Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul pe 2014 în Franţa, noi impozite pentru francezi

hollande-jcv.jpg

credit foto: lorraine.france3.fr

In Franţa bugetul pe anul viitor prevede o creştere a impozitelor, dar guvernul considerǎ cǎ primele semne de redemarare a economiei sunt vizibile întrucît diminueazǎ numǎrul şomerilor. Este pentru prima datǎ, în ultimii doi ani, cǎ rata şomajului scade în Franţa.

Potrivit datelor oficiale, în luna august numǎrul şomerilor ar fi scǎzut cu 50 000. Publicarea acestei cifre a dat naştere imediat unor polemici. Dn rîndurile sindicatelor şi ale opoziţiei au apǎrut voci care acuzǎ autoritǎţile de manipulare statisticǎ. De fapt, spun aceste voci critice, în urma unor noi calcule ar fi dispǎrut din listele de înscrişi la şomaj multe nume întrucît respectivii interesaţi nu şi-ar fi actualizat situaţia.

In ciuda acestor reproşuri, preşedintele François Hollande se aratǎ mai degrabǎ oprimist. El îşi justificǎ politica fiscalǎ, mai favorabilǎ intreprinderilor decît familiilor, spunînd cǎ numai prin investiţii va reveni durabil creşterea economicǎ.

Joi 26 septembrie, şeful statului a efectuat o vizitǎ delicatǎ, mai precis în localitatea Florange din regiunea Lorena unde în luna aprilie a fost închisǎ o uzinǎ siderurgicǎ şi au fost concediaţi peste 600 de salariaţi dintr-un total de 2500. La ora la care era doar candidat la alegerile prezidenţiale, François Hollande promisese mǎsuri pentru menţinerea industriei siderurgice. Acum însǎ nu a putut anunţa decît crearea la Florange a unui centru de cercetare dotat, începînd cu anul viitor, cu un buget de 20 de milioane de euro. Mai este însǎ anunţatǎ o investiţie de 300 de milioane de euro pentru întreaga regiune, bani destinaţi unor proiecte "inovante".

Mulţi sindicalişti îi reproşeazǎ însǎ lui François Hollande cǎ nu şi-a ţinut promisiunile de campanie, şi de altfel i-au rezervat o primire destul de "rece" la Florange.

Revenind la bugetul pe anul viitor, el prevede, pentru francezi, un impozit suplimentar de 12 miliarde de euro. Iar aceasta în condiţiile în care anul fiscal 2013 nu se anunţǎ mai generos decît alţii cu sumele care intrǎ în visteria statului. Mulţi comentatori, inclusiv lideri din tabǎra stîngii, considerǎ cǎ nu acestea erau promisiunile de campanie ale socialiştilor. Cotidianul comunist L’Humanité formuleazǎ criticile cele mai vehemente şi pune pe prima paginǎ acest citat din Victor Hugo: "Din infernul sǎracilor este fǎcut paradisul bogaţilor".