadă, acolo, cu câteva mii de lei. Ca în multe alte împrejurări, indicaţia şefului de partid e mai importantă decât orice logică legislativă. Integral în Adevărul.

Cum se schimbă majoritatea în Curtea Constituţională (România Liberă)

Alegerea Iuliei Motoc drept judecător la CEDO va schimba raportul de forţe din Curtea Constituţională a României, balanţa urmând a fi înclinată, cel mai probabil, de judecătorul Puskas Valentin-Zoltan, desemnat de UDMR. Schimbarea se va produce, însă, după ce Curtea se va pronunţa pe modificările aduse Legii referendumului.
O dată ce va deveni vacant locul ocupat acum de Motoc, PSD îşi va aroga dreptul de a propune un judecător.

Când cultura e oază de normalitate (Jurnalul Naţional)

“Festivalul Enescu este o oază de linişte, cultură şi normalitate, care ar trebui să domine societatea noastră. Aceasta ar trebui să fie imaginea României!”, spune într-un interviu acordat Jurnalului Naţional Mihai Constantinescu, managerul Artexim, agenţia care organizează marele eveniment muzical de la Bucureşti.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu