Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul Papici: Nu vom ceda, politicienii îşi fac iluzii (Adevărul)

papici.jpg

procurorul Lucian Papici fost şef al Secţiei I DNA

Înapoi la Năstase (Gândul) - Gâlceava politică a ajuns la episodul ruperea pactului. În timpul ăsta economia şi companiile se luptă să supravieţuiască într-o criză care nu se mai termină (Ziarul Financiar) - Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor: Nu am certitudinea că au fost aleşi cei mai buni manageri privaţi la companiile din subordine (România Liberă)

Procurorul Papici: Nu vom ceda, politicienii îşi fac iluzii (Adevărul)

Schimbarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al secţiei I din cadrul DNA e la un pas de a genera ruptura definitivă dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Într-un atac furibund, şeful statului l-a acuzat pe Ponta că „s-a urcat cu bocancii pe Justiţie“.
Papici, fost şef al Secţiei I Penale a DNA, a cerut, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională. „Prin afirmaţiile făcute de primul ministru - din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens“, a precizat Papici.   Mai mult, Papici a declarat joi pentru Europa FM că „este o presiune la adresa procurorilor oneşti care vor să facă anticorupţie. Nu vom ceda, e iluzoriu ca politicienii să creadă aşa ceva“.

Înapoi la Năstase (Gândul)

Redactorul şef Gândul, Florin Negruţiu, comentează scandalul Papici.
"Victor Ponta s-a exprimat direct, fără perdea, ca să i se ducă vestea şi să i se ştie de frică. Este noul Năstase. Când vorbeşte despre „noi”, cei care nu mai putem să-i „ţinem” pe „toţi băsiştii” din DNA, Victor Ponta vorbeşte ca Adrian Năstase cel de acum 10-15 ani, când un procuror era exclus din magistratură de Rodica Stănoiu doar pentru că investiga firele corupţiei din PSD.
Mesajul pe care Victor Ponta îl dă la extern este dezastruos. S-a chinuit preţ de o jumătate de an să fie reevaluat atât de Comisia Europeană, cât şi de oficialii americani. S-au făcut eforturi homerice de lobby pentru a i se organiza premierului vizite la cel mai înalt nivel în Germania şi Statele Unite. I s-a transmis pe căi neoficiale că „el este viitorul”, atâta timp cât partenerii externi ai României primesc garanţia că premierul va respecta separaţia puterilor în stat, instituţiile şi statul de drept. Un nou Năstase la Bucureşti? Iată o ştire care probabil produce multă indispoziţie şi la Bruxelles, şi la Berlin, şi la Washington".

Gâlceava politică a ajuns la episodul ruperea pactului. În timpul ăsta economia şi companiile se luptă să supravieţuiască într-o criză care nu se mai termină (Ziarul Financiar)

Într-o ţară încă în ruină care mai are de recuperat încă 500.000 de locuri de muncă pierdute în criză, unde PIB-ul va ajunge la nivelul lui 2008 abia anul viitor, şi asta cu noroc, se anunţă cu surle şi trâmbiţe încetarea unui pact formal a cărui principală valenţă era că premierul şi pre­şedintele, deşi se criticau, nu se înjurau ca la uşa cortului.
De când a devenit premierul Ponta expert în Papici? (procuror băsist care face dosare politice) şi de când a devenit Băsescu expert în Niţu, (procurorul general despre care a spus ieri că nu se suceşte el cu una cu două şi sigur s-au făcut presiuni asupra sa când l-a revocat pe Papici?).
Niciunul nu este expert în nimic, ci doar în împărţit palme şi pumni. Ce păcat că de la aceşti oameni aştepţi 100.000 de locuri de  muncă până la sfârşitul anului sau investiţii de 10 mld. euro. Sau măcar o fărâmă din toate acestea, că doar aşa au promis.

România, o ţară gri pentru bătrâni (Adevărul)

Într-un clasament întocmit de Global AgeWatch Index, privind condiţiile de viaţă oferite vârstinicilor. România s-a situat în a doua jumătate, la mare distanţă şi de fruntaşa Suedia şi de codaşa Afganistan. Sănătatea ne trage în jos.

Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor: Nu am certitudinea că au fost aleşi cei mai buni manageri privaţi la companiile din subordine (România Liberă)

Cu o vechime la şefia ministerului puţin mai mare de o lună, ministrul Ramona Mănescu susţine că partidul mizează pe ea pentru a salva ccea ce se mai poate din fondurile UE. Provocările ce stau în faţa ei sunt mari: companii de stat mamut, ineficiente, manageri privaţi la fel de ineficienţi ca şi predecesorii lor de stat, o cale ferată ruginită, şosele desfundate şi cea mai mică rată de absorbţie a banilor în programele europene.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu