Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune G20 la Moscova în context economic fragil

Moscova gǎduieşte, vineri 19 şi sîmbǎtǎ 20 iulie, o nouǎ reuniune a grupului G20, obiectivul principal fiind continuarea luptei împotriva evaziunii fiscale. Discuţiile au loc într-un context economic internaţional frangilizat de rezultatele mai puţin performate ale ţǎrilor emergente.

Au fǎcut deplasarea la Moscova pentru a aborda toate aceste probleme miniştrii de finanţe precum şi directorii bǎncilor centrale din cele 20 de ţǎri membre ale grupului G20. Cu aceastǎ ocazie ei vor pregǎti şi reuniunea la vîrf a grupului prevǎzutǎ la începtul lunii septembrie la Sankt-Petersburg.

Urgenţa, în acest moment, este de a avansa spre mai multǎ transparenţǎ, declarǎ responsabilii de la Washington. Ceea ce în traducere libere înseamnǎ reluarea ofensivei împotriva secretului bancar şi încadarea cît mai severǎ a practicilor legate de aşa-numita „optimizare fiscalǎ”. In jurul acestui termen care pare inocent şi dotat cu o aurǎ de legalitate se ascund de fapt practici sofisticate de naturǎ sǎ aducǎ statelor pierderi imense. Numeroase mari intreprindneri jongleazǎ de fapt cu legile şi mai ales cu absenţa unor legislaţii armonizate la nivel mondial pentru a-şi muta domiciliul fiscal în locuri în care impozitul ajunge de fapt la cifra zero.

In paralel, tabloul economic planetar nu este chiar unul foarte tonic. Zona euro este confruntatǎ cu recesiunea, creşterea economicǎ decoleazǎ dar cu mare lentoare în Statele Unite iar ţǎrile emergente care afişau un ritm de creştere economicǎ de 8 sau 9 sau chiar 10 la sutǎ se vǎd acum penalizate şi afişeazǎ cifre de 2, 3 sau 4 la sutǎ.

In interiorul grupului G20 existǎ multe puncte de vedere divergente dupǎ cum nici urgenţele nu sunt aceleaşi pentru diverse ţǎri. Zona euro este privitǎ cu suspiciune nu doar din cauza slabelor sale performanţe economice dar şi datoritǎ faptului cǎ acestea riscǎ sǎ antreneze o crizǎ politicǎ.

Statele Unite provoacǎ nelinişte din alte motive, şi anume întrucît guvernul intenţioneazǎ sǎ punǎ capǎt politicii sale anti-crizǎ care se traduce prin injectarea masivǎ de lichiditǎţi în sistemul financiar, ceea ce a „irigat masiv” pînǎ acum (cum scrie Agenţia France Presse) ţǎrile emeregente.

 
 
Tags: