Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în Bahrein: Opoziţia, împiedicată să manifesteze

bahrain-opposition-k.jpg

credit foto: mwcnews.net

In contextul tensionat din lumea arabǎ revine în actualitate şi statul Bahrein, unde opoziţia şiitǎ a lansat un nou apel la manifestaţii. Regimul controlat de o dinastie sunitǎ recurge însǎ la mijloace poliţieneşti enorme pentru a împiedica orice contestaţie.

Mişcarea Tamarrod proiectase pentru miercuri 14 august o manifestaţie în preajma ambasadei americane de la Dubai, dar regele Hamad ben Issa Al-Khalifa a amendat sǎptǎmîna trecutǎ legislaţia privind adunǎrile publice. In consecinţǎ, în  statul Bahrein orice manifestaţie este interzisǎ, iar pedepsele pentru cei care participǎ la manifestaţii "ilegale" sunt extrem de aspre. Aceste pedepse îi vizeazǎ şi pe pǎrinţii care îşi lasǎ copiii sǎ participe la eventuale manifestaţii. In acest miniscul stat din Golful Persic spiritele s-au încins din februarie 2011 încoace, cînd o primǎ mişcare de revoltǎ a şiiţilor a fost reprimatǎ cu brutalitate, iar de atunci violenţele s-au soldat cu 80 de morţi. Mai multe încercǎri de dialog au avut loc între putere şi opoziţie, fǎrǎ sǎ ducǎ la vreun rezultat notabil.

Mişcarea Tamarrod subliniazǎ în declaraţiile sale cǎ doreşte instaurarea unei veritabile democraţii în Bahrein, de genul celei existente în Marea Britanie sau în Statele Unite. Opozanţii mai cer din cînd în cînd protecţia americanilor, ceea ce Washingtonul nu le asigurǎ pentru moment. Apelurile sunt însǎ numeroase, inclusiv din partea Organizaţiei Naţiuni Unite, în direcţia dinastiei sunite din Bahrein pentru o schimbare de atitudine. ONU a cerut puterii de la Dubai sǎ-şi respecte obligaţiile internaţionale în ce priveşte drepturile omului, libertatea de expresie şi reuniunile publice paşnice.

De notat cǎ statul Bahrein are relaţii privilegiate cu Statele Unite, o flotǎ americanǎ fiind gǎzduitǎ de acest arhipelag numǎrînd o populaţie de peste 1 200 000 de locuitori.