Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sfîrşit de vacanţă pentru guvernul francez

france-2025-large.jpg

credit foto: ladocumentationfrancaise.fr

Vacanţele au luat sfîrşit pentru membrii guvernului francez care se reunesc luni 19 august în jurul preşedintelui François Hollande pentru un seminar pe tema "Franţa în anul 2025". Obiectivul afişat de guvern este analizarea transformǎrilor care au loc pe plan intern şi mondial şi în raport cu care Franţa trebuie sǎ ia decizii esenţiale.

Anul trecut preşedintele François Hollande a fost criticat de opoziţie care i-a reproşat cǎ şi-ar fi luat prea multe zile de vacanţǎ, mai precis 15, în plinǎ crizǎ economicǎ. Tot ce se poate spune este cǎ şeful statului francez şi-a asumat critica: anul acesta el şi-a luat în mod oficial doar şapte zile de vacanţǎ (întrerupte şi ele de tot felul de consultǎri) şi nu a mai plecat în sudul Franţei ci a rǎmas lîngǎ Paris. Iar miniştrilor sǎi le-a cerut sǎ nu plece nici ei mai mult de douǎ sǎptǎmîni şi nu mai departe de douǎ ore de Paris.

Celor 37 de membri ai guvernului nu le-a fost deci greu sǎ revinǎ la Paris pentru seminarul anunţat pentru luni 19 august, într-un context în care veştile bune nu lipsesc dar nici şantierele dificile în privinţa unor reforme. Franţa a ieşit din recesiune, iatǎ principala veste bunǎ, dar în urmǎtorii zece ani ea riscǎ sǎ-şi piardǎ statutul de a cincea economie mondialǎ şi sǎ fie retrogradatǎ pe locul opt sau nouǎ.

Pentru orizontul anului 2025 socialiştii sperǎ cǎ Franţa îşi va recupera "deplina suveranitate bugetarǎ", cǎ îşi va echilibra balanţa comercialǎ şi cǎ va reuşi sǎ creeze locuri de muncǎ pentru toatǎ lumea. 

In paralel cu aceste şantiere de perspectivǎ, guvernul mai trebuie sǎ-şi rezolve şi unele "urgenţe interne" cum ar fi disensiunile dintre ministrul de interne, Manuel Valls şi ministra justiţiei, Christiane Taubira, legate de reforma justiţiei.

Pentru a rezuma, guvernul îşi propune, în cadrul acestui seminar, o bunǎ fixare a prioritǎţilor dar mizeazǎ şi pe ameliorarea imaginii sale mediatice. Cînd încǎ sute de mii de francezi sunt în vacanţǎ guvernul, în frunte cu preşedintele, dau un bun exemplu, ei sunt deja la post pentru a pregǎti anul activ.